körülbelül 9 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az 1930-as években, amikor a kannabisz-tiltásának folyamata az Egyesült Államokban elkezdődött sok volt a téves információ, a rasszizmus és a nyílt hazugság. És a legrosszabb az egészben az, hogy továbbra is ennek a folyamatnak a következményeit szenvedjük.

Kendertér - reefermadness flashback

A kannabisz-tiltás első napjai rendesen felkavarták a port. Bár bizonyos államok már ekkor megkezdték a kannabisz korlátozásának bevezetését, ez semmi sem volt, a növény elleni országos kampány kezdetéhez képest. Nagyrészt Harry Anslinger könyörtelenségének köszönhetően az Egyesült Államok szövetségi szintű tilalmat rendelt el a kannabisszal szemben, majd ezt a tendenciát folytatta az egész világ. Ma azonban már új információkkal és tudományos bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek bizonyítják a kannabisz hatékonyságát mint gyógyszer és ártalmatlan jellegét mint szabadidős élvezeti cikk. De még mindig érezzük Anslinger kannabisz ellenes tevékenységének következményeit. Íme néhány mérföldköve a kannabisz-tiltás kezdeti napjainak.

Harry Anslinger
Harry Anslinger – Hogyan eszelte ki egy rasszista gyűlöletkeltő a drogellenes háborút
Harry Anslinger – Hogyan eszelte ki egy rasszista gyűlöletkeltő a drogellenes háborút

Harry Anslinger, akit általában a „kannabisz-tilalom atyjának” neveznek, hivatalos beosztása a Szövetségi Kábítószerügyi Iroda biztosa. Ő volt az első, aki ezt a pozíciót betöltötte.

Az 1892-ben bevándorló szülőktől született Anslinger a Pennsylvaniai Vasút nyomozójaként kezdte pályafutását. Tíz éven át ált kapcsolatban a rendőrséggel és a katonasággal a nemzetközi kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem során. Elsősorban a Pénzügyminisztériummal dolgozott együtt, ugyanis akkoriban az illegális kábítószer- és alkoholkereskedelemnek mindössze pénzügyi vonatkozása volt, nem pedig erkölcsi vagy társadalmi.

1929-ben Anslinger a Kincstár Tiltásügyi Irodájának segédbiztosaként kezdett dolgozni. De aztán 1930-ban egy életre szóló előléptetésben részesült. Feleségének nagybátyja, Andrew W. Mellon a Szövetségi Kábítószerügyi Iroda első biztosának nevezte ki.

Az ország történelmének ezen a pontján néhány államban már elkezdték alkalmazni a kannabisz-korlátozásokat. Érdekes módon, amikor új munkáját megkezdte, Anslingernek sem erkölcsi, sem egyéb problémája nem volt a kannabisszal. Források szerint még azt is mondta, hogy a kannabisz – akkori neve „indiai kender” – nem volt káros, és nem volt felelős a felhasználók erőszakos viselkedéséért.

Aztán véget ért az alkohol tilalom.

Reefer Madness (A sodort elmebaj)
Az ördög füve – A marihuána fenyegetés tragikus igazságának leleplezése
Az ördög füve – A marihuána fenyegetés tragikus igazságának leleplezése

Anslinger megváltoztatta a hozzáállását. Hamis híreket kezdett el terjeszteni kannabisz okozta őrültségről, erőszakról és bűncselekményekről.

A tömegmédia eszközei erejét kihasználva saját oldalára állította az amerikai közvéleményt azáltal, hogy kiadta a „Gore Files” elnevezéssel illetett dokumentumokat. Ezek olyan rendőrségi jelentésekből álltak, amelyek borzasztó bűncselekményekről szóltak, amiket feltételezhetően az emberek kannabisz hatása alatt követtek el.

Az egyik ilyen bűncselekmény a floridai Licata család legyilkolása volt 1933-ban. Victor Licata, egy 20 éves férfi baltával ölte meg szüleit és három testvérét. Noha a pszichiátriai értékelés azt mutatta, hogy súlyos elmebeteg, a kannabisz-ellenes propagandisták, köztük Anslinger, azt a történetet terjesztették el, miszerint Licata kannabiszfüggő volt.

A teljes film itt tekinthető meg:

Az eset annyira bizarr volt és olyan széles közönséghez jutott el, hogy még az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb filmjét is inspirálta, ami az 1936-os kizsákmányoló filmből szatírává lett Reefer Madness.

A szenzációhajhász Anslinger folyamatosan táplálta azon gondolat terjedését, miszerint a kannabisz őrültséghez vezet.

“A marihuána az elmegyógyintézet előszobája” – mondta. – Füstöljön egy hónapon át marihuánás cigarettát, és ami egykor az agya volt, az onnantól kezdve nem más, mint a borzalmas kísértetek tárháza.

Rossz pszichológia
Bűn, degradáció, ördögök, őrültség, csalódás – A győztes rakéta, gyermekeidet átölelő karokkal
Bűn, degradáció, ördögök, őrültség, csalódás – A győztes rakéta, gyermekeidet átölelő karokkal

A kannabiszfogyasztás által állítólagosan előidézett pszichózis a kannabisz-tiltás kezdeti napjainak mindennapos témája volt.

Az 1937-es marihuána-adóról szóló törvény kongresszusi megvitatása során Anslinger egy közleményt nyújtott be „Marihuána – aggasztóbb fenyegetés a társadalom számára, mint az összes többi szokásformáló gyógyszer” címmel, írták Dr. Frank R. Gomila és Madeline C. Gomila. A szerzők által leírt számtalan téves állítás között rengeteg volt az olyan állítás, miszerint a kannabisz fogyasztása törvényszerűen katasztrofális pszichiátriai következményekkel jár.

Ki lehetett az első ember aki füvet szívott és hogyan történhetett ez?

A St. Louis Star-Times egy korábbi példányában egy fiatal középiskolás diák esete található. A példa egy fiatal férfiről szól, aki egy intelligens középiskolás diák, aki jelenleg elmebeteg intézetben tölti napjait. Tapasztalatai teljes egészében a marihuánás cigaretták dohányzásának eredménye.

Anslinger a kongresszus előtti, a marihuána-adóról szóló törvény megvitatása során tett vallomása közben a kannabiszt olyan drogokkal is összevetette, mint például az ópium:

“Ez a drog nem olyan, mint az ópium” – mondta. – Az ópiumban Dr. Jekyll (a jótevő) minden jósága és Mr. Hyde (a megtestesült gonosz) minden gonoszsága megtalálható. Ez a drog viszont teljes egészében a Hyde gonoszságának megtestesítője, aminek káros hatása nem is mérhető.”

Rasszizmus

Anslinger nemcsupán ezt a félelemkeltő taktikát alkalmazta a kannabisz-tilalom kezdeti napjaiban. Az 1930-as években épített kannabiszellenes propagandájának gyakran volt rasszista eleme is.

„A Minnesotai egyetem színes hallgatói (fehér) női hallgatókkal buliznak, [marihuánát] szívnak, és faji üldözés történeteivel nyerik el szimpátiájukat. Az eredmény pedig: terhesség ”- írta.

Ne feled: ez, az 1930-as években történt az Egyesült Államokban. A rasszizmust az ország túlnyomó többsége könnyen elfogadta. A Jim Crow-törvények, amik olyan állami és helyi törvények voltak, amelyek a faji szegregációt építették az Egyesült Államok déli részén, további 30 éven át voltak életben. Anslinger pontosan tudta, mit csinál.

További híres állítása:

Az USA-ban összesen 100 000 marihuána-fogyasztó él, és a legtöbb néger, spanyol, filippínó és a szórakoztató ipar egyéb képviselői. Sátáni zenéjük, jazzük és swingjük a marihuána használatából ered. A marihuána pedig arra készteti a fehér nőket, hogy szexuális kapcsolatokat létesítsenek négerekkel, előadókkal és másokkal.

És ott volt még ez a vérlázító megjegyzés is:

A sodort füves cigik azt az érzetet keltik a feketékben, hogy vannak olyan jók, mint a fehér férfiak.

Anslinger korántsem volt az első, aki a rasszizmust használta eszközként a fehér amerikaiak e növénytől való elrettentéséhez. És ez nem kizárólag a fekete emberek ellen irányult.

Már 1910-ben nyilvánosságra hozták a kannabisz állítólagos „veszélyeit” a déli államokban annak érdekében, hogy (tovább) szítsák a lakosságot a mexikói bevándorlók ellen. Nem meglepő módon ezek a nézetek nem haltak ki. A „Marihuána – aggasztóbb fenyegetés a társadalom számára, mint az összes többi szokásformáló gyógyszer” című kiadványban a szerzők ezt írták: „A mexikóiak cigarettákat készítenek a [kannabiszból], amiket párosával adnak el 25 centért, főleg fehér középiskolásoknak.”

Szex
Ma menő, holnap kétségbeesett – A pokolban gyökeredző növény – Marihuána – Roadshow Attractions bemutatja: A valaha készült legvakmerőbb kép
Ma menő, holnap kétségbeesett – A pokolban gyökeredző növény – Marihuána – Roadshow Attractions bemutatja: A valaha készült legvakmerőbb kép

A kannabisz-tilalom első napjainak egy további eleme a nemiségre összpontosult. Pontosabban a fehér nők szexualitásáról, valamint feltételezett kiszolgáltatottságukról. Ez a figyelem nem ért véget Anslinger megjegyzéseivel, miszerint a kannabiszfogyasztás arra ösztönözte a fehér nőket, hogy kapcsolatokat létesítsenek fekete férfiakkal. És nemcsak Anslinger nyilatkozott arról a „negatív” hatásról, amit a kannabisz gyakorolt ​​a nőkre.

„Marihuána – aggasztóbb fenyegetés a társadalom számára, mint az összes többi szokásformáló gyógyszer” egy fiatal nő történetét meséli el, aki kannabiszt szívott a barátjával, és annyira bekészültek tőle, hogy megszöktek.

További beszámoló, amire Anslinger hivatkozott a marihuánai adótörvény kongresszusi megvitatása során tett nyilatkozatában, olyan férfiakról szól, akik nemi erőszakot követtek el – kannabisz hatása alatt. Maga Anslinger is beszámolt az ehhez hasonló történetekről a “Gore Files”-ben.

Íme egy figyelemre méltó példa:

Két Negró elvitt egy tizennégy éves lányt, és két napig kender hatása alatt tartotta. Felépülését követően kiderült, hogy szifiliszes lett.

A kannabiszellenes propaganda a tiltás kezdeti napjaiban tükrözte azt a rögzült elképzelést, miszerint a kannabisz a bujaság fokozója. Különösen olyan filmekkel, mint a Reefer Madness és a Marihuana, amelyek ráerősítettek erre az elképzelésre. Az üzenet egyértelmű volt: a kannabisz felelős a nők erényének tönkretételéért.

 

Hab a tortán: Sátáni zene, kisebbségek és a szex: A kannabisz tilalmának kora

Visszatekinteni a kannabisz-tilalom kezdeti napjaira, minden bizonnyal érdekes. Akár enyhén szórakoztató is lehet, ha képes vagy rá bizonyos megvilágításban tekinteni. De bár képesek vagyunk visszatekinteni és rácsodálkozni a széles körben elterjedt és elfogadott félretájékoztatásra és nyílt hazugságokra, fontos reflektálni is rá. A kannabisz-tiltás kezdeti napjainak és különösen Harry Anslinger könyörtelen kannabiszellenes keresztes hadjáratának következményei a mai napig hatással vannak ránk. A kender elleni aktivisták továbbra is megpróbálják terjeszteni a növényt illető hamis információkat. Amerikában a kannabisz miatti letartóztatások faji egyenlőtlensége továbbra is mutatkozik. Még akkor is, ha tanulmányok bizonyítják, hogy a fehér emberek ugyanannyit (és néha többet is) fogyasztanak, mint a színes bőrűek.

**********************************************************

Közösségként felelősségünk, hogy visszaszorítsuk ezeket a korai kannabiszellenes törekvéseket. Világszerte már szépen haladunk előre. Mindannyiunknak keményen kell dolgoznia azért, hogy megakadályozzuk társadalmunk és törvényeink visszafelé csúszását. Magyarországon jelenleg sajnálatos módon, még a sötét középkorban járunk, amikor a vezető tisztségeket betöltő, példát statuáló Magyarok is ezeket a hamis, hazug információkat terjesztik és éltetik. Lásd a legutolsó ENSZ szavazás, ahol Magyarország egyetlen európai államként a kannabisz gyógyhatásainak elfogadása ellen szavazott. Azért még így is büszkén kimondjuk, hogy hogy nem velünk van a gond, hanem a többiekkel.

“Ez a kísérlet nem több, mint egy drasztikus lépés a drogok liberalizációja felé, és egyidejűleg egy botrányos beavatkozás a nemzeti drogpolitikába, ami pedig a mi hatáskörünk,” hangsúlyozta a helyettes államtitkár a felszólalásában. “Nyilvánvalóvá szeretnem tenni, hogy Magyarországon bármilyen drog használata illegális es büntetendő. Nem akarunk ezen változtatni a jövőben, es határozottan elutasítunk minden beavatkozást a nemzeti drogstratégiákba, beleértve a kannabisz újrabesorolását” – nyilatkozta Magyarország képviseletében dr Dancs Ferenc, migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár.

Az ENSZ ma átsorolta a kannabiszt a kevésbé veszélyes drogok közé

Világosság az alagút végén

Vannak viszont hozzánk hasonló szervezetek, személyek akik szintén a kannabisz elfogadottságáért küzdenek töretlenül, fáradhatatlan. Egyik ilyen a Legalizálj Egyesület. A következő felvételen Sermer Ádám halható, ahogy beszámolt egy jelenleg nagyon fontos előrelépésről: „a WHO javaslatára az ENSZ elfogadta azt a javaslatot, hogy legálisan lehessen árulni a kannabisz hatóanyagait tartalmazó szereket. Ezzel meg fog nyílni a lehetősége annak, hogy itthon is engedélyezett legyen az orvosi alkalmazása.” A teljes videó itt tekinthető meg:

 

 

Ezen felül Sermer Ádám nemrégiben nyílt levélben kérte fel Szájer Józsefet az egyesülettel való együttműködésre, a világot bejáró, partydrogokkal is kapcsolatos, félrelépését követően, amiről itt beszámolni külön nem fogunk. A teljes levél itt olvasható, véleményezhető:

 

Amennyiben te is úgy gondolod, hogy a Magyar betegeknek is joguk kel, hogy legyen kannabisz által gyógyulni, kannabisz alapú gyógyszereket használni, hozzájutni, kérünk írd alá ezt a petíciót:


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok