körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.
A kormány drogliberalizációként tekint a kannabiszt enyhébb kategóriába soroló ENSZ-döntésre. Liberálisnak bélyegezte, tehát nemmel szavazott. Eközben januártól nincs magyar drogpolitika.
Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága elfogadta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról. Ezzel elismerték gyógyászati felhasználhatóságát, és számos nemzetközi jogi akadályt gördítettek el előle. Magyarország egyetlen Európai Uniós tagállamként a javaslat ellen szavazott, olyan nemzetekkel együtt, mint Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Pakisztán, Afganisztán, Oroszország és Kína.
 
– Magyarország olyan országokkal szavazott, amelyek a világ illegális drogellátásában jelentős helyen szerepelnek – mondta Szemelyácz János pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus. Az Integrált Drogterápiás Intézet (INDIT) Közalapítvány intézetvezető főorvosa megjegyezte: Afganisztán elképesztő mértékű ópiumtermeléséről ismert, az afgán ópiumból titkos török laboratóriumokban készítenek heroint. Kína a dizájnerdrog-gyártás fellegvára, Pakisztán és az afrikai országok a marihuánatermesztés oszlopos tagjai. Az olyan országoknak pedig, mint Oroszország, semmiféle drogpolitikájuk nincsen.
 
– Rendkívül elkeserítő, hogy Magyarország ebbe a csoportba tartozik. Ha a magyar szakemberek a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság egy évvel ezelőtti ülésén még úgy is gondolták, hogy nem támogatják a kannabisz átsorolását, azért a politika egy évvel később még megtehette volna, hogy a fejlett országok közé akar tartozni. De úgy tűnik, nem akar – értékelt az addiktológus főorvos.
 
OLVASS TOVÁBB

A populizmus bódulatában

A populizmus bódulatábanKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok