körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Brit rendőrség egyik főnöke azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyságnak szabályoznia kellene a kannabiszt, és lehetővé kellene tenni az emberek számára, hogy kis mennyiségeket saját otthonukban is termeszthessenek.
Arfon Jones, az észak-walesi rendőrség és bűnügyi biztos régóta támogatja a kábítószerek legalizálását. 2017-ben ellátogatott Portugáliába, hogy megismerje az ország dekriminalizációs modelljét, és nemrégiben Uruguay-ba látogatott, hogy többet tudjon meg arról, hogy az Egyesült Királyság hogyan szabályozhatná a kannabiszt.

A Brit belügyminisztériumhoz intézett levelét követően, melyben kérte az Egyesült Királyság kannabiszt használó betegei üldözésének felfüggesztését, Jones a Medical Cannabis Network társasággal beszélt az orvosi kannabisz szabályozásával kapcsolatos álláspontjáról.

Jones elmondta, hogy az Egyesült Királyság kormányának új szabályozási modellt kell elfogadnia, el kell kezdenie a kannabisz értékesítését a gyógyszertárakban, és segíteni kell a korábbi kábítószer vétség miatt elítélteket abban, hogy visszatérhessenek munkájukhoz. Azt is nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyságnak lehetővé kell tennie az emberek számára a saját felhasználású kannabisz termesztést, és a spanyol kannabiszklubokhoz hasonló modellt kell követnie.

A kannabisz szabályozása az Egyesült Királyságban

Jones úgy véli, hogy az Egyesült Királyság drogokkal kapcsolatos megközelítésén változtatni kell.

Azt nyilatkozta: „Rendőrségi karrierem során még soha nem találkoztam senkivel, aki kannabisz miatt alkalmazott volna erőszakot, szemben a több száz erőszakos esettel, amelyeket az alkohol váltott ki, ami viszont legális anyag.”

“Ezt már sok évvel ezelőtt tudatosítottam, és az jutott eszembe, hogy ” miért is csináljuk mindezt? “. Sok embert ismerek, akik gyógyászati és rekreációs célokra is használnak kannabiszt – jó munkát végeznek és jó emberek.”

Jones Észak-Walesben nemrégiben indította el a Checkpoint Cymru-t, amit a Cambridge Egyetem fejlesztett ki és sikerekkel próbálták ki Durhamben. A program célja az, hogy a csekély mennyiségű elkövetőket büntetés helyett egy négy órás oktatási kurzusra köteleznék aminek célja, hogy elterelje őket a bűnözéstől.

“A Checkpoint Cymru egy olyan kurzus, amelynek célja az emberek oktatása, ahelyett, hogy büntető ítélettel sújtanánk le, és hogy kis mennyiségű drog birtoklása miatt tönkretették életük esélyeit” – mondta.

„Jártam Portugáliában és Uruguay-ban is, hogy megnézzem, hogy ott hogyan kezelik a drogokat, és úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság elég okos ahhoz, hogy elfogadjon egy Uruguay-hoz hasonló modellt.”

„A kannabiszt ugyanúgy kell szabályozni, mint az alkoholt és a dohányt – amik ténylegesen több kárt okoznak az egyénnek és úgy általában a társadalomnak is. Annak érdekében, hogy a kannabisz értékesíthető legyen gyógyszertárakban és üzletekben, ahogyan Kanadában, Uruguayban és egyes amerikai államokban, be kell vezetnünk valamilyen engedélyezési rendszert.”

„Az észak-walesi rendőrség 2010 óta 30 millió font (~ 35,67 millió euró) összegnyi megszorítással küzdött. Ehelyett inkább az illegális anyagok ellátására kell összpontosítanunk, az ehhez kapcsolódó erőszak, okozott problémák és a fiatalok illetve kiszolgáltatott emberek kizsákmányolása miatt.”

“Méltánytalan, hogy kis mennyiségű kannabisz birtoklása miatt hozott ítélet megbélyegezheti az ember jövőbeli karrierjét, mivelhogy ez történik, amikor az ember átmegy a büntető igazságszolgáltatási rendszeren. Tehát másképp kell erre tekintenünk, méghozzá itt, Észak-Walesben.”

“Nemrégiben ellátogattam Montevideo-ba, ami Latin-Amerika egyik legvirágzóbb fővárosa, láthatóan az ég sem dőlt össze, amikor 2014-ben a kannabiszt szabályozni kezdték. Ez egy lecke, amit itthon meg kell tanulnunk.”

A kannabiszon túl Jones az együttérző gondozás támogatója, és kiemelte a teeside-i és glasgow-i mobil klinikák és injekciós helyiségek sikerét.

Azt mondta: “Az Egyesült Királyságnak el kell kezdenie ezeket a klinikákat és injekciós helyiségeket terjeszteni, mivel most már láthatjuk, hogy ezek jelenléte drasztikusan csökkenti a kábítószerrel kapcsolatos halálesetek számát.”

A kannabisz otthoni termesztése és a szervezett bűnözés csökkentése

Mivel az országszerte működő bűnöző bandák bűncselekmények révén veszélyeztetik a fiatalokat – Jones úgy véli, hogy a kábítószerek legalizálása hozzájárulna a szervezett bűnözés visszaszorításához.

Jones így nyilatkozott: „A szervezett bűnözésnek a kábítószer-kínálatban játszott szerepének csökkentésére legjobb módszer az, ha azt a kereskedelemre bízzák, és megfelelően árazzák, hogy az embereknek ne kelljen az illegális piacra menniük. A kereskedelmi szervezetek átvették az irányítást az orvosi kannabisz piac fölött, és hatalmas összegekért árulnak recepteket, annak ellenére, hogy olcsó termeszteni. Az én olvasatomban ez csak kizsákmányolás.”

„Véleményem szerint lehetővé kell tenni az emberek számára, hogy saját felhasználásra korlátozott számú kannabisznövényt termeszthessenek. Nézzünk szembe a tényekkel, valószínűleg több százezer ember él ebben az országban akik jelenleg is a saját otthonukban kannabiszt termesztenek. Nem ártanak senkinek, és nincs okunk arra, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszerrel kelljen büntetnünk őket. Érdemes lenne követni a spanyol kannabiszklubok példáját, ahol az emberek hét vagy nyolc kannabisznövényt termeszthetnek.”

„Ha a nulláról kezdenél, úgy gondolom, hogy a kannabiszt kevésbé kellene szabályozni, mint most az alkoholt, mert mindannyian egyetértünk abban, hogy az alkohol sokkal károsabb az egyénnek, mint a kannabisz. Csakúgy, mint az alkohol esetében, életkori korlátozást kell bevezetni a kannabisz vásárlását és fogyasztását illetően ez a szabályozott piac. ”

A kudarc elleni háború

Jones úgy véli, hogy a „kábítószerrel szembeni háború” nem működik, és ahelyett, hogy túlterhelnénk a már így is szenvedő büntető igazságszolgáltatási rendszert, az Egyesült Királyságnak megvilágosodottabb és hatékonyabb megközelítésre van szüksége.

Így nyilatkozott tovább: „Amiben teljesen biztos vagyok, hogy a rekreációs kannabisz használók üldözése és büntetése nem lehet rendőri prioritás, mivel senkinek nem ártanak.”

„El kell ismernünk, hogy a kábítószer-fogyasztás 90%-a, beleértve a kannabiszt, rekreációs célú és nem problémás. Ezekben az esetekben az embereknek oktatási céllal kell információkat nyújtani, és ez lenne a probléma vége.”

“Eközben az orvosi kannabisszal kapcsolatos jogi helyzet tökéletesen megfogalmazódott, mint politikailag célszerű lépés, az olyan PR-katasztrófa elkerülése érdekében, mit amilyen több gyermek szívfacsaró esete, például a krónikusan beteg Billy Caldwell, akinek kannabiszolajra van szüksége az ápoláshoz, hogy az megvédje az életveszélyes rohamoktól.

“Igazságtalan és kegyetlen, hogy a sclerosis multiplexben szenvedő emberek, akik kannabiszt használnak, annak veszélyébe sodorják magukat, hogy büntetve lehetnek.”


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom