körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

“Minden, ami mozog, ami csak él, legyen a ti eledeletek. Nektek adom mindezt éppúgy, mint a zöld növényt.” – 1Móz 9: 3

Ha tíz embert kérdeznél meg a kannabisszal kapcsolatos véleményükről, akkor valószínűleg tíz különböző választ kapnál. Mivel a kannabisz folyamatos reflektorfénynek örvend, és egyre szélesebb körben elfogadottá válik, úgy tűnik, hogy egyre többféle csoport kezdi egyre több szemszögből megvitatni e növényt.

A kannabisznövény sok ezer éves múltjára visszatekintve, az emberek most kezdik vitatni a növény szerepét a Bibliában. De vajon Jézus szívott-e füvet? A vallási csoportok véleménye erről a kérdésről meglehetősen megosztott, és hogy világos legyen, nincs valódi módja annak, hogy a teljes igazat megtudjuk!

Noha egyre több olyan vallás van, amik nyíltan elfogadják a kannabiszt – a rasztafári vallás talán a legismertebb ezek közül -, érdemes tudni, hogy mit mond a Biblia kedvenc növényünkről. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit mond a világ leghíresebb könyve a történelem legvitatottabb növényéről, és hogy valójában említve van e kimondottan a kannabisz a Bibliában.

Kannabisz és más vallások

Mielőtt közvetlenül belemerülnénk a kereszténység szentírásaiba, először az tűnik helyesnek, ha megvizsgáljuk, mennyire elfogadott a kannabiszt a többi vallási csoport egésze részéről.

Számos olyan jól ismert vallás mellett, mint például a fentebb említett rasztafári vallás (amely a kannabiszt a legtöbb vallási rituáléjába beépíti), ma már számos olyan vallás létezik, amelyek kimondottan a kannabiszra koncentrálnak. Ezek a modern hitcsoportok azért jöttek össze, hogy ünnepeljék a vallást és a kannabiszt!

Olyan csoportok, mint a THC Minisztériumok, a Kantheizmus, a Kannabisz Gyülekezet, az Univerzum Egyháza, a Honolului Szabad Kannabisz Egyház és az Első Kannabisz Egyház mind a kannabiszra koncentrálnak, hogy csak néhányat említsünk!

Ezeken kívül vannak olyan egyéb ismert, évszázadokra visszatekintő vallások is, amiknél a kannabisz előnyös a lelki gyógyulásuk szempontjából. A 4. századi Kínából származó taoizmus tisztító eszközként használja a kannabisz füstölőt, míg a skandináv mitológiában a kannabisz növény a szépséghez, a termékenységhez és a szeretethez kapcsolódik.

Ez csak néhány példája annak, hogy a kannabisz szerepel a vallás szent és ősi rituáléiban. De mi a helyzet a kereszténységgel és a Bibliával?

A kannabisz és a kereszténység

Ami a kereszténységet illeti, a kannabisz az évek során szakadékot hozott létre azok között a keresztények között, akik szerint a kannabisz használata bűn, és azok között, akik hisznek abban, hogy Isten adta számunkra ezt a növényt, hogy hasznot húzzunk belőle. Természetesen a különféle keresztény szekták véleményei eltérnek egymástól, és sokan találnak bizonyítékokat a Bibliában az igazuk igazolására.

Érdekes megjegyezni, hogy a Biblia egyszer sem említi egyértelműen a „kannabisz” szót, és hogy az egyetlen közvetlenül említett anyag valójában az alkohol. Ugyan a mámorral kapcsolatos üzenetek időnként ellentmondásosak lehetnek különféle olvasatokban, az általános üzenet az, hogy bármilyen bódító anyag használata bűnös.

Ennek a zavarnak, a Biblia értelmezése terén, köszönhetően sok megosztott véleményt látott napvilágot az évek során, és a kannabisz egyre nagyobb elfogadásával egyre nagyobb hangsúlyt kap, mivel a modern világ lakosságának jelentős része keresztény.

Bár a kannabiszra nem hivatkoznak közvetlenül a Bibliában, a „kendert” gyakran emlegetik! Ami még érdekesebb, hogy a jól ismert Kaneh-bosm, amely kulcsfontosságú összetevője volt annak a kenőolajnak, amelyet Jézus a tömegek gyógyítására használt, állítólag a kannabisz első ismert kifejezése volt; A „kan” szó jelentése nád vagy kender, a „bosm” pedig aromás.

Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben”

De milyen a valószínűsége annak, hogy a kannabiszt a bibliai időkben használták már? Reálisan, nagyon valószínű! Ha belegondolunk, hogy a kannabisz már évezredek óta létezik és hasznosítjuk is, akkor van értelme azt feltételezni, hogy azok, akik a Bibliát írták, jól ismerték a növényt és annak hatásait. Tehát, amikor látjuk, hogy milyen gyakori a kender szó a Bibliában, teljesen logikusnak tűnik, miért jutnak olyan sokan arra a következtetésre, hogy a kannabiszt maga Isten hagyta jóvá és teremtette. Emellett a növényekre és azok emberi felhasználásra történő termesztésére a következő bekezdések külön hivatkoznak: 1Mózes (1:12, 29-31), Ezékiel (34:29) és Jelenések Könyve (22: 1-2).

E meggyőző érvekkel szemben, amik a kannabisz, mint szent virág mellett szólnak, ugyanakkor vannak határozott ellenérvek is! Sok keresztény azon a véleményen van viszont, hogy akárcsak a kannabiszt, a világ többi káros kábítószerét is Isten alkotta. De ez nem azt jelenti, hogy Isten azt óhajtaná, hogy fogyasszuk el őket. Az Ószövetségben és az Újszövetségben egyaránt világossá válik, hogy a részegség és a mámor egyszerűen nem elfogadható, megerősítve azt az elképzelést, hogy a kannabisz fogyasztását is kimondottan rosszallják.

Egyesek szerint viszont a spirituális szövegek arra mutatnak, hogy Jézus valóban használt kannabiszt, sőt Ő volt az első “kannabisz-aktivista”, aki gyógyító olajával terjesztette a gyógynövénnyel kapcsolatos ismereteket. Ugyanakkor végezetül ezek soha nem lesznek többek világos, megalapozott bizonyítékokat nélkülöző állításoknál.

Záró gondolatok a kannabiszról és a Bibliáról

Ami a kannabiszt és a Bibliát illeti, valójában nincs helyes válasz. Az ősi szentírások teljesen nyitottak a különböző értelmezések felé. Úgy tűnik azonban, hogy van egy erős érv a bibliai időkben történő kannabisz használat mellett.

Ahogy Márk apostol írta (Márk 6:13), a Szent Növénnyel történő felkenés annyit jelentett, hogy „isteni tudást kapunk”. Ennél jobban nem is érthetnénk egyet!


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok