0

Doppingellenes Világügynökség kannabisszal kapcsolatos álláspontja

Print Friendly, PDF & Email

Kendertér - WADA 300x187A WADA Végrehajtó Bizottsága 2013 május 11-i ülésén úgy határozott, hogy megemeli a kannabisz küszöbértékét, miután a kódex felülvizsgálata során megvizsgálta az érdekelt felek által benyújtott megannyi beadványt .

Ennek megfelelően felülvizsgálták a ‘Decision Limits for the Confirmatory Quantification of Threshold Substances’ dokumentumot (TD2013DL), hogy az tükrözze az alkalmazandó módosításokat, amik a Carboxy-THC bomlástermékkel kapcsolatos megfelelőségi döntéseiket érintik.

A TD2013DL 2.0 verziója 2013. május 11-ével lépett hatályba, és megtalálható a WADA webhelyén is. Ennek megfelelően a laboratóriumokba május 11. után beérkezett összes minta elbírálása során az új küszöbérték a mérvadó.

A méltányosság és a következetesség érdekében a WADA azt tanácsolta, hogy a továbbiakban ne szankcionálják a akkoriban eredménykezelési szakaszban lévő azon eseteket, ahol a jelentett koncentráció alacsonyabb, mint az újonnan meghatározott küszöbérték (150 ng/ml). Ezen túlmenően felkérték a laboratóriumokat, hogy május 11-e után elvégzett elemzésekkel kapcsolatosan ne jelentsék az új elfogadható küszöbérték alatti THC vizsgálati eredményeket, függetlenül a minta átvételének dátumától.

Ahogy az a WADA oldalán is olvasható, az egyértelmű álláspontjuk az, hogy: „A THC csak verseny közben tilos, és csak akkor, ha a vizelet koncentrációja meghaladja a 150 ng/ml-es küszöbértéket. Ezt a küszöböt 2013-ban 15 ng/ml-ről emelték fel. Mint ilyen, manapság a pozitív analitikai eredmények kiváltásához szükséges magas kannabisz szint megfelel egy jelentősen befolyásolt sportoló vagy gyakori fogyasztó kannabisz szintjének.”

Ami a sportolók sporttól történő eltiltását illeti a WADA kifejti, hogy ezen túlmenően a sportolók szervezetében jelenlévő kannabisz bomlásanyaga miatti felfüggesztés időtartamát 2021-től jelentősen lecsökkentette a korábbi két és négy év közti időtartamról egy hónapra azon sportolók esetében, akik bizonyítani tudják, hogy a kannabiszt versenyen kívül használták és az nem befolyásolta a sportteljesítményüket.

Szerkesztő megjegyzése: Magyarország állampolgárai 30 ng/ml küszöbértéktől minősülnek fogyasztóknak és ezáltal bűnözőknek! Továbbá attól függetlenül, hogy a laboreredményeken is feltüntetésre kerül, hogy az eredmények nem alkalmasak annak meghatározására, hogy az illető mennyit, milyen gyakran és hogyan fogyasztott, a fogyasztást nem az ügyészségnek kell bizonyítania a bíróság előtt, hanem a vádlottnak kell bizonyítani az ellentettjét. Könnyen belátható, hogy miután valakinek a szervezetében THC bomlásanyagot találtak, nem egyszerű annak a bizonyítása, hogy az hogyan került oda, és szinte lehetetlen annak a bizonyítása, hogy az hogyan nem került oda. Márpedig az utóbbira van szükség, hogy a védelem a bíróság előtt megállja a helyét!