kannabisz elvonási tünetek
körülbelül 7 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Megjelent egy Vice cikk, melynek címe: „A kannabisz elvonási tünetek valódiak, és pokoliak.” Úgy gondoljuk, hogy ez nagyon el van túlozva, és ezért megpróbálunk neked őszintén beszámolni a helyzetről; ez nem hatásvadász és nem is hamis hír. Megpróbáljuk megmagyarázni neked, hogy valóban léteznek e a kannabisz elvonási tünetei, és megvizsgáljuk a kannabisz lehetséges megvonási tüneteit.

Gondolkoztál már azon, hogy mi történne, ha abbahagynád a fű szívását? A legtöbb fogyasztó nem veszi fontolóra annak a valódi esélyét, hogy őt is érinthetik a kannabisz fogyasztás felfüggesztéséből fakadó elvonási tünetek. A kannabisz fogyasztás csak a népesség nagyon kis százalékának okoz gondot.

A legfrissebb számok szerint a kannabisz fogyasztók mindössze 2,5%-ban szenvednek fogyasztási rendellenességektől. De ők általában hajlamosak arra, hogy más anyagokkal is problémáik legyenek, viselkedési problémák vagy tehetetlenség. Függetlenül attól, hogy problémát jelent-e számodra a fogyasztás vagy sem, a megvonási tünetei valódiak lehetnek. Tudom, mert tapasztaltam. (Persze ez egyén függő, mivel tapasztaltam olyat is akinél nem voltak, vagy csak elhanyagolható mértékben voltak jelen. Szerkesztő megjegyzése.)

Nem hiszem, hogy füvesnek tartottak volna még a húszas éveim elején sem, amikor szinte minden nap szívtam kannabiszt. Végül is soha nem szívtam az iskolában, és munkahelyen sem. Csak rekreációs és társadalmi okokból fogyasztottam. Mindenki a társadalmi körömben csinálta, így én is. Végül, mint ahogy sok kannanbisz-használó megtapasztalja, a fű szívás eufóriája paranoiává válhat. Lassan ráeszméltem, hogy a fű szívása nem volt olyan szórakoztató számomra, mint régebben.

Ez a felismerés győzött meg arról, hogy talán le kellene állnom, és végül abba is hagytam. Csak hónapokkal később gondolkodtam el a sok elvonási tüneten, amin keresztül mentem. Tapasztalataim alapján ezek rendkívül enyhék voltak, összehasonlítva a gyógyászati ​​kannabisz és krónikus használók történeteivel. Azonban, még én is éreztem a különbséget, amikor abbahagytam.

A kannabisz fogyasztás felfüggesztésének tünetei

Visszatekintve az első dolog, amit észrevettem, az alvásminták különbsége. Bár soha nem tartottam magam álmatlanságtól szenvedőnek, a kannabiszt alvás elősegítésére is használtam. Amikor viszont leálltam, hirtelen sokkal mélyebben aludtam. Ez volt az egyik első jele annak, hogy kizártam a füvet az életemből.

A második tünet a hihetetlenül élénk álmok voltak. Eddig fel sem tűnt, hogy szinte teljesen álommentesek voltak az éjszakáim, mint napi fű fogyasztó. Olyan volt, mintha a tévé háttérzaja által látható hangyacsata helyett hirtelen színes filmet vetítenének. Számomra ezek pozitív fejlemények voltak, de mások beszámolói alapján ezek rémálmokká is fejlődhetnek.

A súlyosabb és a legitim függőséggel (fizikai, érzelmi, pszichológiai) rendelkező felhasználók rosszabb elvonási tüneteket tapasztalhatnak. Mint egy 469 leszokni vágyó kannabisz-felhasználóból álló felmérés is rámutat, majdnem 30 százalékuk visszaesett a probléma súlyossága miatt. A leggyakrabban jelentett problémák az unalom, szorongás, ingerlékenység, fokozott sóvárgás és alvási problémák voltak.

Ha a kannabisz elvonási tünetek néha kihívást jelenthetnek, akkor azon tűnődhetsz, vajon miért hagyná akárki abba a használatát. Mindannyian tudjuk, hogy a kannabisz számos gyógyászati ​​előnnyel bír, de néhány ember a kannabisz negatív oldalát is megtapasztalja. A kannabisszal való visszaélés mellékhatásai, a koncentráció csökkenése, fokozott szorongás, paranoia és néha a tanulás problémái.

Mennyi ideig marad a THC a szervezetedben?

Mit kell mondaniuk a szakértőknek a kannabisz elvonási tünetek kapcsán?

A kannabisz-fogyasztási rendellenességek felmérése és kezelése az alapellátásban című, 2010-ben közzétett tanulmány szerint a leszokás bonyolult kérdés. Például sok fogyasztó rendszeresen kombinálja a dohányt a kannabisszal, a cigik sodrásánál. Ha abbahagyják a kannabisz használatot, akkor a dohányzásról is lemondanak. Érthető, hogy nikotin-megvonási tünetek vegyülnek a kannabisz-megvonási tünetekkel.

Egy másik kérdés, amelyet a tanulmány egyik szerzője kiemelt, a koffeinfogyasztás. Számos kannabisz fogyasztó sokkal több koffein tartalmú italt fogyaszt, mint a nemfogyasztó emberek. Valószínűleg ez azért van, mert ellensúlyozni kell a kannabisz nyugtató hatásait. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a kannabisz-fogyasztás okozta álmatlanságot valójában a túlzott koffein fogyasztás okozhatja. (Jó tanács a fogyasztóknak, 15.00-16.00 óra után ne igyál több koffein tartalmú italt, de zöld, illetve fekete teát sem. Szerkesztő megjegyzése.)

Tehát jó néhány embernél a tapasztalt elvonási tüneteket inkább más anyagoktól való függőségük okozza. Más emberek, akik rejtett mentális betegségben szenvednek, erősebb elvonási tüneteket tapasztalhatnak, mint társaik.

A kannabisz megvonással kapcsolatos tüneteknek (élénk álmok, álmatlanság) a második vagy harmadik nap körül kell tetőzniük, miután abbahagyták a használatot. További két-három hét elteltével az összes tünetnek teljesen meg kell szűnnie. Tudom, esetemben a tünetek enyhének tekinthetők, összehasonlítva azzal, amit néhány ember tapasztal. Csak utólag láttam tisztán a tüneteimet, nem akkor amikor azok előfordultak.

Kendertér - photo 1557839036 d15fc498b529 1024x684

Tehetek valamit az elvonási tünetek megakadályozása érdekében?

A problematikusabb kannabisz elvonási tünetek nagy része a koffein és a nikotin fogyasztásának megvonásához kapcsolódik, szóval ne hagyd őket abba egyszerre. Először is, csökkentsd a koffeinfogyasztást ésszerű szintre. Ahogy továbbra is füvet fogyasztasz, fáradékonyabbá válhatsz, de az én olvasatomban ez még mindig sokkal jobb, mint az álmatlanság.

Ha egyszer elérted a két max három csésze kávé fogyasztását per nap akkor itt az ideje leszokni a nikotinról. Természetesen kisebb mértékben is elég, ha azt tervezed, hogy folytatod a cigaretta szívását, miután abbahagytad a kannabisz fogyasztást. (Ez mondjuk egy nagyon ésszerűtlen lépés, hisz tudjuk a dohány sokkal ártalmasabb mint a kannabisz. Szerkesztő megjegyzése.) Ne feledd, hogy a cigaretta bizonyítottan egészségügyi kockázatot jelent, míg a kannabiszt soha nem sikerült bizonyítottan összekapcsolni súlyos egészségügyi problémákkal. Plusz, ha abbahagyod a dohányzást, a kannabisz csak segíthet a sikeres leszokás gyorsításában.

Végül a szakértők azt javasolják, hogy néhány hét alatt lassan csökkentsd a kannabisz fogyasztását. Az azonnali absztinencia valószínűleg heves tünetekkel járhat. Azt is javasolják, hogy a lehető leghamarabb késleltesd az ébredést követő azonnali beszívás ceremóniáját, talán azt célozva, hogy minden nap később és később tedd ezt.

A korábban említett tanulmány szerzőinek egy fontos mondani valójuk volt a kannabiszról való leszokást próbáló embereknek. Azt állították, hogy „A tapasztalataink alapján az elvonási tünetekkel kapcsolatos információk közlése a rászorulókkal segíthet felkészülni a kellemetlenségekre, amelyek ha súlyosak, csillapíthatók néhány napos tüneti enyhítéssel.” Ez azt jelenti, hogy mivel ezt a cikket már elolvastad, sokkal közelebb állsz ahhoz, hogy kezelni tudjad az elvonási tüneteket és hogy túl tedd magad rajta! (Friss tanulmányok rámutatnak arra is, hogy a kannabisz másik alkotóeleme a CBD hatékonyan segít a leszokásban és a megvonás tüneteinek enyhítésében is! Szerkesztő megjegyzése.)

Szerkesztő utóirata

A fenti cikk egy olyan személy leírását adja vissza, aki mérsékelt kannabisz elvonási tünetek ellen küzdött. Mint olvashatjuk írásában és szakirodalmakban is ezek lehetnek súlyosabbak is, de nehéz megmondani mire számítson az ember mivel nem mindegy hogy milyen a beállítottsága, mennyi volt a napi fogyasztott mennyiség és legfőképp, hogy miként fogyasztotta el azt a mennyiséget!

Amit viszont soha ne felejtsünk el szem előtt tartani, hogy minden személyiség függő!

Onnantól kezdve, hogy kinek milyen dózisra van szüksége, a hatás mikéntjén keresztül egészen addig a pontig, hogy valaki egyáltalán eldöntse, hogy abba szeretné hagyni vagy épp sem, minden személyes beállítottság függvénye. Így az a tény is, hogy ki milyen szinten tud függővé válni és milyen elvonási tünetekkel kel számolnia, ha úgy döntene, hogy abbahagyja a kannabisz fogyasztását.

Például az is személyiség függő, hogy egy-egy álmatlan éjszakát, vagy ép unalmas napot hogyan vészel, él meg az illető. Van akinek ez a poklot jelenti, van aki legyint egyet. Én személyem szerint hosszú évekig voltam kemény fogyasztó, nem saját belátásból, hanem külső kényszer miatt kellett egyik napról a másikra abbahagynom a fű fogyasztását és semmilyen elvonási tüneteket nem tapasztaltam. Talán igaz, hogy első éjszaka kevesebbet aludtam, de azt felróni elvonási tünetnek enyhe túlzás lenne. Amit viszont én is észre vettem, hogy visszatértek az álmaim, amit addig nem is tudatosítottam, hogy esetlegesen nem voltak, mivel kimondottan nem is hiányoztak. Őszinte leszek, a mai napig sokszor úgy vagyok, hogy bárcsak ne álmodtam volna az nap este… 😉

Végszóként talán annyi, hogy a kannabisz fogyasztása nem való mindenkinek, de csak ezért nem lehet illegális!

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok