Új adatok szerint Magyaroroszág jól teljesít kannabisz fogyasztás terén
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az Európai Bizottság felmérése 1000 15 év feletti résztvevőt kérdezett meg országonként, kivéve Luxemburgot, Máltát és Ciprust, ahol megközelítőleg 500 interjút készítettek. A következő kérdésre „Használt-e kannabiszt tartalmazó termékeket az elmúlt 12 hónapban?” válaszolva az európaiak átlagban ~8%-a nyilatkozta azt, hogy fogyasztott kannabisz tartalmú terméket az elmúlt évben.

Új adatok szerint Magyaroroszág jól teljesít kannabisz fogyasztás terén
forrás: prohibitionpartners.com

Az elmúlt év kannabisz használatának elterjedtsége országonként nagyon eltérő volt. 10 országban az elmúlt egy évben a népesség legalább 10%-a fogyasztott kannabiszterméket. Írországban volt a legmagasabb a prevalencia: 17%, azaz majdnem minden ötödik ember fogyasztott kannabiszterméket az elmúlt évben. A spektrum másik végén Görögország helyezkedett el, ahol a válaszadók mindössze 1%-a mondta, hogy használt kannabiszt az elmúlt egy évben. Az Eurobarometer felmérése és az ENSZ népességstatisztikája alapján az alábbi térkép mutatja az országonkénti kannabisz-fogyasztók számát.

Új adatok szerint Magyaroroszág jól teljesít kannabisz fogyasztás terén
forrás: Eurobarometer, ENSZ népességstatisztika, prohibitionpartners.com

Az egész EU-ban a lakosok négyszer nagyobb eséllyel számolnak be kannabisz dohánnyal történő fogyasztásáról, mint olyan alternatív módszerek használatáról, mint például a párologtatók, vagy ételek és italok formájában történő fogyasztás. A diákok, a munkanélküliek (mindkettő 14%) és az önálló vállalkozók (12%) nagyobb valószínűséggel fogyasztottak kannabisztermékeket, mint más társadalmi szakmai kategóriákban (2-8%), mivel több idő állt rendelkezésükre a fogyasztásra. Valamivel több férfi, mint nő számolt be kannabisz-fogyasztásról (9% vs. 6%), ami összhangban van az eddigi megállapításokkal. Ezenkívül a fiatalabb korosztályok nagyobb valószínűséggel fogyasztanak kannabiszt, ez 15% a 15-24 év közöttiek és 3% az 55 év felettiek esetében.

Összességében az új felmérés azt mutatja, hogy Európában 10 felnőttből szinte egy, illetve több mint 30 millió ember fogyasztott kannabiszt az elmúlt évben legalább egyszer. Ez annak ellenére, hogy a kannabisz az egész kontinensen folyamatosan tiltott. Olyan régiókban, mint Hollandia és Luxemburg, amelyek a közeljövőben korlátozott hozzáférést terveznek bevezetni a rekreációs kannabisz termékekhez, már láthatók a tiltás megszűntetésének előjelei.

A járvány kezdete óta kannabiszra cserélte az alkoholt a felnőttek csaknem fele, ideértve a szülőket is.

 

Meg kell jegyezni, hogy ezek az adatok eltérnek a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) legfrissebb megállapításaitól.

Az Eurobarometer szóvivője a Prohibition Partners-nek elmondta, hogy a jegyzett kannabisz használók magasabb számának valószínű oka az, hogy a felmérésre a COVID-19 járvány közepette került sor, illetve hogy a kérdezések során a „kannabisz termékek” tág meghatározást használták.

A világjárvány idején világszerte magasabb kannabisz-fogyasztási arányt jegyeznek fel, mint amint azt a Prohibition Partners előre jelzett 2020 elején.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok