Az EU legfelsőbb bírósága szerint az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés elsőbbséget élvez az illegális tartózkodással szemben
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Megnyerte a pert az orosz férfi, aki Hollandiában azzal az indokkal, hogy elveszítené a hozzáférést az orvosi kannabiszhoz, ha visszatérne Oroszországba, a menedékjoga elutasítása ellen fellebbezett.

Az Európai Unió Bírósága tavalyi év novemberében kiadott mérföldkőnek számító ítéletében kijelentette, hogy a férfi egy ritka típusú vérrák elleni gyógyászati kannabiszkezelése magasabb prioritású mint a hollandiai tartózkodásának jogellenessége.

Az értelmezés nem csak Hollandia, hanem az egész EU számára kötelező érvényű.

Az orosz állampolgár ügyét a nagykamara elé terjesztették, ahol a legfontosabb és jogilag legjelentősebb ügyek kötnek ki (az ügyek kevesebb mint 10 százaléka), és ahol jogi precedensek születnek – mondta az EUB szóvivője.

Az ügy jelentősége abban rejlik, hogy az egészséghez való jog minden más megfontolással szemben elsőbbséget élvez – mondta Vincenzo Salvatore, a milánói székhelyű BonelliErede ügyvédi iroda egészségügyi és élettudományi fókuszcsoportjának jelenlegi jogtanácsosa és vezetője.

“Ez precedensként szolgálhat más joghatóságok számára, hogy ezt a megközelítést és értelmezést kövessék” – mondta Salvatore.

Az ítélet összhangban van a bíróság és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi ítélkezési gyakorlatával a menedékjoggal és az emberek származási országukba történő visszatoloncolás tilalmával kapcsolatban, ha ez az emberi méltóságukat veszélyeztetné.

Bár ez a konkrét ügy az orvosi kannabiszhoz való hozzáférésre vonatkozik, az ítélet minden olyan orvosi kezelést érint, amely a fogadó országban nem elérhető.

Az Amerikai Orvosszövetség tanulmánya szerint egyre több fájdalmakkal küzdő beteg vált opioidokról orvosi kannabiszra

„Nem utasítható ki egy súlyos betegségben szenvedő harmadik országbeli állampolgár, amennyiben a megfelelő orvosi ellátás hiányában a fogadó országban fennáll a veszélye annak, hogy az érintett állampolgár betegségével kapcsolatos fájdalmai gyors, jelentős és tartós növekedésének valós kockázatának lesz kitéve” – áll a bíróság közleményében.

Ehhez meg kell állapítani, hogy a kezelés elmaradása „olyan intenzitású fájdalomhoz vezetne, amely szembe megy az emberi méltósággal azáltal, hogy súlyos és visszafordíthatatlan pszichés következményekkel járna, vagy akár öngyilkossághoz is vezethetne”. – áll a közleményben.

Az orosz férfi, akinél 16 évesen fejlődött ki a ritka vérrák, korábban azt nyilatkozta, hogy a kezelés abbahagyása olyan súlyos fájdalmat okozna, hogy depresszióssá válna és öngyilkos lenne.

A keddi döntés összhangban van Priit Pikamäe főtanácsnok, az EU legfelsőbb bíróságának tanácsadója véleményével.

Az ügy visszakerül a holland bíróságra, hogy az EUB értelmezése alapján döntsön az orosz férfi sorsáról.

Foto: https://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7055/en/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom