A német pénzügyminiszter bejelentette a legalizálás dátumát
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A kannabisz legalizálása Németországban továbbra is izgalmas és fontos téma. A remélt adóbevételek, a kiskorúak védelme és a fogyasztók dekriminalizálása mellett ott vannak a szükséges szabályozások és törvénykezések, amiket mindannyian nagyon várunk. Nem minden fél ért azonban egyet a szövetségi kormány azon tervével, hogy legalizálják a rekreációs fogyasztást, és hogy általános szabályozásokat dolgozzanak ki a termelésre, forgalmazásra és kereskedelemre vonatkozóan.

Az AfD és a CDU/CSU egyes ellenzéki politikusai rendszeres időközönként támadják a drogpolitika tervezett változtatását, és olyan fontos uniós és nemzetközi jogi megállapodásokra hivatkoznak, amelyek valójában a szabályozott kannabiszpiac gondolata ellen szólnak. A legalizálást ellenzők és a támogatók ezért izgatottan várják az idevonatkozó törvénytervezet bemutatását, aminek aztán végre tisztáznia kellene, hogy mikorra várható az első legális kannabisz-tétel értékesítése Németországban. Christian Lindner pénzügyminiszter most konkrétan erre a kérdésre válaszolt egy beszélgetés során, és reményt táplál azon a téren, hogy a Twitteren májusban tett kijelentése továbbra is érvényes. Véleménye szerint ugyanis már 2023-ban megkezdődhet a kannabisz szabályozott értékesítése.

Lindner a “keresztkérdések” pillanatában

Christian Linder egy éves kihagyást követően ismét vendége volt az ARD és a ZDF tartalomhálózatának „Keresztkérdések” műsorában. Az FDP-t érintő témák mellett természetesen szóba került a szövetségi kormány azon terve is, hogy a továbbiakban ne tiltsák a kannabiszt az országban, és engedélyezzék a szabályozott piacot. A pénzügyminiszter a moderátor azon kérdésre, hogy mikor lehet elszívni az első legális kenderes cigit ebben az országban, mosolyogva válaszolt. Rövid gondolkodást követően mindössze három határozott szó jött ki Christian Lindner száján: “2023 spangli legális” – mondta meggyőződéssel az FDP embere. Ez a kijelentés valószínűleg meglepte a műsor másik kérdezőjét, aki ezt azon nyomban “bejelentésnek” minősítette. Az interjú után Christian Lindner közösségimédia-csapata megerősítette, hogy a miniszter meggyőződése szilárd pilléreken nyugszik, és a közösségi oldalaikon ugyanolyan tömören és egyértelműen tették közzé ezt az információt, amikor annak igazságtartalmáról kérdezték: “2023 érkezik”.

Különböző vélemények a külföldi utazást követően

Azt, hogy a 2023-ig való megvalósítással kapcsolatban továbbra is kétségek merülhetnek fel, sajnos az is mutatja, hogy még nem sikerült konszenzusra jutni a párton belül sem. A Bundestag (német parlament alsóháza) nyolc tagja az összes ismert pártból kifejezetten azért utazott Kanadába és Kaliforniába, hogy képet kapjon az ott érvényben lévő törvényes keretek közt működő kannabisz-piacról. Míg a pártolók többnyire pozitív benyomásokkal addig a legalizálást ellenzők új tapasztalatok híján tértek haza.

Németország ismét egy lépéssel közelebb került a kannabisz legalizálásához

Míg a kormányzati képviselők a Kanadában tapasztaltakon keresztül ismerték fel a szakmai megvalósítás lehetőségeit, az ellenzék képviselői egyre inkább a jogi akadályokat látják a legalizálás útjában. Természetesen ezen az oldalon olyanok is vannak, akik ragaszkodnak a szokásos érvekhez, hogy miért is lenne nehéz szabadon engedni a kannabiszt. Ugyanakkor olyan jogi hibákra támaszkodnak, amelyeket a jogi helyzet egészének megváltoztatásával gyorsan orvosolni lehetne. Példa a kötelező készpénzes fizetés a kaliforniai üzletekben, ahol a bankok nem köthetnek szerződést a sikeres üzletekkel a szövetségi törvények miatt.

Még ha állnak is akadályok a tényleges megvalósítás útjában, a kormány belső köreinek legfrissebb nyilatkozatai szerint komoly feladatnak tűnik a céltudatos megoldás gyors megtalálása. Ha Christian Lindner ígéretével ellentétben jövőre nem kerül sor a kannabisz rekreációs célú legalizálására Németországban, akkor teljesen világossá kell válnia, hogy ezt nem a törvényi korlátozások akadályozzák, hanem az ellenzők próbálják folyamatosan elgáncsolni a projektet. Vagy ahogy Ates Gürpinar baloldali politikus fogalmazott a Welt.de-n: “Az igazi probléma az lesz, hogy a törvényt át kell nyomni a Bundesraton (Szövetségi Tanácson), ahol az Unió van többségben.”

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom