New Jersey kormányzója aláírta a kannabisz legalizálásról szóló törvényjavaslatot
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Hosszas késést követően végül Phil Murphy kormányzó is aláírta a kannabiszt legalizáló törvényt New Jersey-ben.

A New Jersey-i Phil Murphy demokrata kormányzó hétfőn írta alá a rekreációs kannabisz legalizálásának végrehajtására vonatkozó törvényt, és létrehozta a kannabisz-piacot az államban. A három törvényjavaslat Murphy általi aláírása több mint három hónappal azután következett, hogy a választók jóváhagyták a legalizálásra vonatkozó szavazási kezdeményezést a novemberi általános választásokon.

“New Jersey kudarcot vallott, védhetetlen kannabisztörvényei – amelyek sok lakos nyilvántartását jó időre megtarkították és megpecsételték jövőjüket, aránytalanul bántak a színes közösségek tagjaival és amelyek kudarcot vallottak az igazságosság minden terén legyen az társadalmi, vagy egyéb – nincsenek többé” – mondta Murphy egy sajtótájékoztatón.

„A helyükön olyan törvények állnak, amelyek új,  méltányosságon alapuló iparágnak adnak teret, amely dollárokat fektet vissza a közösségekbe – olyan törvények, amelyek a biztonságos kannabisztermékek által előmozdítják a közegészségügyet és elősegítik a közbiztonságot azáltal, hogy lehetővé teszik a bűnüldöző szervek számára, hogy erőforrásaikat súlyos bűncselekményekre összpontosítsák ”- tette hozzá a kormányzó.

Három törvényjavaslat került aláírásra

Murphy három külön törvényjavaslatot írt alá hétfőn. Az egyik, az A1897, amely eltörli az összes büntetőjogi szankciót a 21 és annál idősebb felnőttek esetében, akik legfeljebb hat uncia kannabiszt és 170 gramm hasist birtokoltak. A törvényjavaslat dekriminalizálja a legfeljebb egy uncia kannabisz felnőttek közti átadását és csökkenti a nagyobb mennyiségű kannabisz terjesztéséért kiszabott büntetéseket.

Egy másik törvényjavaslat, az A21/S2, a kannabisz kereskedelmi célú előállítását és értékesítését szabályozza, lehetővé téve a 21 éves vagy annál idősebb felnőttek számára, hogy legfeljebb egy uncia kannabiszt vásárolhassanak engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban. A törvényjavaslat a kannabisz-vásárlásokra kivetett forgalmi adót is előírja, az így összegyűjtött összeg 70%-át az alacsony jövedelmű közösségekbe történő befektetésekre fordítják.

A Murphy által aláírt harmadik intézkedés, az A5342, polgári vagy büntetőjogi szankciók kiszabása helyett írásbeli figyelmeztetések sorozatát írja elő, amiket olyan 21 évesnél fiatalabbaknak kell kiadni, akiket kannabisz birtoklása miatt fognak el. Azokat a fiatalokat, akik kiskorú kannabiszbirtoklás bűncselekményét három vagy annál többször követik el közmunkára ítélhetik. A törvényjavaslat tartalmaz olyan rendelkezéseket is, amelyek megakadályozzák a bűnüldöző szerveket abban, hogy kizárólag a kannabisz szaga miatt kutassanak át fiatalokat.

E törvényjavaslatok végül törvénybe iktatják az emberek akaratát, amint azt az 1. kérdés novemberi passzusa tükrözi, a kannabisz általános legalizálására irányuló intézkedés, ami a szavazatok közel 70%-át kapta. A jogszabály részleteinek kidolgozása olyan kérdések miatt volt nehézkes, mint a társadalmi méltányosság, a kereskedelem szabályozása és Murphy ragaszkodása ahhoz, hogy a fiatalok következményekkel szembesüljenek a kiskorú kannabiszbirtoklás következtében.

Óriási sikert aratott az orvosi kannabisz!

Az aktivisták reakciói a legalizálásra

Carly Wolf, a Marihuána Törvények Reformjának Nemzeti Szervezetének (NORML) állampolitikai koordinátora, a kannabisztörvénykezés reformjának csoportja által kiadott nyilatkozatban megjegyezte, hogy több mint 6000 letartóztatás történt kannabisszal kapcsolatos jogsértések miatt a New Jersey-i helyi rendőrök által, amióta a szavazók a novemberi választásokon elfogadták a legalizálást.

“Ezeknek a törvényeknek a bevezetése már régóta esedékes” – mondta Wolf. “Mostantól kezdve az egyébként törvénytisztelő New Jersey lakosok tízezreit már nem fogják tovább letartóztatni és bűnügyi nyilvántartásba venni a kannabisz személyes használata miatt, és a kereskedelmi piacot igazságos és befogadó módon fogják szabályozni.”

Erik Altieri, a NORML ügyvezető igazgatója szerint a legalizálás végrehajtásának késése a politikai vezetés „groteszk kudarca”.

“Annak ellenére, hogy a választások napján tízből majdnem hét jersey-i lakos szavazott a legalizálás mellett, a szavazást követően a törvényhozóknak 111 napra volt szükségük ahhoz, hogy konszenzusra jussanak az engedélyező jogszabályok törvénybe iktatását illetően” – mondta Altieri.

Az otthontermesztés egyelőre tiltott marad

A legalizálási intézkedések közül különösen hiányoznak azok a rendelkezések, amelyek lehetővé tennék a személyes használathoz szükséges kannabisz mennyiségének megtermesztését otthon, még az orvosi kannabisz betegek esetében sem.

„Tartjuk az imént aláírt javaslatokkal. Annyiban hagyjuk,” válaszolta Murphy az otthoni termesztéssel kapcsolatos kérdésre. “Nagyra értékelem azokat az embereket, akik mindvégig igyekeztek azon a fronton, de jelenleg azzal kell beérni amink van.”


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok