A pakisztáni farmergyártók elkezdték hasznosítani a kendert
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Három pakisztáni textilgyártó azt állítja, hogy új farmer szöveteket kezdtek el gyártani, amelyekben vegyítik a pamutot és a kendert. Artistic Milliners (AM), Karacsi; US Denim, Lahor; és Farooq Spinning Mills, Faiszálábád, mindannyian azt állítják, hogy belekezdtek a kendert is tartalmazó farmerek gyártásába – olvasható a South Asia Investor Review oldalán.

A tavalyi évben létrehozott kenderprogramot követően a pakisztáni kormány kijelentette, hogy a kender fenntartható alternatívája lehet a gyapottermelésnek, ami Pakisztánban jelenleg hanyatlóban van, mivel a mezőgazdasági termelők az alacsony árak és a jó minőségű vetőmag hiánya miatt más növényekre térnek át. Pakisztán egykor a világ legnagyobb pamutfonal-exportőre volt, és Kína, India és az USA után a világ negyedik legnagyobb gyapottermelője.

Kínai alapanyag

Az AM IntelliJeans kollekciója egyelőre Kínából származó gyapotosított kendert használ. A kollekció fenntarthatóként és természetes módon antimikrobiálisként kerül forgalomba. A vertikálisan integrált farmergyártóként létrejött globális konglomerátum, az Artistic Milliners fogyasztói élményközpontot üzemeltet Dubajban és innovációs inkubátort a New York-i Sohóban, valamint egy üzemet Los Angelesben.

A US Denim olyan szövetgyár, ami farmer anyagot szállít a divatiparnak olyan vezető nemzetközi márkákon keresztül, mint a Levi’s, a H&M és a Marks & Spencer. Kollekciói a fenntarthatóságra összpontosítanak, és olyan újrahasznosított és biológiailag lebomló rostokat tartalmaznak, mint például a kender. Más termékek újrahasznosított pamutot, elasztánt és poliésztert; anilinmentes színezéket; és vízhatlan festési módszereket alkalmaznak.

Néhány indiai tanár kannabiszt árul a megélhetésért

Asad Farooq, a Farooq Spinning munkatársa nemrégiben az Urdu BBC-nek azt nyilatkozta, hogy cége egyetértési megállapodást írt alá egy amerikai székhelyű vállalat részére induló tömeggyártás megkezdéséről.

Folyamatban lévő kutatások

Támogatva a kender textíliák felé történő elmozdulást Pakisztánban, a faiszálábádi Mezőgazdasági Egyetem tudósai fenntartható keverékeket hoznak létre, amelyekhez kendert használnak.

Pakisztán tavaly szeptemberben hagyta jóvá a kormány ellenőrzése alatt történő kendertermesztést és feldolgozást, azt sugallva, hogy az ágazat egymilliárd dolláros piacot eredményezhet a következő három évben. Kannabisz termesztésére irányuló gazdaságokat hoznak létre Jhelumban, Peshawarban, Chakwalban és Iszlámábádban.

Egyelőre a kormány ellenőrzi a kendertermelést, de a tervek szerint később a magánvállalkozásokat és a gazdákat is beengedik a piacra.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok