A fiatalok kannabisz fogyasztása nem köthető maradandó kognitív zavarok kialakulásához
körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Berlin, Németország: A Cognitive Development folyóiratban közzétett longitudinális adatok alapján a kannabisznak mérsékelten kitett serdülőknél a neurokognitív képességek nem csökkentek a kontroll csoporthoz képest.

Egy nemzetközi kutatócsoport Kanadából, Franciaországból, Németországból, Írországból és az Egyesült Államokból az egyik legnagyobb longitudinális európai multicentrikus vizsgálatot végezte el a témában. A kannabisz-használatra, valamint a neurokognitív mérésekre vonatkozó adatokat 804 (441 nő, 363 férfi) 14 és 19 éves serdülő bevonásával értékelték ki.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a serdülőkori kannabisz-fogyasztás miként hat az elért kognitív teljesítményre. A kutatók arról számoltak be, hogy azoknál az alanyoknál, akik enyhe illetve közepes mértékben fogyasztanak kannabiszt 15 kevés koruk felett, kevés különbség mutatkozott a neurokognitív teljesítményben a nem használókhoz képest.

A szerzők leszögezték: „Adataink arra mutatnak, hogy a döntéshozatal nem sérül, ha a kannabiszt mértékkel használják, és a használat kezdete 15 éves kor után következik be. … Miután a zavaró tényezőket is  figyelembe vettük, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a kannabisz használata hatással lenne az olyan neurokognitív változókra, mint például a figyelem, a munkamemória, a rövid távú memória és a kockázatvállalás.”

Ezért szerette Carl Sagan fogyasztani a kannabiszt

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy “összefoglalva, nem találtunk olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná azt a feltételezést, hogy a kannabisz-fogyasztás a neurokognitív képességek csökkenéséhez vezetne.”

Amennyiben további érdekes információkra éhezel a legális kannabisz pozitív hatásaival kapcsolatosan javasoljuk a következő oldal megtekintését: https://kenderter.eu/kannabisz-vagy-drog-szoljanak-a-tenyek/


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok