körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy új régészeti tanulmány szerint, az ősi izraeliták vallásos szertartásuk részeként kannabiszt égettek.

Tel-Aradban egy 2700 éves templomban fellelt, jó állapotban fennmaradt anyagot kannabiszként azonosítottak, ami annak pszichoaktív vegyületét, a THC-t is tartalmazta.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabiszt valószínűleg annak érdekében füstölték, hogy az istentiszteleten résztvevők tudatállapotát magas szintre emeljék.

Ez az első bizonyíték arra, hogy pszichotróp drogokat használtak a korai zsidók istentiszteleteik során – állítja az izraeli média.

A templomot először, az 1960-as években a Negev sivatagban fedezték fel, Tel Avivtól kb. 95 km-re délre.

A Tel Avivi Egyetem régészeti folyóiratában megjelent legújabb tanulmányban a régészek azt mondták, hogy két mészkő oltár volt eltemetve a szentélyen belül.

Részben a száraz éghajlatnak és annak köszönhetően, hogy a felajánlások égetett maradványai el voltak temetve, sikeresen konzerválódhattak ezen oltárokon.

Két oltár az izraeli templombanFotó: Israel Museum/Laura Lachman
Két oltár az izraeli templomban
Fotó: Israel Museum/Laura Lachman

Az egyik oltáron fenyőtömjént is találtak, ami nem volt meglepő, mivel a szent szövegekben kiemelkedő szerepet tölt be, számoltak be a tanulmány szerzői az izraeli Haaretz újságnak.

A tetrahidrokannabinolt (THC), a kannabidiolt (CBD) és a kannabinolt (CBN) – a kannabiszban található összes vegyületet – azonban a második oltáron találták.

A tanulmány hozzáteszi, hogy a tel-aradi eredmények azt sugallják, hogy a kannabisz szerepet játszott a jeruzsálemi templomban tartott istentiszteletek során is.

Kendertér - 4d02af4b 0853 4158 9f04 d129a9ad2180 wide fallback

Azért vélik így, mert abban az időben az aradi szentély egy dombtetőn lévő erőd részét képezte a Júdeai Királyság déli határán, és állítólag megegyezik a jeruzsálemi Első Templom bibliai leírásainak kicsinyített másolatával.

A Jeruzsálemben található templom maradványai hozzáférhetetlenek a régészek számára, ezért ők ehelyett az aradit és más hasonló szentélyeket tanulmányozzák, hogy ez segítse őket megérteni a nagyobb templomban folytatott istentiszteleteket.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok