körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Ezt a cikket azért tartottuk fontosnak megírni, mert kevesen tudatosítják, de a teljes spektrumú olajokban is van THC. Anélkül ugyanis az olaj nem minősül teljes spektrumúnak és egyes állítások alapján a hatása is gyengébb. Az így bevitt THC kimutatható, főleg, ha az ember gyakran vagy esetleg nagy dózisokban használja ezeket a termékeket. Ezért, mindenképp fontos tudomásul venni, hogy egy esetleges munkahelyi tesz során pozitív lehet a vizsgálati eredmény!

Az érme másik oldala viszont, hogy egy vizeletvizsgálat nem alkalmas a fogyasztás mikéntjének, gyakoriságának, mértékének megállapítására. Szóval ez egy komoly kártya lehet a bíróság előtt, ha épp nem találnak nálad ‘drogot’…

A drogtesztek meglehetősen eltérőek, szóval ez a cikk egy általános útmutatóként szolgál, nem pedig kész, minden helyzetben helytálló tényeket szolgáltat, ezért kérünk, kezeld őket ennek megfelelően. A legtöbb ember ugyanakkor pontosan szeretné tudni, hogy meddig marad a kannabisz a szervezetében, hogy biztosra átmenjen a drogteszteken. Az összes itt közölt információ ellenére, a legjobb módja annak, hogy biztosan megtudd, hogy még mindig a szervezetedben van e a kannabisz, ha önköltségen végzel drogtesztet.

Kendertér - photo 1503582490911 31f54e0b9783 819x1024

A kannabisz szervezetben maradásának pontos meghatározásával az az egyik probléma, hogy ez nagymértékben függ attól is, hogy milyen gyakran használod. Ha például csak néhány havonta egyszer, vagy esetleg hetente egyszer használod, akkor valószínűleg nincs felhalmozódás, vagyis a kannabisz néhány nap alatt kiürül a szervezetedből. Ha azonban gyakrabban élsz vele, akkor egy hónapig vagy még tovább is eltarthat, hogy biztosra mehess, hogy a szervezetedben már nem észlelhető a kannabisz. Mindig légy óvatos ezen a téren.

A kábítószer-tesztek a tetrahidrokannabinolt vagy THC-t a vizeletben, a vérben és a hajban a használat után sok napig kimutathatják, míg a nyáltesztek a THC-t csak néhány órán keresztül mutatják ki. Ennek oka abban rejlik ahogy a szervezet metabolizálja a THC-t.

A THC egy lipid-oldékony vegyszer. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben lévő zsírokhoz kötődik, ami meghosszabbítja azt az időtartamot, amely alatt valakiből a THC kiürül.

A vizelet-teszt a leggyakrabban alkalmazott módszer, pont ezért a legfontosabb számodra, hogy tudd, ez hogyan működik. Ráadásul hosszabb az idő amíg észlelhető benne a hatóanyag, mint a nyáltesztnél, és olcsó elvégezni. Az, hogy vizeletvizsgálatnál, a THC meddig mutatható ki a következőktől függ:

  • a testtömeg
  • a testzsír
  • a felhasznált kannabisz mennyisége
  • milyen gyakran használtad
  • a szervezet érzékenysége

A kannabisz elvonási tünetei: Mi történik, ha abbahagyod a fű szívását?

Csupán néhány órával azután, hogy utoljára fogyasztottál, a THC megjelenik a vizeletedben. Anélkül, hogy figyelembe vennénk a súlyt vagy a testzsírt, az a személy, aki életében csak egyszer használt kannabiszt 1-6 napig pozitív lesz a vizelettesztje általában 3 nap. A ritka felhasználó, aki hetente 3-4 alkalommal fogyasztott, 5-7 napig, a gyakori felhasználó legalább 2 hétig, a masszív felhasználó pedig legalább egy hónapig pozitív tesztet mutat. A leghosszabb, amiről tudtunkkal bárki beszámolt, 45 és 90 nap között van a fogyasztás felfüggesztése után. Ez csak a legerősebb fogyasztókra vonatkozik.

A vizeletvizsgálat technikailag a THC metabolitjait keresi, nem pedig a THC-t, ezért sokkal hosszabb ideig képes felismerni őket a szervezetedben. A különbség, hogy a THC az a hatóanyag, amelytől kész vagy, a THC-metabolitok, vagyis a THC-COOH, viszont az a kémiai anyag, amely akkor alakul ki, amikor a máj lebontja a THC-t. Ez sokkal hosszabb ideig marad a szervezetben, mint maga a THC.

A kimutathatósági időperiódus attól is függ, hogy egy személy milyen tesztet végez. A különféle kannabisz-tesztek általánosan a következők alapján alakulnak:

  • A vizeletvizsgálattal kb. 3–30 nappal a használat után.
  • A nyáltesztek körülbelül 24 órán keresztül képesek kimutatni a kannabiszt. Néhány nyálteszt 72 órán át kimutatta a kannabiszt.
  • A hajtesztek a legérzékenyebbek, és a felhasználás után akár 90 napig is kimutathatják a THC-t. Ezek a tesztek azonban megvizsgálják a fejbőrből hajba kerülő olajat, így alkalmanként téves pozitív eredményt produkálnak. A kannabiszt füstölő személlyel érintkező személy elméletileg pozitív eredményt produkálhat.
  • A vérvizsgálat csak 3–4 órán keresztül képes kimutatni a THC-t.
Hogyan menjünk át egy vizeletvizsgálaton

A kannabisz használói, akiknek át kell menniük egy vizeletvizsgálaton, sokféle módszert alkalmaznak. Néhány működik, és sok közülük valószínűleg egyáltalán nem. Néhány „vizelettisztítónak” nevezett termék méltó az őket övező szkepticizmusra. Ugyancsak sok vizet vagy más folyadékot ihatsz közvetlenül a teszt előtt, mivel ez természetes módszer a vizelet hígítására. Vigyázz, ezzel azonban óvatosan; Ha túl híg a vizelet, akkor a laboratórium elutasítja, mert nem tudja megfelelően elemezni a mintát. Ezt szokják kisakkozni  azzal, hogy creatinint és/vagy B-12 vitamint fogyasztasz, a hígítottság eltakarása érdekében. Lehetséges, hogy ezek megoldást jelenthetnek legalábbis olyan szempontból, hogy időt nyersz a következő tesztig, addig meg viszont semmit sem fogyasztasz.

Miben tér el a vérvizsgálat?

A vérvizsgálatot akkor használják leggyakrabban, amikor a hatóságoknak meg kell határozniuk, hogy valaki, aki vezetési balesetet okozott, vezetés alatt állt-e kannabisz befolyás alatt. Megmutatják ugyanis, hogy a kannabisz milyen jelenlegi hatással van a szervezetedre, mivel ezek az aktív THC szintjét mérik.

A THC felszívódása szívással

A kannabisz füstölésével a THC felszívódás leggyorsabb módját érheted el. A vegyi anyag valóban azonnal kimutatható, miután belélegzed a kannabiszt, és a vér THC-szintje mindössze 9 perccel később a legmagasabb. Majdnem, amikor abbahagyod a kannabisz szívását, vagy legalább 15 perc elteltével, a vér THC-szintje csökkenni kezd, és két órán belül jelentősen alacsonyabb szintre csökken.

Ha alacsonyabb adagot veszel magadhoz, a dohányzás után 3–12 órán belül, a THC-szint már nem lesz kimutatható. Magasabb adag bevétele esetén azonban hosszabb ideig, 6 és 27 óra között lehet kimutatható. Ezek az eredmények csak azokra az emberekre vonatkoznak, akik nem fogyasztanak rendszeresen.

A vér THC-koncentrációja azért csökken ilyen gyorsan, mert beszivárog a szövetekbe és a májban gyorsan metabolizálódik. A metabolitok, amelyek a májban a THC lebontásából származnak, sokkal hosszabb ideig maradnak a test szerveiben, mint a vérben. Ez az oka annak, hogy sokkal hosszabb ideig jelennek meg a vizeletvizsgálatban, mint a vérvizsgálat.

Kendertér - photo 1498472063747 0e5948b555f2 1024x683

A THC felszívódása étkezéssel

Amikor ételben fogyasztasz kannabiszt, a THC hatása rendkívül eltérő. A THC néhány órán át nem üt be azután, amikor elfogyasztasz  valamilyen kannabiszt tartalmazó ételt, és az aktív THC szintje is csak 25 órán belül esik. Másrészt a THC-metabolitok 50 óra múlva csökkentek a kimutatható szint alá.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom