körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az amerikai államok évek óta kísérleteznek a kannabisz legalizálásának különféle formáival, és úgy tűnik, hogy ahol legalizálják a kannabiszt ott az üzleti szektor jobban teljesít.

Az Iowai Egyetem kutatói annak kiderítése érdekében, hogy a legalizáció milyen hatással van a gazdaságra, 9 810 vállalatot vizsgáltak meg 1991 és 2017 között, és „pozitív hatások sokaságát” találták azt követően, hogy egy állam beiktatta az orvosi kannabiszt legalizáló törvényeket.

“A kannabiszt legalizáló államokban székelő cégek magasabb piaci értéket képviseltek, magasabb részvényhozammal rendelkeztek, alkalmazottainak termelékenyebbek és innovatívabbak” – mondták a szerzők.

A Marijuana Moment által felülvizsgált, de még közzé nem tett tanulmány megállapította, hogy a kannabiszt elfogadó törvények beiktatása által a munkavállalók korábban kiaknázatlan potenciálja felszínre tör, és a vállalatok új tehetségeket vonzanak be.

A vállalatok „termelékenyebbé válnak, és termelékenyebb emberi tőkét képesek alkalmazni a törvények elfogadását követően” – írják a szerzők.

Arról is beszámoltak, hogy „a cégek magasabb nettó jövedelemre tesznek szer” az orvosi kannabiszt elfogadó törvény bevezetését követően, és „ez a pozitív hatás a rákövetkező két évben is kitart”.

Ezenkívül a tanulmány azt találta, hogy a vállalatok értéke 4,2 százalékkal növekedik, ami azt jelenti, hogy a vállalatok piaci értéke 166 millió dollárral nőtt átlagosan az orvosi kannabiszról szóló törvények elfogadása után.

„A cégek a jövedelmezőség növekedését tapasztalják, valószínűleg a legalizáció emberekre gyakorolt pozitív sokkja miatt” – találta a tanulmány.

A növekvő nyereség és termelékenység nem az egyedüli előnyök, amiket a vállalatok a kannabisz legalizálása után tapasztalnak. Ami a tőzsdei árakat illeti, az orvosi kannabiszt legalizáló államokban található vállalatok jobban érvényesülnek, mint azokban az államokban, ahol a növény továbbra is tiltva van.

Ezenkívül a vállalatok részvényértéke a legalizáló államokban 4,56 százalékkal növekedett. A hasonló részvények az orvosi kannabisz program nélküli államokban, évente körülbelül két százalékos veszteséget mutattak.

A részvénybevételek szintén évi 4,44 százalékkal magasabbak voltak a legalizáló államokban.

Mi ezeknek a pénzügyi előnyöknek a forrása? A szerzők arra utaltak, hogy a vállalatoknál a kannabisz legalizálását követően felgyorsul az innováció, és ezáltal a társaság jövedelmezőbbé válik, összehasonlítva a társaikkal azokból az államokból, ahol egyáltalán nem engedélyezik a kannabisz használatát.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a kannabisz legalizálása után a cégek nemcsak hogy többet szabadalmaztatnak, hanem termelékenyebbek és hatékonyabbak a munkaerő innovációs eredményei területén” – állapította meg a tanulmány.

“Megállapítottuk, hogy növekszik mind a vállalkozói aktivitás, mind a kockázatitőke-finanszírozás azokban az államokban, amelyek legalizálják a kannabiszt.”

Végül, a tanulmány méri azoknak az innovációs termelékenységét akik dolgoznak, élnek, vagy ép költöznek olyan államba, ahol az orvosi kannabiszról szóló törvényeket elfogadták.

“A innovátorok, akik a legalizáció előtt és után is ugyanabban az államban élnek, kreatívabbak lesznek a legalizálást követően” – találták a szerzők.

És amikor a tehetségek más államokból való bevonzására kerül a sor, „több feltaláló költözik az orvosi kannabiszt legalizáló államokba, mint a törvények elfogadása előtt”.

A társaságok számára ez dupla haszon. A tanulmány arra következtet, hogy amellett, hogy a vállalatok “képesek termelékenyebb feltalálókat bevonzani” az orvosi kannabiszt engedélyező államokban “szemben az orvosi kannabiszt tiltó államokkal”, a meglévő alkalmazottak is innovatívabbak a legalizálást követően.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok