körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Henrys Kender Arató a kis- és közepes méretű gazdaságok számára szánt ipari kender virágjának és kórójának betakarítását szolgáló elöltöltős traktor kiegészítő lett az Európai Ipari Kender Szövetség által szervezett Év kendertermék versenyének győztese. Az innovációért járó elismerést az EIHA éves konferenciájának résztvevői szavazták meg az online esemény első napjának végén, június 16-án, kedden.

Négy évnyi fejlesztést követően a német vállalkozó és feltaláló Heinrich Wieker által kifejlesztett HHHarvester szabadalmaztatott elválasztó mechanizmus segítségével gyűjti össze a növény virágait és egy lépésben levágja a kórókat. A virágokat zsákban vagy tartályban lehet gyűjteni, miközben a kender szárát a szántóföldön hagyja. A betakarításkori érettségtől függően a magok is kirázhatók, ezzel hármas aratást végezve.

A standard 2 egységből álló HHHarvester úgy lett megtervezve, hogy hatékonyan alkalmazható legyen a hagyományosan ültetett, maximum 5 hektáros kender mezőkön. A géppel végzett tesztek bebizonyították, hogy napi 4-5 hektár betakarításra képes. A betakarító egység azonban moduláris, így hat egységig bővíthető, ami arányosan növeli a betakarítási területet.

Kendertér - sunimplant spaceship 512

A verseny második helyét a SUNIMPLANT egy úttörő marokkói ökoépület kapta, amely kenderbetont, kender biokompozit paneleket és csúcstechnológiájú napenergia rendszert ötvözött az elektromos hálózattól való teljes függetlenség elérése érdekében. A családi háznak szánt SUNIMPLANT projektet Adrar Nouh, egy marokkói szövetkezet által vezetett szervezetek csoportja készítette, amely az őshonos kender szár felhasználását népszerűsíti a vidékfejlesztés és a fenntartható foglalkoztatás  területén Marokkó elszegényedett High Rif térségében.

Kendertér - csm 2020 01 titk abendkleid logo e9dfc47cd8 1024x683

A harmadik helyet a német Sächsisches Textilforschungsinstitut e.V. intézmény nyerte a Lyohemp kötöttáru termékkel, amelyet egy innovatív cellulózt tartalmazó műszálból állítanak elő, aminek alapja az ökológiailag termesztett kenderből származó oldódó cellulóz.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok