Ezt Bob Marley is imádná: a kannabisz menthet meg a kihalástól egyes veszélyeztetett fajokat
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A marihuána legalizálása hosszú idők óta vita tárgyát képezi a társadalmunkban, azonban tudományos tény, hogy az orvosi célokra felhasznált kannabisszal hatékonyan kezelhető számos egészségügyi probléma, mint például az epilepszia, a krónikus fájdalom, vagy akár a kemoterápiás émelygés. A kannabisz=kender származékai, a kannabioidok: legalább százféle létezik belőlük, és van olyan, amelyiknek a használata nálunk is legális, például a CBD-é. Egy nemrégiben végzett kísérlet pedig arra mutatott rá, hogy a marihuána a rovarokra is jó hatással lehet, és a veszélyeztetett méhpopulációt is megmentheti. Krajnyik Cintia szemléje.

Ahogy arról a salon portál is beszámolt, a mézelő méhek igazi szorgos kis repülőmunkások, hiszen több mint száz különböző termény beporzásáért felelősek, ami körülbelül 6,4 milliárd dollár éves gazdasági értéket jelent csak az Egyesült Államok területén. A populáció azonban az utóbbi időben drasztikus fogyatkozásának indult, melynek hátterében a növényvédő szerek túlzott használata, a városi életforma, valamint különféle paraziták és betegségek állnak. Előfordul, hogy mindössze néhány nap leforgása alatt méhek tízezrei pusztulnak el, és egész kaptárak ürülnek ki. Érthető tehát, hogy a gazdálkodók égető szükségét érzik a tendencia visszafordításának.

A mézelő méhek egészségének javítása érdekében a lengyelországi Lublini Élettudományi Egyetem kutatói számos különféle anyaggal próbálták etetni a rovarokat kísérleti céllal, köztük koffeinnel, feketebors-kivonattal és kurkuminnal – a kurkuma fő összetevőjével. Néhány pozitív eredmény ellenére azonban egyik sem bizonyult áttörő megoldásnak.

A Patrycja Skowronek, Łukasz Wójcik és Aneta Strachecka által alkotott lengyel kutatócsoport végül a kenderkivonatok vizsgálata felé fordult. A kender egyik kannabionidja a THC – az a nálunk tiltott vegyület, ami a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga, azaz amitől „beáll” a fogyasztó –, ezzel szemben a CBD nem pszichoaktív kannabinoid molekula, ugyanakkor gyógyászati előnyei vannak, utóbbit használták leginkább a kutatók a méheknél is.

OLVASS TOVÁBB: https://wmn.hu/wmn-life/58604-ezt-bob-marley-is-imadna-a-kannabisz-menthet-meg-a-kihalastol-egyes-veszelyeztetett-fajokat

§ THIS IS A SHARED CONTENT! We take no responsibility for the legality of the text and images of content from external sources appearing on our site. If you feel that the content violates any copyright, please contact us so that we can remedy the violation and remove the content. – EZ EGY MEGOSZTOTT TARTALOM! Az oldalunkon megjelenő külső forrásból származó tartalom szövegének, képeinek jogszerűségéért felelősséget nem vállalunk. Ha úgy érzed, hogy a tartalom szerzői jogokat sért kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a jogsértést orvosolni tudjuk, és a tartalmat eltávolíthassuk.
§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom