Elindul a pakisztáni nemzeti kenderprogram
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A pakisztáni kormány abban reménykedik, hogy profitálni tudnak a CBD piacból, ezért a múlt héten megtette a nemzeti kenderprogram létrehozása felé vezető első lépéseket. A szövetségi kabinet jóváhagyta a kormányellenőrzés alatt történő kendertermesztést, amit olyan „mérföldkőnek számító döntésnek” neveztek, amely végül növelheti a magánvállalkozások és a gazdák vagyonát.

Fawad Chaudhry tudományos és technológiai miniszter bejelentette, hogy Imran Khan miniszterelnök kabinetje is jóváhagyta az első kutatási engedélyt a Tudományos és Technológiai Minisztérium Tudományos és Ipari Kutatási Tanács (PCSIR) számára, hogy például elemezzék a helyi fajtákat, a növények kémiai összetételét és azok potenciális ipari és egyéb alkalmazásait. A kormány szerint időbe telik az „oltalom” kialakítása is, míg az növény kormányzati ellenőrzés alatt áll.

Khan kormánya a kannabiszgazdaság fejlesztését szorgalmazta, mivel ez javíthatja Pakisztán devizapozícióját az ország gazdasági kihívásai közepette. “Azt szeretnénk, hogy a kenderpiac 1 milliárd dollárt termeljen Pakisztán számára a következő három évben” – mondta Chaudhry.

Áttörés a kutatás számára

“Ez egy nagy áttörés elsősorban a kutatóintézetek számára” – mondta Muhammed A. Qayyum, a pakisztáni kormány tanácsosa és a Karacsi székhelyű Medics Laboratories Pvt. Ltd. igazgatója, ami egy gyógynövények és táplálékkiegészítők gyártására szakosodott cég. “A kannabisz mindig is tiltott terület volt, így ez azt jelenti, hogy elkezdhetnek dolgozni a szükséges tanulmányokon.”

Qayyum szerint a Karacsi Egyetem jó tekintélyű Nemzetközi Kémiai és Biológiai Tudományok Központja (ICCBS), ami a növények biológiájával kapcsolatos kutatás-fejlesztést végzi, szintén kulcsszerepet fog játszani az ország kannabiszkutatásában.

Dr. Iqbal Chaudhry, a központ igazgatója szerint a kormány azért választotta az ICCBS-t a projekten való közreműködéshez, mert rendelkezik a kendertermékek tanúsításához és validálásához szükséges összes eszközzel és szakértelemmel. Elmondta, hogy Pakisztán az ICCBS kutatási lehetőségeit kihasználva hozzáadott értékű termékeket fejleszthet exportra.

A pamut kiváltása

A pakisztáni kormány a kender potenciáljára a hanyatló gyapottermelés fenntarthatóbb alternatívájaként is tekint; az ország egykor a világ negyedik legnagyobb gyapottermelője volt Kínát, Indiát és az USA-t követve, valamint a világ legnagyobb pamutfonal-exportőre. Viszont mára a pakisztáni gazdálkodók a gyapotról más növényekre térnek át az ipar általános egyensúlyhiánya, az alacsony árak és a kiváló minőségű vetőmag hiánya miatt.

Az egészségügyi és textilipari alkalmazásokon felül a kormány abban is reménykedik, hogy a kenderrostmaradványokat Pakisztán bioenergiává alakíthatja. A tervek arra is ösztönzik a kormányt, hogy egy olyan „precíziós mezőgazdaság” projektet dolgozzanak ki, amelynek keretén belül csúcstechnológiájú gazdaságok működnek a kender és egyéb nem hagyományos mezőgazdasági ágazatok számára.

Gazdálkodó nemzet

Pakisztán egy gazdálkodó nemzet. A pénzügyminisztérium szerint a mezőgazdaság adja az ország GDP-jének körülbelül 18,9%-át, és a munkaerő mintegy 42,3%-át foglalkoztatja.

A pakisztáni székhelyű, SCOPE néven működő környezetvédelmi civil szervezet szerint a pakisztáni lakosság 5 százaléka birtokolja a termőföldek körülbelül 64%-át, míg a teljes földterület 15%-át kistermelők művelik öt hektárnál kisebb földterületeken; mégis a kistermelők nettó hektáronkénti hozama magasabb, mint a nagyüzemeké – derült ki az állami gazdaságok jövedelmi adataiból.

A magyarországi kender jövőképe – TAPE

Milyen gyorsan?

A kormány kendertervének első szakaszában a kendertermesztésre kiválasztott helyek a Peshawar, Chakwal és Jhelum települések közelében találhatók, az ország északi részén. A támogatók szerint Pakisztánban a megfelelő termesztési körülmények miatt a kender szinte minden régióban potenciálisan nagy terméshozammal kecsegtet. A növény több helyen már jelenleg is vadon nő.

Quayyum szerint a kendertermelés gyorsan beindulhat, ha csupán a Kábítószerügyi Minisztérium szabálymódosítására van szükség. Ha jogszabályváltoztatásokra van szükség, a folyamat hosszabb ideig is eltarthat – mondta – megjegyezve, hogy egyelőre nem világos, hogy miként alakítják majd a szabályokat a CBD-t és az ételeket illetően.

Történelem

A kannabiszt Pakisztánban évszázadok óta termesztik, megelőzve az iszlám térség hódítását. A kannabiszra a szent hindu Atharva Véda szövegben is utalnak már, amely leírja a növény gyógyászati ​​és rituális felhasználását.

A jelenlegi pakisztáni törvények értelmében a kender a kannabisszal azonos, és ezért illegális. A kannabiszt azonban gyakran „charas”-ként adják el a feketepiacon, az ország törzsi övezetében és a szomszédos Afganisztánban termesztett kannabiszból készített szivacsos, fekete hasis formájában.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok