körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Major League Baseball (MLB) és az MLB Játékosok Szakszervezete (MLBPA) csütörtökön jelentette be, hogy megállapodásra jutottak a kannabisz kivonását illetően a tiltott anyagok listájáról, és a játékosok fogyasztását ugyanúgy fogják kezelni, mint az alkoholfogyasztást.

A megállapodás a liga kábítószer-politikájáról folytatott tárgyalások eredménye, ahol mindkét fél egyetértett abban, hogy lépéseket kell tenni a kábítószerrel való visszaélés kezelése érdekében a kezelésre összpontosító modell, nem pedig büntetések kiszabása által.

Ezzel egy időben az MLB megkezdi az opioidok és a kokain szűrését, és a pozitív eredményt mutató játékosoknál kezelést kell biztosítani. Csak azokat büntetnék ezen túl, akik elutasítják a kezelési programot.

A kannabisszal kapcsolatos változás tükrözi a liga drogpolitika korszerűsítésére tett kísérletet, mivel egyre több állam lép fel a legalizálás mellett.

„Ezentúl a kannabisszal kapcsolatos magatartást ugyanúgy kell kezelni, mint az alkohollal kapcsolatos magatartást az Alkoholfogyasztás és Pályán Kívüli  Erőszakos Viselkedéssel kapcsolatos Felek Közös Kezelési Programja alapján, amely előírja a kötelező értékelést, az önkéntes kezelést és a fegyelmezés lehetőségét az egyik Játékos Klub vagy a Biztos Hivatal által”- mondta az MLB sajtóközleményében.

Más szavakkal, a befolyásoltság alatt álló játékosok csak a nem szankcionált magatartás megsértéséért lesznek fenyítve, nem csupán azért mert pozitív lett a THC tesztjük. Korábban a pozitív teszt kötelező kezelést vont maga után, és a be nem tartásért 35 000 dollár bírságot szabtak ki.

Ugyanakkor az MLB több másik vegyületet is felvesz a vizsgálandó anyagok listájára, mint például a szintetikus kannabinoidokat, kokaint és opioidokat, beleértve a fentanilt. Ezenkívül a játékosoknak részt kell venniük az „opioid fájdalomcsillapító gyógyszerek veszélyeiről és a kannabisz gyakorlati megközelítéséről” szóló oktatási programokon.

A változásokat 2020 tavaszi edzésekkel vezetik be.

„A program ezen módosításainak elfogadásával az MLB és az MLBPA továbbra is támogatja a kábítószerekkel kapcsolatos gyógykezelésen alapuló megközelítést, különös tekintettel a játékosok halálos és addiktív anyagoktól való megvédésére, valamint a hatékony és bizalmas ellátás és támogatás nyújtására azon játékosok számára, akiknek szükségük van rá ”- mondta az MLB.

A kábítószer-politikai váltása azután vált szükségessé, hogy Tyler Skaggs a 27 éves Anaheim Angels játékos meghalt opioid-túladagolás miatt, ami szükségessé tette annak átértékelését, hogy a liga hogyan reagáljon az opioid-krízishez.

Kendertér - photo 1528291954423 c0c71c12baeb 1024x731

“Hazánkban az opioid járvány komoly aggodalomra ad okot a MLB számára” – mondta Dan Halem, az MLB biztos helyettese. “Reméljük, hogy ez a megállapodás, ami a  megelőzés, kezelés, tudatosság és oktatás elvein alapul hozzájárul majd a játékosok egészségének és biztonságának védelméhez.”

“Közös reményünk, hogy ez a megállapodás elősegíti a közvélemény figyelmének felkeltését az opioid gyógyszerek kockázatára és veszélyeire, és pozitívan járul hozzá a témával kapcsolatos nemzeti konzultációkhoz” – mondta.

A Fehér Ház drog bárója, Jim Carroll elmondta: „tisztelgünk mind a MLB, mind a MLBPA azon erőfeszítései előtt, hogy a büntetés helyett a kezelést priorizálják”, és hogy ez a „történelmi megállapodás példája annak, hogy miként dolgozhatunk egy közös cél érdekében, hogy megóvjuk barátainkat, családtagjainkat és szomszédainkat a kábítószer-túladagolás okozta haláltól. ”

“Az egyesülés útján a pártok pozitív változásokat hajtanak végre, amelyek képesek életeket menteni” – mondta.

Míg az MLB a drogpolitikai döntéshozatalában progresszív hírnévnek örvend, addig más sport ligák nem hajlandóak lépéseket tenni.

Az év elején például a PGA bejelentette, hogy a golfozók nem használhatnak CBD-t sem, a kender és származékai szövetségi legalizálásáról szóló 2018. évi mezőgazdasági törvénytől függetlenül. Az NFL 2014-ben csökkentette a kannaiszért járó büntetés mértékét, de azóta nem változtatott a kannabiszpolitikáján.

A Doppingellenes Világügynökség viszont 2017-ben kimondta, hogy a sportolók használhatnak CBD-t.


forrás: https://www.marijuanamoment.net/mlb-officially-removes-marijuana-from-banned-substances-list-for-baseball-players/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok