körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az európai legális orvosi kannabiszpiac egy napon majd túlszárnyalhatja Észak-Amerikát, ám 2019-ben egyelőre a piac megközelítőleg 240 millió eurós értéket képviselt – ami azt jelenti, hogy a kontinens még messze van a kiteljesedéstől.

Kendertér - retail medical cannabis sales europe 2019 min

Ez az egyik kritikus mondanivalója a Marijuana Business Daily frissített és ingyenes jelentésének, ami innen tölthető le: „Orvosi kannabisz Európában: A piacok és lehetőségek”.

„Ez a jelentés reális becslést körvonalaz a piacvezetők és az európai piacok iránt érdeklődő befektetők számára a jelenlegi piac méreteit illetően és tartalmazza azon országok részletes elemzését, amikben a legtöbb lehetőség rejlik” – írta a jelentés szerzője, Alfredo Pascual, az MJBizDaily International elemzője.

Pascual úgy véli, hogy a vezetők számára hasznos lehet, ha elfogulatlan betekintést nyerhetnek a jelenlegi piac helyzetébe, ahelyett, hogy főképp vad spekulatív előrejelzésekre támaszkodnának arra vonatkozóan, hogy mi történhet majd a jövőben.

“A legtöbb kannabiszvállalatnak nincs többévnyi elkölteni való készpénze anélkül, hogy nagy bevételt generálna, amíg a jövőbeni multimilliárdos piacok meg nem valósulnak” – mondta egy interjúban.
„Miközben az Európa iránti hosszútávú elvárás, hogy hatalmas orvosi – és végül rekreációs – kannabisziparrá váljon továbbra is ígéretesnek mutatkozik, ez a jelentés kiemeli a mai piaci valóságot, ideértve a tényleges értékesítést és a szabályozási korlátokat, amik jelen vannak az Európa fő piacain”- írja Pascual a jelentésben.

Az „Orvosi kannabisz Európában” bizakodik azokban a vezetőkben, akik az európai piac fejlődése közben fejlesztik vállalkozásaikat.

Ez egy újabb kritikus mondanivalója a jelentésnek – mondta Pascual.

“A vállalkozások csak a joghatóság törvényeinek és rendeleteinek keretein belül működhetnek” mondta. „Európában sok esetben ezek a törvények és rendeletek egyelőre kezdetleges stádiumban vannak.”

“Egyes vállalatok azt kockáztatják, hogy létesítményeket építenek, mielőtt a törvények és rendeletek egyértelművé válnának, és mielőtt a funkcionális piacok kialakulnának.”

A Marijuana Business Daily becslései szerint az orvosi kannabisz eladásának teljes értéke Európán belül 2019-ben 230 és 250 millió euró között volt, miközben a jelentés megállapítja, hogy a pontos becslések összetettek, mivel kevés a hivatalos adat számos fő piac területéről, és mivel nincs egységes fogalommeghatározás az orvosi kannabiszt illetően a kontinensen.

A kiskereskedelmi érték nagyjából felét az a haszonkulcs képezi, amelyet a gyógyszertárak adnak hozzá, mielőtt a termékeket olyan országokban értékesítenék, mint Németország és Olaszország.

Az „Orvosi kannabisz Európában” további fontosabb mondanivalói:

  • 2019 jó évnek számított a fő piacok – Németország és Olaszország – számára, ami 2018-hoz képest két számjegyű növekedést mutatott. De a kontinens többi orvosi kannabiszprogramja vagy nem nőtt sokat (Hollandia), vagy pedig jelentősen nőtt az aránylag apró kiindulóponthoz képest (Cseh Köztársaság).
  • A vállalati elvárások, hogy az orvosi kannabisz legalizálását követően az értékesítés exponenciálisan növekedni fog, vágyálomnak bizonyult. Általában a növekedés szabálytalan. Példa erre Dánia.
  • Az izolált kannabinoidok fontos termékkategória Európában, a németországi visszatérített eladások kb. 30%-át képviselik, míg Ausztriában az eladások döntő többségét. Egy európai kannabiszvállalat talán legnagyobb vívmánya az volt, amikor a kanadai Canopy Growth 2019-ben felvásárolta a C3-at, és ezáltal regionális vezetővé vált az izolált THC kategóriájában.
  • Számos ország és vállalkozó szeretne exportálni Németországba, de a Németországban értékesített termékek továbbra is csak néhány gyártótól származnak, amelyek képesek megfelelni a szigorú minőségi követelményeknek. 2018-hoz képest nem sok társaság került a listára 2019-ben. És néhány vállalat, például az Alberta székhelyű Aurora Cannabis, tavaly azért küzdött, hogy megfeleljen a követelményeknek.
  • Az ellátási gondok már nem okoznak olyan nagy problémát. Például a jelentés közzétételekor legalább 30 különböző virágfajta volt raktáron Németországban. Más terméktípusok, például a teljes spektrumú kivonatok, változatossága javításra szorul. A jelentés megemlíti a különböző európai országok 2019-es különleges ellátási problémáit.
  • Noha a hangsúly nem a felnőtteknek szánt kannabiszon volt, a jelentés megjegyzi, hogy a 2019-es év Európában nagyjából eseménytelen volt a rekreációs legalizálás terén. Luxemburg nem tett érdemi jogalkotási lépést azután, hogy 2018 végén bejelentette a legalizálási szándékát. Svájc kísérleti projekten dolgozik, de ez még messze van a megvalósítástól. Hollandia előrehaladt a rekreációs kísérleti projektjével, de ez csak néhány apró településre korlátozódik.


KENDERTÉR FACEBOOK
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok