A kenderből készült etanol helyettesíthetné a hagyományos üzemanyagot, és négyszer kevesebbe kerülne – állítja egy bioüzemanyag-szakértő
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy akkora mennyiségű CO2 kerüljön a levegőbe, ami pusztítja a bolygónkat. Egyes szakértők szerint a megújuló energiaforrásokra történő teljes átállás elengedhetetlen túlélésünkhöz.

Ha növelnénk a kendertermelést, a kender-etanol ára nagyjából a negyede lenne a benzinének – állítja Tim Castleman, bioüzemanyag-szakértő. Mindemellett, mivel megújuló energiaforrásról van szó környezetbarátabb megoldásnak is tűnik. További előnye az átállásnak, hogy a kender szinte mindenhol megtermeszthető így egyes országok nem szorulnának azon országok importjára, ahol található kőolaj nyersanyag.

Az etanol előállításához olyan növényeket használnak fel, mint a búza, árpa és kukorica. A kender etanollá alakításához eltérő fermentációs eljárások szükségesek, azonban még így is sokkal értelmesebb nem élelmiszerforrásokat hanem például kenderrostot használni az üzemanyag előállításához. Ezen kívül a kender gyengébb minőségű talajokon is jól fejlődik, ami a búzáról és a kukoricáról nem mondható el. Továbbá a kender regenerálja a talajt szerteágazó gyökérzetével és rengeteg széndioxidot köt meg a levegőből.

Ezek azonban egyáltalán nem újdonságok számunkra. 2001-ben megjelent egy Castleman cége által végzett tanulmány a kender-etanol előállítása közben alkalmazott eljárásról és a kereskedelmi termeléshez kapcsolódó árképzésről. Becsléseik szerint a „Fuel and Fiber Company” gallononként körülbelül 37 centért (2001-es értéken) tudott kender-etanolt előállítani. Ez kereskedelmi áron körülbelül 1,46 dollár, ami az akkori benzinár körülbelül negyede.

Vajon segíthet a kendertermesztés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

A kender-etanolt a növény szárából állítják elő, amelyet gyakran hulladéknak vagy mellékterméknek tekintenek, szemben a kender biodízellel, amit drága magolajból állítanak elő.

Miért alkalmazzuk tehát?

A modern ember egyik kulcsfontosságú tulajdonsága a mobilitás. Azt tudjuk és látjuk, hogy a kőolaj égetése és kitermelése hihetetlen módon szennyezi a környezetünket, nem is szólva a készletek végességéről, illetve a lelőhelyek egyenlőtlen eloszlásáról. Ezért szükségünk van olyan alternatív megoldásokra amik segíthetnek kikerülni az ilyen alapanyagoktól való függőségünket.

Továbbá az etanol égése során jóval kevesebb co2 szabadul a légkörbe, mint a hagyományos üzemanyagok égetése során, a többi károsanyagról nem is szólva. Az etanol szinte olyan tiszta égést biztosít mint a propán gáz égetése. Ugyanakkor a kukorica termesztésének ökológiai lábnyoma ezt a statisztikát rontani látszik. Azért lenne tehát nagyon ésszerű kenderre váltani, mert sokkal gazdaságosabb és környezetkímélőbb lenne etanolt gyártani kenderből, mintha azt hagyományos úton kukoricából készítenénk.

A kenderhiány, amint azt Castleman jelentésében megjegyezte, volt a legnagyobb akadály cége előtt abban, hogy elkezdjék gyártani a kender-etanolt. Mielőtt ugyanis 2018-ban legalizálták volna a kendert, az Egyesült Államokban a kender termesztése illegális volt.

Mai állás

A Hemp Benchmarks vállalat 2021-ben nagyjából 195 000 hektárnyi kendertermesztésre használt földet regisztrált USA szerte, szemben a 2020-as csaknem 430 000 hektárral és a 2019-es körülbelül 580 000 hektárral. Amint azt az októberi jelentésükben megjegyezték, a CBD-biomassza ára továbbra is nyomott, és a 2021-es jelentősen kisebb betakarítás ellenére továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Amellett, hogy kevesebb hektáron termesztettek és takarítottak be kendert, a főbb kendertermelők az alacsonyabb termésátlagot a nyugati szárazságnak tudják be.

Ha a kormányok a jövőben nem nehezítik meg a kendertermesztők engedélyeinek megszerzését, nem szabályozzák túl a kender megengedett THC tartalmát és megfelelően támogatnák ezt az iparágat, akkor várhatóan a kendertermesztési kedv tovább emelkedne, és talán végre végleg búcsút mondhatnánk a fosszilis tüzelőanyagoknak.

borítókép forrása: georgiahempindustries.com

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok