Kannabisz segíthet a down szindrómás embereken.
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az elmúlt években számos anekdotikus és tudományos bizonyíték látott napvilágot a kannabiszban rejlő egészségügyi előnyök sokaságával kapcsolatosan. Néhány tanulmány arra utal, hogy a kannabisz képes enyhíteni a Down-szindróma tüneteit. Mivel ma van a Down-szindróma-világnap fontosnak tartottuk erről írni pár sort.

Egyelőre nem készült olyan állatokon vagy embereken végzett kutatás, amely kifejezetten azt vizsgálta volna, hogy a kannabisz milyen hatással van a Down-szindrómára. Vannak azonban bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy az endokannabinoid rendszer valószínűleg szerepet játszik a Down-szindrómában, és hogy a kannabinoidok használata képes csökkenteni a rendellenesség tüneteit.

Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a Down-szindrómás emberek esetében fokozott aktivitás mutatkozik a 2-es típusú kannabinoid (CB2) receptorok terén és a béta-amiloid plakkokban található DAAH enzim (amely lebontja az anandamid nevű endokannabinoidot) terén.

Majd egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a Down-szindrómás egerekben általában több 1-es típusú kannabinoid (CB1) receptor található a hippocampusukban, az agy memóriájáért felelős területén, mint a betegség nélküli egerekben. A kutatók ezután megállapították, hogy ha ezeket a CB1 receptorokat gyógyszeres vagy génterápiás kezeléssel blokkolták az helyreállította memória deficitet, szinaptikus plaszticitásukat és felnőttkori neurogenezisüket (ami a felnőtt agyban történő új agysejtek növekedését jelenti).

Noha ezek a megállapítások önmagukban nem erősítik meg, hogy az endokannabinoid rendszer valóban működésképtelen lenne a Down-szindrómában szenvedőknél, arra viszont rámutatnak, hogy a rendszert célzó kannabinoid alapú terápiák javíthatnak a tüneteken.

A magyar betegeknek is legyen joga az orvosi kannabiszhoz!

Már számos tanulmány kimutatta, hogy a kannabiszból származó termékek képesek javítani a Down-szindrómára jellemző különböző tüneteken. Egy 2018-as áttekintés például azt találta, hogy a CBD és a THC kannabinoidok képesek csökkenteni az amiloid plakkok és a károsodott neuronok jelenlétét különböző rendellenességektől szenvedő emberekben és állatokban.

Mindeközben az is kiderült, hogy a kannabinoidok számos Down-szindróma által okozott tünettől védenek – az impulzivitástól és figyelem összpontosítási nehézségektől a gyomor-bélrendszeri problémákon át,  az alvászavarig és rohamokig. A Down-szindrómás gyermekek szüleitől származó beszámolók is megerősíteni látszanak ezt.

Összefoglalva, a meglévő bizonyítékok némi optimizmusra adhatnak okot a kannabisz lehetséges előnyeivel kapcsolatosan a Down-szindróma tüneteinek enyhítésére. Amíg azonban nem végeztek humán vizsgálatokat, nem vonhatók le messzemenő következtetések.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok