Mi az? Négy évvel ezelőtt még illegális volt, mostantól Uber Eats ételfutár szállítja majd házhoz - kannabisz
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A torontói kannabiszvásárlók hétfőtől kannabiszt is rendelhetnek az Uber Eats-en keresztül.

Az amerikai technológiai óriás, az Uber Technologies Inc. tulajdonában lévő élelmiszer-kiszállítási platform vasárnap jelentette be, hogy partnerséget köt a Leafly online kannabisz piactérrel, amely a Hidden Leaf Cannabis, a Minerva Cannabis és a Shivaa’s Rose kiskereskedők rendeléseit fogja feldolgozni.

E partnereség eredményeként a világon egyedülálló módon és első alkalommal fogja az Uber megkönnyíteni a kannabisz házhozszállítását.

A 19 éves és idősebb fogyasztók ezentúl az Uber Eats alkalmazáson keresztül rendelhetnek majd. A rendeléseket az üzletek a Leafly szoftverén keresztül fogadják és dolgozzák fel. A kiskereskedők ezután kiküldik az ontariói CannSell kannabisz-kiskereskedelmi oktatási program keretén belül tanúsított személyzetet, hogy átadják a vásárolt terméket a vásárlóknak, akiknek életkorát és józanságát a kiszállításkor ellenőrzik.

Az Uber úgy állítja be a partnerséget, mint az illegális kannabiszpiac elleni küzdelmet, amire az engedéllyel rendelkező kannabisz vállalatok régóta neheztelnek az eladásaik visszafogásáért.

“Először is és mindenekelőtt azt látjuk, hogy ez a lépés kritikus fontosságú a bódult vezetés visszaszorítása szempontjából, másodszor pedig ez egy újabb kezdeményezés, amely segíthet az illegális kannabiszpiac elleni küzdelemben, amely még mindig az Ontarióban értékesített kannabisz több mint 40 százalékát teszi ki.” – mondta Lola Kassim, az Uber Eats Canada vezérigazgatója a CBC Torontonak.

„Tehát olyan lehetőséget biztosítunk, amely túlmutat az üzleten belüli átvételen, és a fogyasztóknak erre egy olyan platformon keresztül van lehetőségük, mint az Uber Eats, amelyet sok torontói már ismer és szeret, és amely a bizalomra és biztonságra épül.”

Az Ontarióban január eleje és március vége között a kannabisz vásárlások csaknem 57 százaléka legális csatornákon keresztül valósult meg – tette közzé az Ontariói Cannabis Store (OCS) múlt héten. Ez a megállapítás viszont a fogyasztók által a Kanadai Statisztikai Hivatalnak jelentett adatokon alapul, ezért sokan óvatosságra intettek, mert az ilyen számok torz képet festhetnek, mivel nem valószínű, hogy a vásárlók szívesen osztanák meg az illegális vásárlásaikat a kormányzati szerveknek.

Az Uber jelenléte a kannabisz-üzletágban nem teljesen újkeletű. Az Uber Eats felhasználói november óta rendelhetnek kannabisztermékeket átvételre a Tokyo Smoke üzleteiből, de ez a partnerség nem tette lehetővé a kiszállítást, mint azt az új Leafly-partnerség teszi.

A kannabisz kiszállítása akkor vált először lehetővé, amikor 2020-ban Ontario ideiglenesen engedélyezte a kannabiszboltok számára, hogy futárszolgálattal szolgálják ki az ügyfeleiket, mivel a COVID-19-korlátozások miatt bezárni kényszerültek a kannabisz üzletek.

A rendeletet márciusban véglegesítették, ami az Ontariói Alkohol- és Szerencsejáték Bizottság (AGCO), a tartomány kannabiszszabályozó testületének több kikötését is tartalmazta.

A kannabisz-szállítással foglalkozó cégek nem foglalkozhatnak kizárólag vagy túlnyomórészt kiszállítással, a rendeléseket meghatározott üzletekben kell leadni és azok által teljesíteni, szemben egy üzlethálózattal, és a kannabiszt csak akkor lehet kiszállítani a vásárlóknak, amikor a bolt, ahonnan küldik, nyitva áll a vásárlók előtt.

Négy kanadai anya számol be a biztonságos fogyasztásról, és hogy ezt miért nem rejtegetik gyerekeik elől

Az üzletek saját személyzetet vesznek igénybe a kiszállításokhoz

Az AGCO nem engedélyezi, hogy harmadik felek kézbesítsenek, és a termékeket csak kiskereskedelmi bolti engedéllyel rendelkezők vagy alkalmazottaik szállíthatják.

Ezért a finomságokat szállító Uber Eats futárok sem szállíthatnak közvetlenül kannabiszt. Az kannabisz üzletek saját munkatársaikat alkalmazzák és képezik ki az Uber szoftverén keresztül beérkezett rendelések kézbesítésére.

Az Uber nem volt hajlandó megosztani, hogy a Leafly milyen részesedésre jogosult az Uber Eats-en keresztül lebonyolított minden eladás után. Az Uber azonban 20-30 százalék közötti jutalékot vesz fel az Uber Eats-en keresztül szállított éttermi rendelések többségéért. Az ipar viszont már régóta fenntartja, hogy ez a jutalék túl magas.

Az Uber a kannabisz-szállítások megkönnyítésére irányuló lépése annak köszönhető, hogy a vállalat az ételek kiszállításán túl is terjeszkedik. Szállított már ruházati és háztartási cikkek kiskereskedőinek is, mint például az Indigo Books & Music, a Dollarama Inc. és a Body Shop, sőt megvetette lábát a versenyképes élelmiszer házhozszállítási üzletágba is.

Az ontarioi kannabisz-kereskedők száma megugrott

A kannabiszipar ennél is vadabb. Az OCS számításai szerint a tartományban működő kannabiszboltok száma március végére 1460-ra nőtt, szemben a 2021 évvégi 1333-mal.

A növekedés arra késztette a vállalatokat, hogy csökkentsék az áraikat, és hűségprogramokat, időskorúaknak szánt kedvezményeket és még ár garancia ösztönzőket is alkalmazzanak, hogy lépést tartsanak a riválisokkal.

Marissa Taylor, a Hidden Leaf társtulajdonosa azért akart partnerségre lépni az Uber Eats-szel és a Leafly-vel, mert úgy látja, hogy ez egy újabb eszköz, amellyel bővítheti ügyfélkörét észak-yorki telephelyén, ahol már van működő hűségprogram.

“Kisvállalkozás vagyunk, és valójában csak azért léptük ezt meg, hogy elősegítsük, hogy minél több emberhez eljusson a kannabisz” – mondta.

“A hozzáférhetőség nem mindig könnyű mindenki számára… és az elérési körünk bővítése érdekében mindenképpen az e-kereskedelem a járható út.”

Fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/@pablo-cordero-2150906/

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom