Előfordulhat, hogy még a hónapban szövetségi szinten legálissá válik a kannabisz
körülbelül 11 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az utolsó választásokon, csakúgy, mint az utóbbi kettő során, a kannabisz volt az egyik főszereplő. 2012-ben Colorado és Washington lettek az első olyan államok Amerika történelmében, amelyek legalizálták a kannabisz rekreációs használatát. Négy évvel később nyolc állam tette ugyanezt. És 2020-ban további öt állam lépett be a legális kannabisz klubba: Arizona, New Jersey, Montana, Dél-Dakota és Mississippi (orvosi).

Az új választási eredményekkel az Egyesült Államokban már 34 állam hagyta jóvá az orvosi kannabisz fogyasztását, amelyek közül 16 rekreációs célokra is legalizálta. Ez azt jelenti, hogy Amerika lakosságának kétharmada legális kannabisz programmal rendelkező államban él. A New Frontier Data tanulmánya szerint ezek az újonnan legalizáló államok potenciálisan 9 milliárd dollárral járulhatnak hozzá Amerika legális kannabisziparához.

A szavazatok alakulása

Arizona

Arizona megszavazta a 207-es számú javaslatot, más néven  Az Intelligens és Biztonságos Törvényt (Smart and Safe Act), amelyet a szavazók 60%-a elfogadott. Ez volt az állam második próbálkozása a rekreációs kannabisz legalizálására a 2016-os kudarca után. Az Intelligens és Biztonságos Törvény kimondja, hogy az állami tisztviselőknek 2021. április 5-ig kell meghatározniuk a programszabályokat. Ezt követően az arizonai lakosok szabadon tarthatnak, vásárolhatnak és szabadon használhatnak kannabiszt.

New Jersey

New Jersey állampolgárai megszavazták az állam alkotmányának módosítását, amelynek célja a felnőttek általi rekreációs célú kannabisz használat engedélyezése. A szavazók 67%-a elfogadta a törvénymódosítást, ami 2021 első napján lép hatályba. Az Aranyállam az első, amely legalizálja a rekreációs kannabisz használatot a keleti parton.

Montana

Montana megszavazta a szabadidős kannabiszt legalizáló 190-es számú kezdeményezést és a 118-as számú alkotmányos kezdeményezést, amely a kannabiszfogyasztás törvényes korát 21 évben határozta meg. Mindkettőt a szavazók több mint 60%-a elfogadta, és 2021 január 1-jén lép hatályba. Ezt követően Montanában bárki, aki 21 éves vagy annál idősebb, legálisan termeszthet, birtokolhat és használhat kannabiszt.

Azokban az államokban, ahol legalizálták a rekreációs kannabisz fogyasztását, az emberek többsége ezt sikerként könyveli

Dél-Dakota

Dél-Dakota lett az első olyan állam a történelemben, amely egyszerre legalizálta a kannabiszt rekreációs és gyógyászati ​​célokra egyaránt. A rekreációs célú felhasználást legalizáló alkotmánymódosítást a szavazók 54%-a elfogadta, míg az orvosi használat legalizálását célzó 26-os számú kezdeményezést a szavazók 70%-a fogadta el. Ennek ellenére a Dél-Dakota lakosainak 2021. július 1.-ig kell várniuk, hogy meggyújthassák ünnepi rakétáikat.

Mississippi

A szavazók 74%-a fogadta el a 65-ös számú kezdeményezést, amelynek célja a kannabisz orvosi felhasználásának legalizálása volt. A 65-ös számú kezdeményezés szerint a Mississippi Egészségügyi Minisztériumának 2021. július 1.-ig kell meghatároznia az állam orvosi kannabiszfogyasztóira vonatkozó szabályokat. Ezenkívül termesztési és terjesztési engedélyeket kell kiadniuk a kannabisz-termelőknek, valamint orvosi kannabiszkártyákat a betegek számára.

A választások további fejleménye volt, hogy Washington DC-ben a szavazók 77%-os fölénnyel dekriminalizálták a pszichedelikumokat.

Oregon megszavazta az összes drog dekriminalizálását

Egy további állam, amely ezen a választási napon hírnevet szerzett, Oregon volt, amely az USA történelmében az első olyan állam lett, amely dekriminalizálta az összes kábítószert, beleértve a kokaint és a heroint, valamint a pszichedelikumokat, mint az LSD és a pszilocibin. Sőt Oregon a pszilocibin (varázsgomba) terápiát is legalizálta.

Az oregoni dekriminalizálás egy olyan kampány végeredménye, amit jelentős pénzügyi összeggel támogatott egy olyan alapítvány is, amelyet a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg és felesége vezet.

A Chan Zuckerberg Initiative Advocacy 500 000 dolláros hozzájárulása az összes, a 110-es számú intézkedés támogatására, összegyűjtött finanszírozás nagyjából egyharmadát képviseli, amely dekriminalizálta a kábítószer-birtoklást, miközben tervek szerint a meglévő legális kannabiszadóból származó bevételek egy részét felhasználják a drogfüggők kezelési szolgáltatásainak fedezésére.

A folyamat támogatói szerint ez az intézkedés a kábítószerrel való visszaélést egészségügyi kérdésként fogalmazná újra, a meglévő büntetővégrehajtással kezelendő kérdés helyett.

A félmillió dolláros készpénzhozzájárulás, amelyről először az Oregonian számolt be, a kezdeményezés második legnagyobb támogatójává teszi Zuckerbergéket, így a Drogpolitikai Szövetséget követve, amely 850 000 dollárt adományozott. Ezt követően az oregoni ACLU (Amerikai Civil Jogok Szövetsége) is csatlakozott 100 000 dolláros adománnyal.

“A függőségben szenvedőknek segítségre van szükségük, nem pedig büntetésre, és mi izgatottak vagyunk, hogy ilyen sokan lépnek fel azért, hogy elősegítsék a drogfüggőségek humánusabb, igazságosabb és hatékonyabb megközelítését.” Mondj igent a 110áes számú intézkedésre mondta Peter Zuckerman a kampány menedzsere “Itt a pillanat, hogy ne tegyünk tönkre több életet, hanem kezdjük el megmenteni őket.”

Az oregoni büntető igazságszolgáltatási bizottság elmondása szerint a 2018-as költségvetési évben 8903 egyszerű kábítószerbirtoklás miatti letartóztatás volt az államban – tehát óránként több mint egy.

Tisztázzunk valamit: ez nem jelenti azt, hogy a drogok legálisak lettek Oregonban. Hanem, hogy az állam megszünteti a büntetőeljárási szankciókat, ideértve a börtönbüntetést is, azokkal szemben, akiket kis mennyiséggel fognak el az említett szerekből. Ezen felül bárkinek, akit elkapnak, lehetősége van 100 dolláros bírság megfizetésére, vagy kezelésre az elterelés intézménye által.

New Jersey kormányzója gratulált azoknak az államoknak, amelyek szintén legalizálták a kannabiszt

New Jersey kormányzója, aki a saját államában kimagasló győzelmet aratott a kannabisz legalizálási népszavazáson, amelyért erőteljesen kampányolt, időt szakított arra is, hogy gratuláljon más államoknak, amelyek szintén megszavazták a kannabisz-tilalom megszüntetését.

“Gratulálok Arizonának, hogy igennel szavaztak a 207-es számú javaslatra, és biztonságosan és felelősségteljesen legalizálta a felnőtteknek szánt kannabiszt” – tweetelte Phil Murphy kormányzó. “Ez a lépés segít olyan kritikus prioritások finanszírozásában, mint az oktatás és az infrastruktúra, miközben a rendőrök az idejüket és energiájukat a valós bűncselekményekre összpontosíthatják.”

Dicsérte a montanai szavazók döntését is a kannabisz legalizálását illetően, mondván, hogy „elősegíti a munkahelyteremtést, új bevételi forrásokat biztosít és lehetővé teszi a bűnüldöző szervek számára, hogy az erőforrásaikat súlyos bűncselekményekre fordítsák”.

Dél-Dakotában a választók által elfogadott szabadidős kannabisz legalizálási intézkedés „felszabadítja a rendészeti erőforrásokat, munkahelyeket teremt és ösztönzi a gazdaságot” – mondta Murphy.

A dél-dakotai szavazók külön az orvosi kannabiszról szóló szavazási kezdeményezést is jóváhagyták.

New York kormányzója szerint az idő „megérett” a kannabisz legalizálására, és még „ebben az évben” meg is történik

New York-ra „nyomás nehezedik”, hogy legalizálja a kannabiszt, és a törvényhozók ezt „ebben az évben” jóvá fogják hagyni, a koronavírus-járvány gazdasági veszteségeinek ellensúlyozása érdekében – közölte Andrew Cuomo kormányzó. És mivel a szomszédos New Jersey-i szavazók jóváhagyták a kannabisz legalizálását a népszavazáson, ez a nyomás még erősebb.

Bár nem teljesen világos, hogy előrelátóan beszélt-e a 2021-es törvényhozásról, vagy azt jelezte, hogy a változás 2020 vége előtt egy különleges ülés alkalmával következhet be, a kormányzó elmondta: “Úgy vélem, ez az év megérett erre, mert az állam kétségbeesett a finanszírozásokat illetően” az egészségügyi válság közepette. A legalizálás potenciális bevételi forrást jelent – érvelt.

„Évek óta támogatom. A kérdés már a pénzzel kapcsolatos – továbbá az elosztással és a hatalommal”- mondta a WAMC rádiónak adott interjú során. „Mire vezethetők a dolgok mindig vissza? Pénz és hatalom. Ki kapja meg az engedélyeket és kinek üti a tenyerét a pénz. Úgy gondolom, idén megcsináljuk.”

Tízből hét amerikai támogatja a kannabisz legalizálását, az új Gallup közvéleménykutatás alapján

Összességében a válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a kannabisz felnőttek számára történő legalizálását, ami „a Gallup eddigi felméréseinek legmagasabb eredménye”, mióta a cég szavaztatni kezdett a kérdésben. A tavalyi felmérés szerint a legalizálás 66 százalékos támogatottságot élvezett.

Amerikaiak hozzáállása a kannabisz legalizációhoz
Amerikaiak hozzáállása a kannabisz legalizációhoz

1969-ben az amerikaiak mindössze 12 százaléka támogatta a kannabisz legalizálását. A támogatás mai szintje duplája a 2000-ben mért értéknek.

Az új közvéleménykutatás először számol be arról, hogy az összes korosztály támogatja a politikai változást. A republikánusok támogatása azonban kissé csökkent, 51%-ról 48%-ra, a tavalyihoz képest.

Eközben a demokraták 83 százaléka és a függetlenek 72 százaléka állította, hogy támogatja a legalizálást, ami Gallup szerint a legmagasabb szintű támogatás, amelyet valaha is tapasztaltak e politikai csoportok részéről.

Amerikai pártok hozzáállása a kannabisz legalizációhoz
Amerikai pártok hozzáállása a kannabisz legalizációhoz

“2012 óta, amikor Colorado és Washington elsőként legalizálták a szabadidős kannabiszt, lassan, de szaporodnak azok az államok, amelyek követik példájukat” – mondta Gallup. “Ez időszak alatt az amerikaiak támogatása a kannabisz legalizálását illetően 20 ponttal emelkedett, a rekordmagaságú 68 százalékra.”

“A kannabisz legalizálás nyilvánosság általi támogatottságának görbéje egybeesett azzal, hogy egyre több állam hagyja jóvá” – mondta Gallup. „Nem teljesen világos, hogy a közvélemény változása okozta-e a számos állam törvényhozásában bekövetkezett változást vagy fordítva. Figyelembe véve a legújabb trendeket, a jövőben valószínűleg még több állam legalizálja majd a szabadidős kannabiszt. Figyelembe véve az ilyennemű intézkedés nyilvánosság általi magas szintű támogatottságát, a szövetségi szintű törvénykezés változása akár be is következhet.”

A kongresszus a jövő hónapban szavaz a kannabisz szövetségi szintű legalizálásáról – jelentette be a házvezetés

Kevesebb, mint egy héttel egy olyan választási nap után, amelyen öt további állam szavazói hagyták jóvá a kannabisz valamilyen formában történő legalizálását, az Egyesült Államok képviselőházának legfelsőbb vezetője bejelentette, hogy a testület még decemberben szavazást tart a szövetségi kannabisz-tilalom megszüntetését érintő törvényjavaslatról.

Míg az elnökválasztások felkeltették a nemzet figyelmét, és a legalizálást pártolók azt remélik, hogy Joe Biden, megválasztott elnök, beváltja kampány ígéretét, miszerint jövő évben folytatja a szerény kannabiszreformokat, az átfogó kannabiszlegalizálási törvényjavaslat a jelenlegi kongresszus idején még mindig érvényes.

Steny Hoyer, a ház többségi vezetője nyár tájékán jelentette be, hogy a kamara szeptemberben szavaz a kannabiszról, ám ezt a tervet a koronavírus idején zajló kannabisz reform előrehaladásának visszhangja miatt aggódó centrista demokraták nyomására elhalasztották.

Hoyer mindenesetre hétfőn megerősítette, hogy a kannabisz legalizálásának kérdése még mindig terítéken van, és decemberben szavazni fognak róla. Ez szintén növelheti a nyomást Bidenen, hogy fogadja el a legalizációt – azt a törvénykezést, amit nem volt hajlandó elfogadni, annak ellenére, hogy a demokratikus szavazók kiemelkedő többsége támogatja.

Justin Strekal, a NORML politikai igazgatója elmondta, hogy a szervezet már várja „a ház vezetésével való együttműködését annak érdekében, hogy biztosítsák a kannabisz tilalom megszüntetésére vonatkozó első szavazás sikerét”.

A NORML nyílt levélben ítéli el a kannabisz tilalmat, amit közegészségügyi problémaként jellemez

Még ha a törvényjavaslat valóban elfogadásra kerül is, a demokraták által irányított kamara által, ahogy ez várható, továbbra sem valószínű, hogy a szenátus követni fogja ezt a példát. Mitch McConnell többségi vezető a kenderipar egyik bajnoka, viszont határozottan ellenzi a további kannabiszreformokat.

Ennek ellenére a legalizálásról szóló szimbolikus szavazás erős jelzést küldhet a soron lévő Biden-adminisztrációnak. A megválasztott alelnök, Kamala Harris a MORE Törvény vezető szenátusi szponzora, viszont jelezte, hogy proaktív módon nem gyakorolna nyomást a volt alelnökre a kannabiszreformok továbbépítése érdekében. A megválasztott elnök azonban elismerte, hogy a kábítószer-ellenes büntető jogszabályok támogatása „hiba” volt részéről.

Biden a kongresszuson kívül is tehet lépéseket a kannabisz reformjának adminisztratív előmozdítása érdekében. Például visszaállíthatja az Obama-kori Igazságügyi Minisztérium útmutatását, amely a szövetségi ügyészeket arra utasította, hogy ne avatkozzanak be az állami kannabisztörvényekbe, amit a Trump-adminisztráció 2018-ban törölt.

Earl Blumenauer képviselő augusztusban azt mondta, hogy “a Biden-adminisztráció és a Biden-i Igazságügyi Minisztérium konstruktív szereplői lennének” a legalizálás előmozdításának.KENDERTÉR FACEBOOK
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok