További 4300 kannabisszal kapcsolatos tudományos publikációval lett gazdagabb az emberiség 2022-ben
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A NORML nemrégiben bejelentette, hogy a PubMed.gov kulcsszavas keresése alapján 2022-ben több mint 4300 tudományos kutatás jelent meg a kannabisszal kapcsolatban (ez napi átlagosan 11-12 új publikációt jelent). 2021-ben becslések szerint 4200 publikáció jelent meg; az elmúlt 12 év elteltével mára több mint 30 000 kutatás áll rendelkezésre; és összesen körülbelül 42 500 tudományos publikáció foglalkozik a kannabisszal. Jelenleg az idei évben publikált kannabisz-specifikus anyagok száma a legmagasabb, amit valaha egy év alatt publikáltak. Egy 2018-as tanulmány, amely a kannabisszal kapcsolatos kiadványok tendenciáit értékelte, arra a következtetésre jutott, hogy az orvosi kannabiszról szóló, lektorált publikációk száma kilencszeresére nőtt 2000 óta.

Bár gyakran hallani a kannabisz ellenzőitől azt a kijelentést, hogy “további kutatásokra van szükség” mielőtt a legalizálás mellett döntenénk, Paul Armentano, a NORML igazgatóhelyettese nyilatkozatot adott ki ennek eme érvnek cáfolataként. „Annak ellenére, hogy egyesek azt állítják, hogy a kannabiszt továbbra is megfelelő tudományos vizsgálatoknak kell alávetni, a tudósok érdeklődése a kannabisz tanulmányozása iránt exponenciálisan megnőtt az elmúlt években, csakúgy, mint a növényről, annak aktív összetevőiről, azok hatásmechanizmusairól és hatásairól alkotott ismereteink mind a felhasználókkal, mind a társadalommal kapcsolatosan” – mondta Armentano. „Itt az ideje, hogy a politikusok és a többiek a kannabiszt ne a „mit nem tudunk még” szemüvegén keresztül értékeljék, hanem ehelyett a kannabiszról és a kannabiszreform irányelveiről folytatott, bizonyítékokon alapuló, vitákkal kezdjenek el foglalkozni, amelyek azokat a dolgokat tükrözik, amiket már tudunk.”

A NORML 2000 és 2021 között számos kannabisszal kapcsolatos tudományos munkát állított össze, amelyek során számos egészségügyi állapotra, például krónikus fájdalomra, Huntington-kórra, álmatlanságra, sclerosis multiplexre, poszttraumás stressz-zavarra és még sok másra vonatkozó tanulmányok eredményeit tárták fel. A NORML áttekintése a kannabiszt kutatók körének fókuszát elemzi. „Ahogy nő a kannabinoidok terápiás értékével kapcsolatos klinikai kutatások száma, úgy a kutatók kezdik megérteni a kannabisz figyelemre méltó szerepét a betegségek elleni küzdelemben” – írta a NORML. “Míg az 1970-es, ’80-as és ’90-es években a kutatók elsősorban a kannabisz azon képességét vizsgálták ahogy átmenetileg enyhíti a különböző betegségek tüneteit – például a daganatos megbetegedések esetén alkalmazott kemoterápiával összefüggő hányingert –, addig a tudósok ma már a kannabinoidok betegségek modulálásában betöltött lehetséges szerepét vizsgálják.”

Kannabisz évtized összegzés

Mind a mai napig a tudományos közösség sok érdekes kannabisszal kapcsolatos tanulmányt publikált az elmúlt hónapokban is. Egy nemrégiben a Journal of Sleep Research folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a kannabisszal hatékonyan kezelhető az álmatlanság. A kutatók szerint a résztvevők alvásminősége 80%-kal javult, és 60%-uk már nem minősült klinikai álmatlanságban szenvedőnek a kéthetes tanulmány végét követően. Egy másik tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a kannabisz „egyedülállóan jótékony hatással van” a bipoláris zavarban szenvedőkre, míg egy következő tanulmány HIV+ betegeknél pozitív kapcsolatot talált a kannabiszfogyasztás és a fizikai aktivitás között. Ezen kívül még számos tanulmány van folyamatban, mint például a King’s College London valaha volt legnagyobb független tanulmánya, amely szeptemberben indult egy hatalmas 6000 fős létszám bevonásával, azzal a céllal, hogy 2023-ban vagy 2024-ben közzé tegyek a korai eredményeket a kannabisz mentális egészségügyi előnyeivel és/vagy hátrányaival kapcsolatosan.

A kannabisz sokkal elterjedtebb, mint valaha. Joe Biden elnök nemrég írta alá az orvosi kannabisz és kannabidiol kutatását lehetővé tévő törvényt, amely „új regisztrációs eljárást biztosít a kannabisszal kapcsolatos kutatások végzésére, valamint a kannabisztermékek kutatási és gyógyszerfejlesztési célú előállítására”. Biden 2021-ben aláírt egy infrastrukturális törvénytervezetet is, amely rendelkezéseket tartalmazott a kannabiszra vonatkozóan. Ez a rendelet kimondja, hogy két éven belül a főügyésznek és az egészségügyi és humán szolgáltatásokért felelős államtitkárnak olyan jelentést kell benyújtania, amely kitér arra, hogy a kutatók milyen úton kaphatnak több mintát a különböző törzsekből, létrehozva egy „nemzeti elszámolóházatot”, amely segíti a kutatókat a kannabisztermékek kutatási célú és megnövekedett mennyiségű minták jobb elosztásában azon kutatók számára, akik olyan államokban élnek, ahol a kannabisz orvosi vagy rekreációs felhasználása nem engedélyezett.

A lényegesebb tanulmányokat nálunk is megtalálod tematikusan rendzve ezen az oldalon.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom