Négy éven keresztül vizsgálták a kannabisz és opioid alapú gyógyszerek kapcsolatát - elképesztő eredmények születtek
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz gyógyszertárakon és a  kiskereskedőkön keresztül bővülő hozzáférés a kannabiszhoz az opioidokkal összefüggő halálozások csökkenésével jár – derül ki a British Medical Journal (BMJ) megyei szintű adatok elemzéséből.

A Davis-i Kaliforniai Egyetem és a Connecticuti Yale Egyetem kutatói négy éven keresztül (2014-2018) értékelték a gyógyszertárak mennyiségének és az opioidokkal összefüggő halálozások kapcsolatát azokban az államokban, ahol legális a kannabisz.

A korábbi ökológiai vizsgálatokkal összhangban, amik megtekinthetők itt, itt és itt, a kutatók „megállapították, hogy a vizsgálati időszak alatt a megnövekedett orvosi és rekreációs gyógyszertárak száma az opioidokkal kapcsolatos halálozási arány csökkenésével járt. Ezek az asszociációk különösen erősnek tűnnek a szintetikus opioidokkal, például a fentanillal kapcsolatos halálesetek esetében. Tekintettel az Egyesült Államok fentanil-alapú piacának riasztó növekedésére, valamint az utóbbi években a fentanilt és analógjait érintő halálozások növekedésére, különösen sürgető az a kérdés, hogy a kannabisz legális hozzáférhetősége hogyan viszonyul az opioidokkal összefüggő halálozásokhoz. Tanulmányunk összességében hozzájárul a kapcsolódó drogpiacok kínálati oldalának megértéséhez és ahhoz, hogy miként alakítják ezek az opioidok használati szokásait és az ezekkel történő visszaéléseket.”

Újonnan közzétett tanulmány tovább cáfolja a belépődrog elméletet

A tanulmány egyike az elmúlt hetekben publikáltaknak, amelyek az opioidhasználat csökkenéséről számoltak be a kannabisz liberalizációját követően. Az Applied Health Economics and Health Policy című folyóiratban a kanadai kutatók szintén arról számoltak be, hogy a kiskereskedelmi kannabisz legalizálása az országban hozzájárult az opioidok „piacának csökkenéséhez” a betegeknek felírt receptek mennyisége terén, mind az állami, mind a magán egészségügyi szektorban.

Két nemrégiben publikált longitudinális vizsgálat egymástól külön arról számolt be, hogy ha betegeknek krónikus fájdalom esetén orvosi kannabiszt biztosítottak, akkor azok az idő múlásával jelentősen csökkentették vagy teljesen felhagytak az opioidok használatával. Az első vizsgálatban a résztvevők átlagos opioid-dózisa a kannabisz-kezelés megkezdését követő hat hónapon belül 78 százalékkal csökkent. A másik vizsgálatban az orvosi kannabiszhoz hozzáférő alanyoknál „opioid-kímélő hatás” érvényesült a tizenkét hónapos időszak alatt, aminek következtében jelentősen csökkenthető volt a bevitt opioidok mennyisége.

Amennyiben további érdekes információkra éhezel a legális kannabisz piac pozitív hatásaival kapcsolatosan javasoljuk a következő oldal megtekintését: https://kenderter.eu/kannabisz-vagy-drog-szoljanak-a-tenyek/

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok