körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A vad kender (Cannabis sativa) valószínűleg már jóval azelőtt szabadon nőtt Európában, hogy azt az ázsiai pásztorok behozták volna. Az európai farmerek kárára a kender viszont valószínűleg eltűnt, még mielőtt esélyük lett volna a növény termesztésére, mivel az éghajlat megváltozott, ami azt jelentette, hogy a környezet már nem kedvezett a kendernek. Ez a Vermont Egyetemi John McPartland által vezetett, a Vegetation History and Archaeobotany folyóiratban megjelent új tanulmány következtetése.

A tanulmány szerzői erre a felismerésre azután jutottak, miután elemezték az 500 európai régészeti lelőhely ókori 1.200-8.500 éves pollenmaradványait. Az alapján, ami véleményük szerint a megkövesedett pollen, a kőkorszakban valóban vadkender nőhetett a kontinensen.

Ha igaz ez a megállapítás, akkor ez ellentmond az általános konszenzusnak, miszerint a növény valahol Közép-Ázsiában fejlődött ki, a mai Mongólia és Dél-Szibéria területén. A 2014-ben közzétett tanulmány szerint a gyógynövényt először Ázsiában szüretelték évezredekkel ezelőtt, ahol gyógyászati ​​és spirituális célokra is felhasználták. Ezután a növény Afrikán és Európán keresztül terjedt tovább – a középkori németek és vikingek kannabiszt fogyasztottak a fogfájdalmaik enyhítésére és a szülési fájdalmak tompítására – egészen Amerikáig, az Egyesült Államokba mindössze a 20. század fordulóján érkezett.

Az akadály, amivel a kutatók a múltban küzdöttek a komló- és a kannabiszpollen hasonlósága, ami szinte lehetetlenné teszi a kettő közötti különbségtételt. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy megoldották ezt a problémát, mivel a növények nagyon különböző környezetekben teremnek. Míg a komló a melegebb, fásabb élőhelyet részesíti előnyben, addig a kannabisz a hideg, füves sztyeppéket szereti.

A kannabisz fajtái – minden amit eddig tudtunk kuka!

7.500-10.000 évvel ezelőtt – amikor az első farmerek megérkeztek Európába – a föld melegedni kezdett, és a környezet a füves sztyeppékből erdőkké vált. Ez azt jelenti, hogy szinte lemaradtak a kannabisz termesztésének lehetőségéről (ami akkortájt már eltűnőben volt), viszont ehelyett adottak voltak a körülmények a komló termesztéséhez.

McPartland azt nyilatkozta a New Scientist-nek, hogy a pollen minták arra utalnak, hogy a kannabiszt nem termesztették. Végeredményben: “Ha nem volt jelen, akkor nem is tudták volna háziasítani.”

A McPartland tanulmánya nem az első, amely a gyógynövény alternatív történetére mutat rá. 2016-ban a Német Régészeti Intézet és a Berlini Szabad Egyetem kutatói nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, amelyben arra utaltak, hogy a gyógynövényt már 10.200-11.500 évvel ezelőtt (azaz sokkal korábban, mint ahogy azt korábban gondolták) használták Ázsiában és Európában. Ez nem azt jelenti, hogy az őskori európaiak pszichoaktív tulajdonságai miatt termesztették volna a növényt, mivel a növénynek számos más felhasználása is van.

Szóval ez a válasz! Ha nem lett volna a globális felmelegedés, akkor a kannabisz fogyasztók nemzete lehetnénk – nem csupán a pálinkáé és a söré.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok