Németországban az állam támogatja a kannabisz termesztést
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Szövetségi Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Intézet azt ígérte, hogy grammonként 4,30 euró (~1600Ft) lesz az ára.

Németország megkezdi az orvosi kannabisz előállítását és értékesítését, így alacsonyabb árakat tud majd biztosítani a fogyasztók számára a gyógyszertárakon keresztül értékesített termékekre. A Szövetségi Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Intézet, a BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) július 7-én jelentette be, hogy három céget bíztak meg a kannabisz megbízásuk alapján történő termesztésével, nevezetesen az Aphria RX GmbH-t, az Aurora Produktions GmbH-t és a Demecan GmbH-t. A BfArM később grammonkénti 4,30 euróért osztja szét a megtermesztett kannabiszt a gyógyszertárak közt.

Az orvosi kannabisz felírása 2017 óta törvényes Németországban, azonban a gyógyszertárak kizárólag importból szerezték be eddig a kínálatukat, ami kiszámíthatatlan áringadozáshoz és a termék változatosságához vezetett. Jóllehet ez a lépés nem korlátozza a kannabisz behozatalát, mivel a BfArM-nek nincs erre törvényi ereje, de szerintük javítani fog a betegellátáson.

A Kannabisz Ügynökség

A Kannabisz Ügynökséget (Cannabisagentur) 2017-ben a BfArM alapította bonni székhellyel, és ez a szervezet felelős az orvosi kannabisz növények ellenőrzött termesztéséért, betakarításáért, feldolgozásáért, minőségiügyi teszteléséért, tárolásáért, csomagolásáért és forgalmazásáért.

Minőségellenőrzést is végeznek, követve a német mezőgazdasági törvényeket. Fő célkitűzésük az kannabisz elérhetőségének biztosítása.

Jelenleg az ügynökség kiszervezte a termesztést és a terjesztést, ami a gyógyszertárak részére a gyógyszer stabil ellátását hivatott biztosítani. A BfArM szerint a németországi orvosi kannabisz grammonként 4,30 euró lesz. A BfArM 10,4 tonnányi kannabiszra tart igényt, amit négy év alatt gyűjtenek majd be, évi 2,6 tonna betakarítása által.

A vállaltok, amik majd termesztik a növényeket

A termesztést nem a BfArM végzi közvetlenül, hanem olyan vállalatok, amiket egész Európára kiterjedő pályázati eljárás keretében választottak ki és amiket a Kannabisz Ügynökség megbízott.

A Tilray és Aphria cégek egy kannabiszóriássá olvadnak

A neumünsteri székhelyű Aphria RX GmbH az orvosi kannabisz termesztésére és feldolgozására specializálódott. Háromféle növényt, köztük THC dús fajtát, nevelnek a létesítményeikben, amelyek abban különböznek, hogy milyen betegségek kezelésére alkalmasak.

A második termelő az Aurora Produktions GmbH, aminek még eddig nem kellett székhelyet létesítenie Németországban. A céget 2013-ban alapították, hogy Európa-szerte biztosítsák a betegek, az egészségügyi intézmények, az orvosok és a gyógyszerészek számára a biztonságos és megbízható kannabisz alapú gyógyszerek hozzáférését.

A harmadik vállalat neve Demecan GmbH, székhelye Berlin, bár termesztési és feldolgozó létesítményeik Drezda közelében találhatók. Idén majd csak később kezdik meg a BfArM részére történő termelést.

Az orvosi kannabisz legalizálása óta az orvosok képesek felírni a gyógyszert annak különböző formáiban, például fájdalomcsillapításra. A gyógyszert kizárólag gyógyszertárakban értékesítik, és az egészségbiztosító társaságok többsége fedezi a terápia költségeit.

A Tagesschau adásán megjelent jelentés szerint sok induló és külföldi, például Kanadából érkezett, vállalat fickándozik az egyelőre még mindig kicsi német piacon, ennek azonban hamar vége lehet.

kiemelt kép forrása: https://www.themayor.eu/en/a/view/germany-is-producing-state-sponsored-marijuana-8383

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok