Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi MAGYARORSZÁGOT, amiért az az uniós állásponttal ellentétesen szavazott
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot amiatt, hogy az ország ellentétesen szavazott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásai kapcsán kialakított uniós állásponttal, melyet az (EU) 2021/3 tanácsi határozat rögzít.

2020. december 2-án az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Kábítószer-bizottságának újra összehívott 63. ülésszakán Magyarország kétszer az uniós állásponttal ellentétesen szavazott a nemzetközi ellenőrzés alatt álló anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó WHO-ajánlásokról tartott szavazás során. Az uniós jog értelmében az 1972. évi jegyzőkönyvvel módosított, 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény és a pszichotrop anyagokról szóló 1971. évi egyezmény szerinti anyagok nemzetközi jegyzékbe vételére vonatkozó határozatok az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartoznak. Ezért az Unió álláspontját rögzítő tanácsi határozat – az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel összhangban – kötelező az uniós tagállamokra nézve.

A Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen: 2021. február 18-án felszólító levelet, 2021. november 12-én pedig indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak. Mivel a magyar hatóságoknak sem a felszólító levélre, sem az indokolással ellátott véleményre adott válasza nem volt kielégítő, a Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, amiért az ország nem teljesítette a tanácsi határozatból eredő kötelezettségeit, valamint megsértette az Unió kizárólagos külső hatáskörét és a lojális együttműködés elvét.

Háttér-információk

2019. január 24-én az Egészségügyi Világszervezet hat ajánlást terjesztett elő az ENSZ 1972. évi jegyzőkönyvvel módosított, 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezményében, valamint az ENSZ pszichotrop anyagokról szóló 1971. évi egyezményében szereplő kannabisz és kannabiszhoz kapcsolódó anyagok újrabesorolása tekintetében.

Az EU legfelsőbb bírósága szerint az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés elsőbbséget élvez az illegális tartózkodással szemben

2020. november 23-án a Tanács elfogadta az 1972. évi jegyzőkönyvvel módosított, 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény és a pszichotrop anyagokról szóló, 1971. évi egyezmény szerinti kannabisz és kannabisszal kapcsolatos anyagjegyzékekbe való felvétel tekintetében a Kábítószer-bizottság újra összehívott 63. Ülésszakán az Európai Unió nevében képviselendő álláspontról szóló (EU) 2021/3 tanácsi határozatot. A határozat, melynek a Szerződésekkel összhangban a tagállamok voltak a címzettjei, az EUMSZ 288. cikke értelmében teljes egészében kötelező a Kábítószer-bizottságban szavazásra felkért tagállamokra nézve.

A Kábítószer-bizottságban 2020. december 2-án került sor a WHO-ajánlásokra vonatkozó szavazásra. Magyarország az ajánlások ellen szavazott. Ezen túlmenően Magyarország a Kábítószer-bizottságban olyan nyilatkozatot tett, amely merőben ellentétes az uniós állásponttal.

További információk

A Tanács (EU) 2021/3 határozata

A WHO ajánlásai a kannabiszról és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagokról

Kötelezettségszegési ügyekben hozott határozatok adatbázisa

Uniós kötelezettségszegési eljárás

A 2023. februári kötelezettségszegési eljárások

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/European_Commission_HD_%28Retouched%29.jpg


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom