körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A https://kenderter.eu/hireink/alternativaja-a-gyogyszernek-nem-alternativ-gyogyaszat/ cikkünk folytatása

Absztrakt

Kendertér - a kkannabinoidok a kannabisz növények alkotóelemei. Az exogén kannabinoidok központi hatása a hangulat javításában, az érzelmi állapot megváltoztatásában és a rövid távú memória kialakulásában játszik szerepet. A kannabinoid receptorok G fehérjéhez kapcsolt receptorok, amelyek hét transzmembrán doménnel rendelkeznek, amelyek a sejt felületén találhatók, a sejten kívüli (extracellular) térnek kitett kötő doménükkel. A mai napig két kannabinoid receptort klónoztak: a CB1 és a CB2 receptorokat. A legfrissebb bizonyítékok arra utalnak, hogy egy harmadik CB3-receptor is jelen van, és klónozásra vár. Az endokannabinoidok képviselhetik a neuromodulátorok új osztályának első tagjait, amelyeket nem a vezikulumok tárolnak, hanem a sejt igény szerint szintetizál. Az endogén kannabinoid rendszer központi szerepet játszhat számos neuropszichiátriai rendellenességben, és más betegségekben, például a fájdalomban, spaszticitásban és idegvédelemben. Már vitatják a kannabinoid rendszer szerepét a patogenézis és skizofrénia kifejlődésében is.

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15698507

Endokannabinoidok

Endogén kannabinoidok: testünkben (endo – belül) termelődő kannabinoidok. Noha az endokannabinoidoknak és fitokannabinoidoknak sok közös tulajdonsága és hatása van, kémiai szerkezetük meglehetősen eltérő. Sok közös hatásuk van, mivel ugyanazon kannabinoid receptorokhoz kötődnek (CB1, CB2, TRPV1, PPARa, PPARγ, GPR55 stb.). Összegezve, az endokannabinoidok olyan hidrofób molekulák, amelyek nem „tesznek” meg nagy távolságot a testünkben, de hatással vannak a helyre ami a szintetizálásukhoz közel van – sejten belül (intracellular) lipid hordozóik a szomszédos sejtek közötti jeleknek.

Már jelentős számú endokannabinoidot fedeztek fel, amelyek közül a legszélesebb körben az Anandamidot vizsgálták, amit a 2-Arachidonoylglycerollal (2AG) együtt 1992-ben fedezte fel Lumír Hanuš cseh elemző kémikus. A kannabinoid receptorok és az endokannabinoidok sokaságát endokannabinoid rendszernek nevezik, amely fontos szerepet játszik a testünk neurofiziológiai folyamataiban, amelynek egyetlen célja – a homeosztázis – elérése, mely az egész testet (szövet és sejtek) érintő fiziológiai folyamat az egyensúly fenntartása érdekében, amely az élet egyik feltétele. Ezért óvatosnak kell lennünk, és kerülni kell az olyan anyagok mint például ezüst (ezüstkolloid), az egyes gyógyszerek (morfin, ibuprofen, ketamin, különböző fájdalomcsillapítók hatóanyagai), szilícium-dioxid (fogkrém, cement, kerámia), kéndioxid (szmog, tartósító, bor, E220), BPA (műanyagok alapanyaga) használatát, illetve a mindennapi érintkezést velük, mivel ezek komoly hatással vannak a belső kannabinoid rendszerre. A kannabinoid-hiány következményei (migrén, fibromialgia, depresszió, szorongás, álmatlanság, irritábilis bél szindróma stb.) kiküszöbölhetők rendszeres testmozgással, jógával, meditációval, masszázsokkal, organikus táplálkozással, mivel ezek hozzájárulnak az endokannabinoidok termeléséhez. Ezenkívül az egyensúly helyreállításánál segítségünkre lehet a fitokannabinoid kivonatok szedéséve.

Anandamide

Az anandamid volt az első felfedezett endokannabinoid. A neve liturgikus hindi nyelvből (szanszkrit) származik, amely fordításban boldogságot és örömöt jelent. A felfedezését nagyon fontosnak találják a kannabinoidok és az endokannabinoid rendszer kölcsönhatásainak megértésében.

Az anandamid a lipidekből képződik a sejtmembránokban, amelyek az egész testben megtalálhatók. Az Anandamid kialakulása egyidejűleg stimulálja a központi idegrendszert, beleértve az agyat és a gerincvelőt (elsősorban a CB1 receptorhoz való kötődéssel) és az immunrendszert (CB2 receptor). Anandamid hatása a TRPV1, PPARα, PPARγ és GPR55 receptorokon is megfigyelhető volt. Az anandamid képes enyhíteni a köhögést, a skizofrénát, küzdeni a rák ellen és fokozni a jó közérzetet. Mennyiségét növelhetjük kardiovaszkuláris gyakorlatokkal, csokoládéval vagy CBD-termékek fogyasztásával.

 

2-Arachidonoylglycerol 2AG

A 2AG, csakúgy mint az Anandamid, a sejtmembránok lipidjeiből származik, és hatással van a CB1, CB2, TRPV1 és GPR55 receptorokra. A 2AG nagy mennyiségben kimutatható a központi idegrendszerben, kisebb mennyiségben az agyban és az anyatejben. A 2AG testünk leggyakoribb endokannabinoidja, fontos szerepet játszik az étvágy stimulálásában, a fájdalom enyhítésében, a hányás megfékezésében és a daganatok megelőzésében.

Anandamide:

Kendertér - anandamide

2AG:

Kendertér - 2ag
Kendertér - cb receptorok reszletesen

Kevésbé ismert endokannabinoidok

 • Hemopressin (a közelmúltban felfedezett endokannabinoid peptid, amelynek a THC-val fordított hatása van a CB1 receptorokra, enyhíti a fájdalmat, elnyomja az étvágyat és segíthet enyhíteni a demielinizáló betegségek, mint például a sclerosis multiplex, tüneteit)
 • PALDA (enyhe hatást fejt ki a CB1 receptorra)
 • DHEA (dokosahexaénsavból – az agyban található omega 3 zsírsavból szintetizálódik)
 • OLDA (erős hatással van a TRPV1 receptorra, enyhe hatással a CB1 és a GPR119 receptorokra, és képes kezelni a fájdalmat)
 • STEARDA (hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a PALDA receptor)
 • VDHP (közelmúltban felfedezett endokannabinoid, amely kötődik a CB1 receptorokhoz, enyhíti a fájdalmat és csökkenti az artériás vérnyomást)

Feltételezhető endokannabinoidok

 • PEA (a PPARα, GPR119 és GPR55 receptorokhoz kapcsolódik)
 • OEA (a PPARα, GPR119 és GPR55 receptorokhoz kapcsolódik)
 • 2AGE/NOLADIN (a CB1, CB2, GPR55, PPARα és TRPV1 receptorokhoz kapcsolódik)
 • NADA
 • EPEA
 • 2OG (a GPR119 receptorhoz kapcsolódik)
 • VIRODHAMINE

 

Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok laboratóriumi úton előállított kémiai vegyületek, amelyek ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődnek, mint a fitokannabinoidok és az endokannabinoidok. Eredetileg a kannabinoid (elsősorban a THC) az endokannabinoid rendszerünkre gyakorolt hatásai vizsgálatára fejlesztették ki, azok törvényes beszerzésének nehézségei miatt. Mivel a szintetikus kannabinoidok előállítása és elérhetősége nagyon olcsó és gyors, ezért hamarosan visszaéltek azzal, hogy drogként beszívásra alkalmazzák. A tanulmányok hiánya miatt (a szintetikus kannabinoidokról és az emberekre gyakorolt hatásukról, eddig nem végeztek hivatalos kutatást) gyógyászati potenciáljuk még nem ismert. Ismert azonban, hogy a szintetikus kannabinoidok veszélyesek lehetnek az emberekre, mert használatuk számos halált okozott.

Szintetikus kannabinoidok listája

Több mint 120 ismert kémiai változata van a szintetikus kannabinoidoknak, amelyek a szintetikus marihuána (BIOFŰ), a Spice és a K2 hatóanyagai.

 • Nabilone
 • Dronabinol
 • HU-210
 • Cannabicyclohexanol
 • AM-2233
 • HU-210
 • SR 144528
 • stb.

Kendertér - Spice 1 300x225

Évek során a szintetikus kannabinoidok megértése tágult, mivel egyre több kutatás történt laboratóriumi egereken, de ez nem jelenti azt, hogy ezeknek ugyanaz a hatásuk az emberi szervezetre.

Amikor természetes kannabisz termékek felhasználásáról beszélünk általában nem csak egy kannabinoidot fogyasztunk, hanem a kannabinoidok, flavonoidok, terpének és más biológiailag aktív molekulák egész sorát. Ezzel érjük el a természetes kémiai vegyületek szinergikus hatását, amely hatalmas terápiás potenciált ad nekünk. Figyelembe véve az endokannabinoid rendszer testedben betöltött szerepét, a természetes formájú kannabisz termékek széleskörű hatása nagy előnyt jelent számunkra.

Próbáld ki te is, erősítsd immunrendszered!

További információk a kannabiszban található egyes hatóanyagokról

Kannabisz alkotóelemei és hatásuk

 

 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom