körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

  • Január 31-től hivatalosan is legális a kannabisz birtoklása az Ausztráliai fővárosi területen (ACT), azonban még mindig van számos korlátozás.
  • A törvény értelmében a 18 éven felüli Canberransi akár 50 g kannabiszt is tarthat magánál és két kannabisznövényt termeszthet.
  • Viszont a Nemzetközösség törvényei szerint továbbra is tilos kannabiszt vásárolni vagy eladni.

Az ACT az első ausztrál terület, amely legalizálta a kannabisz birtoklását, a 18 évesnél idősebbek számára mostantól 50 gramm az engedélyezett  mennyiség.

A január 31-én hatályba lépett törvény azt is lehetővé teszi, hogy Canberransziak két kannabisznövényt termesszenek.

A kannabisz továbbra is illegális a Nemzetközösség törvényei szerint

Az ACT Törvényhozó Közgyűlése 2018-ban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálja a kannabisz termesztését és birtoklását.

Abban az időben a indokló nyilatkozat szerint a törvényjavaslat „csökkentené a büntető igazságszolgáltatási rendszer terheit, és közelebb hozna minket a kannabiszpiachoz”.

Annak ellenére, hogy az ACT törvény alapján lehet kannabiszt birtokolni, továbbra is tilos a kannabisz vásárlása és eladása a Nemzetközösség törvényei szerint. Ebből kifolyólag az ACT rendőrsége az említett törvények alapján bárkit letartóztathat és megvádolhat kannabisz miatt.

“Ha vannak bizonyítékok arra, hogy valaki másnak ad át kannabiszt, az ellátásnak minősül és ez bűncselekmény” – nyilatkozta szeptemberben az ACT-i rendőrség vezérigazgatója, Ray Johnson az ABC rádiónak.

Mi marad tehát illegális?

Tilos 50 grammnál több szárított kannabisz, illetve több mint 150 gramm nedves aratott kannabisz birtoklása. Ezen túlmenően négynél több növény nem termeszthető, nem szabad kannabiszzal üzletelni és 18 éven aluli gyermekeket nem szabad ellátni.

Ezenkívül tilos a kannabiszt mesterséges körülmények közt termeszteni – vagyis nem használható mesterséges fényt vagy hő annak termesztéséhez -, vagy nyilvános helyen fogyasztani.

Továbbá mindenki csak a lakóhelyén ültethet kannabiszt, semmiképp sem „a nyilvánosság számára törvényesen hozzáférhető helyen”.

Ezen törvények megsértése két év börtönbüntetést vonhat maga után.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom