Újonnan közzétett tanulmány tovább cáfolja a belépődrog elméletet
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az első két kannabiszt legalizáló állam tinédzserjei közt nem magasabb annak a valószínűsége, hogy keményebb kábítószerek után nyúlnának – derül ki egy új tanulmányból, ami rácáfol azokra a legalizációt ellenzőkere, akik régóta állítják azt, hogy a kannabisz egy belépődrog.

A Journal of Substance Abuse Treatment márciusi számában megjelent kutatás a „serdülők” (12–17 éves), „fiatalok” (18–20) és „fiatal felnőttek” (21–24) adatait vizsgálta, akik Coloradóban és Washingtonban élnek, ahol a választók már 2012-ben elfogadták a rekreációs kannabisz felnőttek részéről történő használatának engedélyezését.

„A rekreációs kannabisz legalizálásából eredő közegészségügyi probléma az az elképzelés, hogy a kannabisz amolyan „belépőként” szolgál a fiatalok és a fiatal felnőttek közt, ahol a növekvő kannabiszhasználat egyre nagyobb mértékű szerhasználati rendellenességet eredményez a „keményebb” tiltott kábítószerekkel összefüggésben”- írták a tanulmány szerzői. “Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy nőtt-e a kokainnal, az opioidokkal és a metamfetaminokkal összefüggésbe hozható szerhasználati rendellenességek miatti kezelések száma a serdülők és a fiatal felnőttek körében a legalizálást követően.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rekreációs kannabisz legalizálása Coloradóban és Washingtonban „nincs összefüggésben az opioidok, kokain vagy metamfetaminok serdülők vagy fiatal felnőttek közti szerhasználati rendellenesség miatti kezelések növekedésével”, összehasonlítva az ilyen jellegű szerhasználat arányaival más államokban, ahol a kannabisz legalizálása még nem történt meg.

„A jövőbeni tanulmányok kiterjesztik majd ezt a kutatást más államokra, más anyagokra, idősebb felnőtteket is bevonva, és hosszabb időtartamra; és figyelembe veszik, hogy a drogpolitika hatásai hogyan különbözhetnek az egyes joghatóságok között ”- írták következtetésükben a Temple Egyetemen és a Tennessee Egyetemen dolgozó kutatók.

Félelmetes eszme, amely kormányzati politikákat irányít

Azt a felfogást, miszerint a kannabisz „belépődrog”, már régóta vitatják, és mindig megbukott mikor vizsgálatnak vetették alá. Viszont ez a meggyőződés alakítja már régóta a kormányzati politikákat. Míg a Center for Disease Control elismeri, hogy „a kannabiszt használó emberek többsége nem folytatja más, „keményebb” drogokkal, ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy „több kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy a kannabisz  „kapudrog”-e.”

A világszintű kannabisz kísérlet

Az új tanulmány szerzői ezt a hiányosságot igyekeztek pótolni.

“Legjobb tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány ami azt vizsgálja, hogy a rekreációs kannabisz legalizálása következtében az Egyesült Államokban a kannabisztól eltérő illegális drogokkal kapcsolatosan növekedett-e a szerhasználati rendellenességek miatti kezelések száma” – írják , ahogy azt a NORML idézi. “Megállapítottuk, hogy a rekreációs kannabiszfogyasztás legalizálása Coloradóban és Washingtonban nem eredményezte a kokainnal, az opioidokkal vagy a metamfetaminokkal kapcsolatos szerhasználati rendellenességek miatti kezelések számának emelkedését a serdülők vagy fiatal felnőttek körében.”

A NORML igazgatóhelyettese, Paul Armentano üdvözölte a tanulmányt, amiért az rácáfolt a legalizálás pártiak ellen gyakran felhozott érvre.

„Ezek az adatok tovább gyengítik a régóta fennálló állításokat, miszerint a kannabisz valamiféle „kapudrog” szerepet töltene be a többi szabályozott anyaggal való visszaélés terén – erre az állításra támaszkodott a történelem nagy részében a tiltáson alapuló kannabisz-politika az Egyesült Államokban (mint ahogy itthon is, szerk.), annak ellenére, hogy nem volt komoly bizonyíték rá”- áll Armentano pénteki nyilatkozatában.

Továbbá, egy a múlt év végén megjelent másik kutatás is segíthetnek csillapítani a szülők aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy mit jelent a legalizálás a tizenéves gyermekeikre nézve, ugyanis a Journal of Adolescent Health által decemberben közzétett tanulmány szerint a felnőttek számára történő kannabisz-fogyasztás legalizálása nem eredményez megnövekedett fogyasztást a tinédzserek körében.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom