A kannabiszfogyasztás és a májrák. Vajon milyen az összefüggés?
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz a legelterjedtebb pszichoaktív anyagok közé tartozik. A globális fogyasztás tekintetében második helyen áll az alkoholt és a dohányt követően. Elsősorban rekreációs célokra használják, de a közelmúltban már klinikai alkalmazásra is sor került. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg a becslések szerint világszerte 128-232 millió ember használ kannabiszt, ezek körülbelül 16%-a, azaz hozzávetőlegesen 20-37 millió ember napi felhasználónak tekintendő.

Széles körben elterjedt használata ellenére a kannabisz klinikai előnyei feltárásának nagy része még várat magára.

A hepatocelluláris karcinóma (HCC) a májrákok többségéért felelős. Világviszonylatban ez a negyedik vezető oka a rákkal összefüggő halálozásnak. A WHO szerint a HCC előfordulása 2030-ig várhatóan növekedni fog, és a becsült betegek száma meghaladhatja az 1 milliót is. A kutatók most a kannabisz és a májrák kialakulásának kapcsolatára voltak kíváncsiak és a következő megállapításokat tették.

A Cureus tudományos folyóiratban megjelent adatok szerint azoknál a felnőtteknél, akik kannabiszt használnak, kétszer kisebb valószínűséggel diagnosztizálnak hepatocelluláris karcinómát (a májrák leggyakoribb típusát), mint azoknál, akik korábban nem használtak soha kannabiszt.

A kannabinoidok megszüntetik a vastagbélráksejtek növekedését, mutat rá két új tanulmány

A Cleveland Klinikához és a Washington DC-i Georgetown Egyetemi Kórházhoz kapcsolódó kutatócsoport több mint egymillió alanyból álló csoport bevonásával értékelte a kannabiszfogyasztás és a HCC közti kapcsolatot.

A kutatók arról számoltak be, hogy azok, akik kannabiszhasználatot vallottak, „55 százalékkal kisebb valószínűséggel rendelkeztek HCC-vel, mint a kannabiszt nemhasználók”.

A szerzők a következő következtetésre jutottak: „Legjobb tudomásunk szerint ez az első és legnagyobb populáció-alapú keresztmetszeti vizsgálat, amely kórházi betegeket vizsgált a kannabiszhasználat és a HCC közötti összefüggés feltárása céljával. … Tanulmányunk keresztmetszeti szerkezete miatt nem tudunk közvetlen oksági hatásokat levonni. Ezért prospektív klinikai vizsgálatokat javasolunk, hogy jobban megértsük azt a mechanizmust, amellyel a kannabiszban lévő különböző hatóanyagok, különösen a CBD szabályozhatják a hepatocelluláris karcinóma kialakulását.”

Számos sejtmodell és korlátozott számú esetjelentés alapján következtethetünk arra, hogy a kannabinoidok rákellenes hatással rendelkeznek. Reményeink szerint ezt a tulajdonságát a kannabisznak tovább kutatják még és még sok hasonló pozitív tanulmány születik.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok