Kendertér - Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben” - tel arad kannabisz
körülbelül 2 perces olvasmány

Egy új régészeti tanulmány szerint, az ősi izraeliták vallásos szertartásuk részeként kannabiszt égettek.

Tel-Aradban egy 2700 éves templomban fellelt, jó állapotban fennmaradt anyagot kannabiszként azonosítottak, ami annak pszichoaktív vegyületét, a THC-t is tartalmazta.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabiszt valószínűleg annak érdekében füstölték, hogy az istentiszteleten résztvevők tudatállapotát magas szintre emeljék.

Ez az első bizonyíték arra, hogy pszichotróp drogokat használtak a korai zsidók istentiszteleteik során – állítja az izraeli média.

A templomot először, az 1960-as években a Negev sivatagban fedezték fel, Tel Avivtól kb. 95 km-re délre.

A Tel Avivi Egyetem régészeti folyóiratában megjelent legújabb tanulmányban a régészek azt mondták, hogy két mészkő oltár volt eltemetve a szentélyen belül.

Részben a száraz éghajlatnak és annak köszönhetően, hogy a felajánlások égetett maradványai el voltak temetve, sikeresen konzerválódhattak ezen oltárokon.

Kendertér - Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben” - 33246684 d09df3efbc51db25cbb6d46754034aac wm
Két oltár az izraeli templomban
Fotó: Israel Museum/Laura Lachman

Az egyik oltáron fenyőtömjént is találtak, ami nem volt meglepő, mivel a szent szövegekben kiemelkedő szerepet tölt be, számoltak be a tanulmány szerzői az izraeli Haaretz újságnak.

A tetrahidrokannabinolt (THC), a kannabidiolt (CBD) és a kannabinolt (CBN) – a kannabiszban található összes vegyületet – azonban a második oltáron találták.

A tanulmány hozzáteszi, hogy a tel-aradi eredmények azt sugallják, hogy a kannabisz szerepet játszott a jeruzsálemi templomban tartott istentiszteletek során is.

Kendertér - Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben” - 4d02af4b 0853 4158 9f04 d129a9ad2180 wide fallback

Azért vélik így, mert abban az időben az aradi szentély egy dombtetőn lévő erőd részét képezte a Júdeai Királyság déli határán, és állítólag megegyezik a jeruzsálemi Első Templom bibliai leírásainak kicsinyített másolatával.

A Jeruzsálemben található templom maradványai hozzáférhetetlenek a régészek számára, ezért ők ehelyett az aradit és más hasonló szentélyeket tanulmányozzák, hogy ez segítse őket megérteni a nagyobb templomban folytatott istentiszteleteket.


Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, minket támogass vásárlásoddal, hogy cserébe mi tovább végezhessük munkánkat!
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
TÁMOGATOM

KENDERTÉR FACEBOOK