Egy francia energiacég 18.8 millió eurót fektet egy kenderalapú gázüzembe
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Qairos Energies francia startup azt nyilatkozta, hogy közel 18,8 millió eurót fektet be egy tervezett létesítményébe, ahol hidrogénné és metánná alakítják a helyben termesztett kendert.

A Mareil-en-Champagne-ban székhellyel rendelkező Qairos elmondása alapján a hidrogént, amit megtermelnek, villamos energiává alakítják a buszok és vonatok áramellátását biztosító üzemanyagcellák számára. A gyár metánt is gyárt majd a Gaz Réseau Distribution France számára, ami Franciaország kizárólagos és Európa vezető földgáz forgalmazója.

Pirogázosítás

Az északnyugat-franciaországi Le Mans közelében található Trangé-ban felépítendő létesítmény az elektrolízis alternatívájaként működő pirogázosítás technológián alapszik majd. A pirogázosítás abból áll, hogy a biomasszát magas hőmérsékleten kis mennyiségű oxigén jelenlétében melegítik, amely folyamat az anyagot gázzá alakítja, miközben széndioxidot és hőt is termel. A hulladékmentes eljárás kiküszöböli a kátrányokat, amelyek bizonyos finomítási módszerekből származnak.

Qairos vállalat elmondta, hogy a Trangé-i létesítménye 35 kilométeres körzetéből fogják beszerezni a helyi kendert, illetve, hogy a Fermiers de Loué mezőgazdasági szövetkezet tagjai biztosítják majd a biomasszát. A vállalat 2020-ban próbákat végzett a kenderrel az iparosítási és fejlesztési folyamatok kialakítása részeként. Qairos szerint a teljes működéshez végül 1000 hektáros kender ültetvényre lesz szüksége.

Az uniós projekt, ami a kannabisz és a fa bioanyagok kulcsfontosságú iparágakban történő felhasználásával foglalkozik

Hozzáférés az energiahálózathoz

A 3500 négyzetméteres, 9 méter magas létesítmény 15 méter magas légbeömlővel és elszívóval rendelkezik, és egy 23 000 négyzetméter nagyságú ipari telken helyezkedik el. A cég építési és egyéb engedélyei teszik lehetővé, hogy szintetikus metánt juttassanak Franciaország energiahálózatába.

Az üzem maximális termelési kapacitása napi 3,6 tonna hidrogén lesz, de a vállalat elmondása alapján az a céljuk, hogy napi nagyjából 2 tonna hidrogént és 200 köbméter metánt készítsenek. Qairos szerint 25-30 dolgozóra lesz szükség az új létesítmény üzemeltetéséhez.

Kévin Collet, a Qairos munkatársa elmondta, hogy bár a pirogázosítás már jól bevált Európában, a kender bevezetése a termelési láncba innovációt jelent.

A projekt a Bpifrance befektetési banktól és a Pays de la Loire régiótól kapott támogatást, és a továbbiakban a KPMG-n keresztül folyik majd finanszírozása.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok