Kiszivárgott a német kannabiszlegalizálási törekvés korai tervezete
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Politico szerint Németország jelenlegi kannabisz legalizálással kapcsolatos tervek részleteit október 19-én szivárogtatta ki az RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland) lapcsoport. A tervezetben jelenleg a kannabisz értékesítésének és birtoklásának dekriminalizálása, valamint az engedéllyel rendelkező üzletekben és gyógyszertárakban történő értékesítésének engedélyezése szerepel.

A reformok iránti törekvés azóta függőben van, mióta a német tisztviselők még júniusban bejelentették ezt a szándékukat Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vezetésével. A jelenlegi tervezet szerint a 18 év felettiek részére legálissá válna a 20 gramm mennyiségig terjedő kannabisz árusítása, amely a 21 év feletti felnőttek esetében legfeljebb 15%-os, a 18-21 éves korosztály esetében pedig legfeljebb 10%-os THC-t tartalmazhatna. A lakosok továbbá két kannabisznövényt nevelhetnének otthon, a fogyasztási célú reklámozást azonban tiltanák. A reformokat követően a kannabiszt jogilag már nem minősítenék kábítószernek.

Egyes vélemények szerint a tervezet túlságosan korlátozó, ahogyan azt Kristine Lütke Szabad Demokrata Párt tagja is leírta: „A Német egészségügyi minisztérium által kiadott kannabisz legalizálásával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről szóló dokumentum szükségtelenül korlátozó! A THC felső határa, a 20 grammos birtoklási korlát és az egészen 21 éves korig történő szigorúbb szabályozás a fekete piacra tereli majd a fogyasztókat – ez katasztrófa a fiatalok, az egészség és a fogyasztóvédelem számára” – írta Lütke a közösségi médiában.

Dr. Kirsten Kappert-Gonther, a Alliance 90/The Greens alelnöke is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ezek a korlátozások miként vezetnek majd a feketepiaci eladások növekedéséhez. „Amit eddig ismerünk a kannabisz legalizálás kulcsfontosságú pontjairól, az túlságosan korlátozó! Az ifjúság és az egészségvédelem érdekében a legális piacnak vonzóbbnak kell lennie, mint a fekete piacnak. A THC mennyiségének felső határa nem járul hozzá ehhez” – írta Kappert-Gonther a Twitteren.

Simone Borchardt, a CDU függőség- és drogpolitikai szakértője, a gyermekek védelmével kapcsolatos aggodalmainak adott hangot, mikor a következőket nyilatkozta az RND-nek. “Úgy tűnik, hogy a szövetségi kormány a lehető leghamarabb legalizálni akarja a kannabiszt, és teljesen megfeledkezik a gyermekek és fiatalok védelméről. Ahelyett, hogy a hatékony oktatásra és megelőzésre hagyatkozna, Lauterbach elveszik a távolságszabályok, mint például a THC-szintek felső és alsó határai, kuszaságában bizonyos korcsoportok vonatkozásában.” Borchardt ezen kívül a következő nyitott kérdéseket sorolta ​​fel: „Ki ellenőrizheti a jövőben, hogy a megengedett 20 grammnál többet tartanak-e otthon személyes használatra, hogy kettő helyett három növényt nevelnek-e otthon, hogy 10 helyett 15 százalék THC-t tartalmaznak-e a birtokolt virágzatok? ”

A brüsszeli polgármester amszterdami stílusú „kannabiszkávézók” nyitását sürgeti

A német egészségügyi minisztérium a tervezettel kapcsolatban azt nyilatkozta a Politicónak, hogy a kormány „még nem jutott egyezségre a közös kannabiszreform javaslattal kapcsolatban”. A közeljövőben változások várhatók. Lauterbach az év végére tervezi az új törvénytervezet debütálását.

Burkhard Blienert német függőség- és kábítószerügyi biztos szerint a német tisztviselők még júniusban bejelentették, hogy meghallgatások szervezésével igyekeznek elérni a legalizálást. “Megkezdjük a törvényhozás előkészítő szakaszát” – mondta Burkhard. „Az, hogy végre bejelenthettem ezt, egy különleges, örömteli pillanat számomra. Sok másik emberhez hasonlóan én is évek óta azon dolgozom, hogy Németországban végre felhagyjunk a kannabisz-használók kriminalizálásával, és elindítsunk egy modern és egészségközpontú kannabiszpolitikát.”

Blienert szeptemberben számos másik egészségügyi minisztériumi tisztviselővel együtt látogatott el Észak-Kaliforniába, hogy felfedezze a kannabisz gyógyszertárakat, és beszéljen a kannabisz világának kulcsfontosságú szereplőivel, mint például Dale Sky Jones-szal Oaksterdam kancellárjával, Robert Raich kannabisz ügyvéddel, Hirsh Jainnel az Ananda Strategy alapítójával és és Josh Wurzerrel az SC Labs-szal elnökével és társalapítójával.

A BDSA egy közelmúltbeli jelentése rámutatott, hogy a globális kannabiszipar értéke 2026-ra akár 57 milliárd dollárra is megnőhet. Miközben az Egyesült Államokon belüli növekedés számos példáját sorolja fel, megállapítja azt is, hogy más országokon belüli esetleges jogszabályi változások hogyan vezethetnek az egész világ piacát uraló domináns szerep megváltozásához. „Bár az Egyesült Államok kiforrott legális kannabiszpiacain 2022-ben az eladások mérséklődtek, a kannabiszpiac az előrejelzések szerint 2022-ben még mindig a legnagyobb növekedést produkálja, ami az új és feltörekvő piacokon, például a népes New Jersey és New York államokban történő erőteljes eladásoknak köszönhető. – mondta Roy Bingham, a BDSA vezérigazgatója. “Az Egyesült Államok továbbra is uralni fogja a globális eladásokat a következő néhány évben, de látunk potenciált az olyan feltörekvő globális piacokon is, mint például Németország és Mexikó.”

Fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/@ingo/

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom