A kannabisz szövetségi legalizálását célzó szavazás a kongresszusban
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az amerikai képviselőház tegnap (péntek dec. 4.) megszavazta a kannabisz szövetségi kriminalizálásának megszüntetését a MORE törvény javaslat elfogadásával, ami törölné a kannabiszt az ország ellenőrzött anyagjainak listájáról. Egyedülálló a maga nemében, hisz eddig ilyenre nem volt precedens, a törvényjavaslatot 228–164 arányban fogadták el a főként demokrata párt többségi támogatottságával.

Ha a Szenátus elfogadja, ami valószínűtlennek tűnik, és az elnök törvénybe iktatja, a MORE törvény dekriminalizálná a kannabiszt szövetségi szinten, és lehetővé tenné az egyes államok számára, hogy meghatározzák saját kannabisz-szabályozási törvénykezéseiket. A törvényjavaslat hatályon kívül helyezné a kannabisszal kapcsolatos szövetségi bűncselekmények miatt elítélteket és kereskedelmi kannabiszadót vetne ki, amit olyan közösségekbe fektetnének vissza, amelyeket leginkább sújtott a mára kudarcot vallott drogháború.

Ez az intézkedés lehetővé tenné az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztérium orvosai számára, hogy ajánlásokat írjanak orvosi kannabiszra azokban az államokban, amelyek legalizálták az orvosi kannabiszt, és a kannabisz-vállalkozások jogosulttá válhatnának a támogatásokra.

„Ez a történelmi szavazás meghatározza a kannabisz-reform hangulatát amivel majd ezt átveszi Biden-adminisztrációja és a következő kongresszus – írta e-mailben Sam D’Arcangelo, a Cannabis Voter Project igazgatója. „Ez azt is mutatja, hogy szövetségi szinten a politikusok végül utolérik választóikat ebben a kérdésben. Nem számít, honnan nézed, ez egy fontos mérföldkő a kannabisz-reform szempontjából.”

A pénteki szavazást megelőzően az intézkedés támogatói elhárították a republikánusok támadásait, amik bírálták a törvényjavaslat fontosságát egy világjárvány közepette, és erőfeszítéseket tettek az intézkedés olyan szintű módosítására, hogy az tartalmazzon egy rendelkezést, amely garantálná a munkáltatók jogát a dolgozók kannabiszhasználatának tesztelésére. Ez az erőfeszítés kudarcot vallott 218–174 szavazati aránnyal.

A kannabisz közösség reakciói

A legalizálásért küzdő aktivisták és a kannabiszipar gyorsan és ünnepélyesen fogadta a képviselőház által elfogadott MORE törvényt. Justin Strekal, a Marihuána Törvények Reformjának Nemzeti Szervezetének (National Organization for the Reform of Marijuana Laws  – NORML) politikai igazgatója sajtóközleményében azt mondta, hogy ez a pénteki nap az Egyesült Államok kannabisztörvénykezése szempontjából egy történelmi nap lett.

“Ez a szavazás 50 év óta az első alkalom volt, amikor a kongresszusi kamara felülvizsgálta a kannabisz szövetségileg tiltott anyagként való besorolását, és igyekezett lezárni az egyes államok és a szövetségi kannabisz-politika közötti gyorsan növekvő szakadékot” – mondta Strekal. „A szövetségi törvénykezés új irányának megállapításával arra számítunk, hogy több állam felülvizsgálja és módosítja majd a kannabisz archaikus kriminalizálását, szabályozott fogyasztói piacokat hoz létre, és a közvetlen bűnüldöző szervek felhagynak azzal a gyakorlattal, hogy évente több mint félmillió embert tartóztatnak le kannabisszal kapcsolatos ügyek miatt – ezek javarészt olyan letartóztatások, amelyek aránytalanul érintették a színes embereket és a gazdasági spektrum alsó végén levőket.”

A napokban további öt amerikai állam legalizálta a kannabiszt, íme az előzmények és következmények

A szenátus általi elfogadás valószínűtlen

A MORE törvény képviselőházban aratott sikere ellenére, a törvényjavaslatnak kevés esélye van a végleges elfogadásra, hacsak a demokraták nem tudják átvenni a szenátus feletti irányítást a párt mindkét jelöltjének győzelmével a jövő havi georgiai választásokon. Narmin Jarrous, a michigani orvosi és rekreációs  kannabisz-kiskereskedő vállalat, Exclusive Brands ügyvezető alelnöke a High Times-nak írt e-mailjében azt írta, hogy annak ellenére, hogy a szenátus előtt a MORE törvény sikerének csekély az esélye, a törvényjavaslat már így is azon támogatók és betegek győzelme, akik azon dolgoztak eddig, hogy a kannabiszt mainstream kérdésként és alapvető üzletként tekintsék.

„Döntő jelentőségű volt, hogy a MORE törvényt prioritásként kezeljék, és a szavazási folyamat késleltetése időnként a jogszabályt mellékesként tüntette fel, amikor felbecsülhetetlen a hatása az emberek életére. Szükségünk van a kannabisz dekriminalizálására és az erőszakmentes kannabisz-bűncselekmény elkövetőinek azonnali szabadlábon bocsájtására”- mondta Jarrous. “Minden egyes nap egy paródia, amikor az államok valamelyike és a szövetségi kormányok kannabiszadó dollárokra tesznek szert, miközben az emberek kannabisz miatt rács mögött halnak meg.”

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom