Az új-mexikói bíróság támogatja a rabok orvosi kannabiszhoz való jogát
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az új-mexikói körzeti bíróság bírója egy olyan beteg javára döntött, aki azt állította, hogy engedélyezni kell számára az orvos által javasolt orvosi kannabisz használatát állami őrizetben.

Az új-mexikói körzeti bíróság bírója a múlt héten úgy döntött, hogy a Bernalillo megye Büntetés-végrehajtási Intézetének engedélyeznie kell az orvosi kannabiszra jogosult foglyok számára a gyógyszerükhöz való hozzáférést – írja a Santa Fe New Mexican.

Az esetet Joe Montaño 2019-es büntetése alapozta meg, akit ittas vezetés miatt ítéltek el, és otthonában tölthette 90 napos börtönbüntetését. Ennek az egyik feltétele azonban az volt, hogy Montaño nem használhat illegális drogokat. Montaño, aki államilag jegyzett beteg, az orvos ajánlása alapján használt kannabiszt, és végül 30 napra börtönbe került házi őrizetének megsértése miatt.

Bernalillo megye ügyészei azzal érveltek, hogy mivel a kannabisz szövetségileg továbbra is illegális, Montaño kannabisz használata „törvénysértés volt, ami szembe ment az összes városi, megyei, állami és szövetségi törvény és rendelet betartására vonatkozó megállapodással”.

Lucy Solimon bíró azonban úgy döntött, hogy az állami orvosi kannabisz törvények lehetővé teszik az állami őrizetben lévő személyek számára – akár börtönben, akár házi őrizetben, akár próbaidő alatt – hogy a programra jogosultak hozzáférjenek az orvosi kannabiszhoz.

Jacob Candelaria állami szenátor, aki egyúttal Montañót képviselte, elmondta, hogy a rendelet egyértelművé teszi, hogy „az orvosi kannabiszról szóló törvény értelmében nincs mérlegelési jogkör” az állami büntető igazságszolgáltatási rendszerben lévők számára a programhoz való hozzáférés tekintetében.

„Bár a bűnügyi ipari komplexum méltatlankodhat, vagy aggályai lehetnek – ezeket a törvényhozás elé kell vinni. Mivel mindaddig, amíg a törvényhozás nem változtatja meg a törvényt, a törvény egyértelmű: A hatályos törvények értelmében biztosítani kell a fogvatartottak számára az orvosi kannabiszhoz való büntetés nélküli hozzáférést. Ez a törvény. ” – nyilatkozta Candelaria, az New Mexican-nal folytatott interjúban.

Hírességek és politikusok kérik a kannabisz foglyok szabadon engedését

2019-ben a törvényhozók elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az orvosi kannabiszhoz való hozzáférést olyan személyek számára, akiket „próbaidőre bocsájtottak, vagy akiket feltételes szabadlábra helyeztek, vagy akik a közösségi felügyeleti program részeként tárgyalás alatt állnak az állam vagy egy helyi önkormányzat őrizetében vagy felügyelete alatt.” Az Állami büntetésvégrehajtási Intézet ezt követően útmutatást adott ki, amely lehetővé tette a feltételes szabadlábra helyezett vagy próbaidőre bocsájtott regisztrált betegek számára, hogy büntetés nélkül használhassák a legálisan megszerzett kannabiszt.

Candelaria jelezte, hogy értesíteni szándékozik az állami börtönöket, minek során arra kéri ezeket az intézeteket, hogy tartsák be ezt az ítéletet. Hozzátette, hogy amennyiben a börtönök megpróbálják “megnehezíteni a dolgot …, akkor ez további pereket fog maga után vonni.”


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok