körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz régészet és történet területén végzett új tanulmány szerint, 5000 évvel az utcai sarkokon és a gyógyszertárak előtt álldogáló agyafúrt kereskedők előtt, a Jamna-kultúra népe volt a világ első kannabisz kereskedője.

A Német Régészeti Intézet (German Archaeological Institute) és a Berlini Szabad Egyetem (Free University of Berlin) kutatói felülvizsgálták az Európában és Kelet-Ázsiában található kannabiszrostok illetve pollen régészeti és környezeti nyilvántartásba vett mintáit. Az elemzésük értelmezése feltárta azt az ellentmondásos állítást, miszerint a kannabiszt először nem Kínában vagy Közép-Ázsiában háziasították.

Valójában azt fedezték fel, hogy a kannabiszt Európa és Kelet-Ázsia szerte már 10.200-11.500 évvel ezelőtt használták. E tanulmány szerint azonban, amíg a Jamna nomádok körülbelül 5000 évvel ezelőtt nem jelentek meg Európában, nem forgalmazták azt széles körben.

A Jamna-kultúra népe a Kelet-sztyeppei régió hegygerinceiről (közel a mai Ukrajnához és Oroszországhoz) vándoroltak Közép-Európába. Ez a nomád nép számos módon hasznosította a kannabiszt, kezdve a kötél és textíliák készítése során felhasznált rostokkal, a gyógyászati ​​tulajdonságain keresztül természetesen egészen a módosult tudatállapotig. Úgy vélik, hogy voltak olyan buzgó kereskedők is, akik transzkontinentális kereskedelmi útvonalat hoztak létre, Európától egész Kelet-Ázsiáig, ami a sztyeppéken keresztül-kasul haladt.

Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben”

Akkoriban amikor kereskedtek vele nagyjából 5000 évvel ezelőtt, a bronzkor elején Kelet-Ázsiában fellendülni látszott a kannabisz, ami a kutatók szerint nem véletlen egybeesés. Az elemzésük úgy tűnik, arra az elméletre mutat rá, miszerint a Jamna kereskedelmi birodalma tisztességes mennyiségű kannabiszt forgalmazott, amit Európából Ázsiába szállítottak, írja a Discovery News.

“A kannabisz sokszínű felhasználhatósága ideális jelöltté tehette a „pénzt megelőző fizetőeszköz” szerep betöltésére, egy olyan növény volt, amit elsősorban csere céljából termesztettek” – mondta az egyik kutató, Tengwen Long, a Discovery News-nak.

A kutatók azonban hozzáfűzték, hogy nem ez az egyetlen áru, amellyel ezek az ősi népek kereskedtek. Úgy tűnik, hogy kereskedelmük nagy részét bronz tárgyak, köles, búza, árpa és ló tették ki. Ezeknek az interakcióknak köszönhetően jelentősek voltak az olyan kulturális cserék, ahol átadták egymásnak készségeiket, az indoeurópai nyelveket és a járványbetegségeket.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok