Az Amerikai Orvosszövetség tanulmánya szerint egyre több fájdalmakkal küzdő beteg vált opioidokról orvosi kannabiszra
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Körülbelül minden harmadik krónikus fájdalommal küzdő beteg számol be arról, hogy kannabiszt használ tünetei kezelésére, és ennek a csoportnak a többsége más fájdalomcsillapítók, köztük opioidok helyettesítése céljával teszi ezt – állapította meg az American Medical Association (AMA) új tanulmánya.

A Michigani Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak új tanulmánya az egyre nővő tudományos irodalomra épít, ami arról számol be, hogy a kannabinoidok hatékony fájdalomcsillapító eszközökként szolgálhatnak egyes emberek számára, és helyettesíthetik bizonyos gyógyszereiket.

A keresztmetszeti tanulmány, amelyet a múlt héten tettek közzé a Journal of the American Medical Association (JAMA) Substance Use And Addiction című folyóiratban, 36 államban, valamint Washingtonban élő, 1724 18 éves és idősebb felnőtt adatait elemezte 2022 márciusa és áprilisa között. Az elemzés a National Opinion Research Center (NORC) AmeriSpeak panel adatain alapult.

„A krónikus fájdalmaik kezelésére kannabiszt használó felnőttek több mint fele számolt be arról, hogy a kannabisz használata miatt csökkentették a vényköteles opioidok, a vényköteles nem opioid alapú és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók fogyasztását, és kevesebb mint egy százalék számolt be arról, hogy a kannabisz használata tovább növelte ezen gyógyszerek használatát” – írták a szerzők a tanulmányban, amely a National Institute on Drug Abuse (NIDA) révén kapott szövetségi támogatást.

„Az opioid és nem opioid alapú kezelések kannabisszal történő nagyfokú helyettesítése a kannabisz hatékonyságának és lehetséges káros következményeinek tisztázására irányuló kutatások fontosságát támasztja alá” – áll a közleményben. “Eredményeink azt sugallják, hogy az állami kannabisztörvények lehetővé tették a kannabisz fájdalomcsillapító kezelésként való hozzáférhetőségét, annak ellenére, hogy fájdalomra történő orvosi alkalmazása terén tudásbéli hiányosságaink vannak.”

Azokban az államokban ahol az orvosi kannabiszt törvényekkel szabályozzák a krónikus fájdalomtól szenvedő 10 felnőtt közül 3 számolt be arról, hogy kannabiszt használt a fájdalmai kezelésére. A legtöbb ember, aki kannabiszt használt krónikus fájdalmai kezelésére, arról számolt be, hogy más fájdalomcsillapítókat cserélt kannabiszra, beleértve a vényköteles opioidokat is.

Paul Armentano, a NORML igazgatóhelyettese sem hagyta szó nélkül az eredményeket, és egy pénteki blogbejegyzésében kijelentette, hogy a kannabisz „többféle betegség, köztük a krónikus fájdalom kezelésében bizonyult hatékonynak, és olyan biztonsági profillal rendelkezik, amely összevethető más szabályozott anyagokéval, vagy jobb azoknál.”

A gyógyszeripar milliárdos veszteséget szenvedett el a kannabisz legalizálását követően

“Így nem csoda, hogy ahol legálisan hozzáférhető, ott kannabisszal helyettesítik az egyéb, potenciálisan kevésbé hatékony és károsabb anyagokat” – mondta. „Mivel a legális hozzáférés folyamatosan bővül, várható, hogy a gyógyszerek kannabisszal történő helyettesítése a jövőben még elterjedtebb lesz.”

Egy másik közelmúltbeli AMA-tanulmány megállapította, hogy az állami szintű orvosi kannabisz legalizálása bizonyos rákos betegeknél az opioidok felírásának és használatának jelentős csökkenésével jár.

Egy szeptemberben közzétett tanulmány hasonlóképpen megállapította, hogy ha az emberek legálisan hozzáférnek az orvosi kannabiszhoz, az segíthet a betegeknek csökkenteni, vagy teljesen abbahagyni az opioid alapú fájdalomcsillapítók használatát anélkül, hogy ez az életminőségüket veszélyeztetné.

Ugyanebben a hónapban egy másik tanulmány megállapította, hogy a gyógyszeripart súlyos gazdasági csapás érte, miután az államok legalizálták a kannabiszt – átlagosan közel 10 milliárd dolláros piaci veszteséget okozva a gyógyszergyártóknak minden egyes legalizálási eseményt követően.

Nincs hiány anekdotikus jelentésekből, adatalapú tanulmányokból [1, 2] és megfigyelési elemzésekből, amelyek már eddig is azt jelezték, hogy egyesek a kannabiszt a hagyományos gyógyszertári gyógyszerek, mint például az opioid alapú fájdalomcsillapítók és az altatók alternatívájaként használják.

Tavaly egy kutatási tanulmány, amely a Medicaid vényköteles gyógyszerekre vonatkozó adatait elemezte, megállapította, hogy a kannabisz rekreációs legalizálása „jelentős csökkenéssel” jár együtt a többféle betegség kezelésére felírt gyógyszerek használatában.

Eközben egy tanulmány, amelyet egy vezető szövetségi kábítószer-ügynökség finanszírozott, és amelyet novemberben tettek közzé, megállapította, hogy a kannabisz állami szintű legalizálása nincs összefüggésben a fiatalok megnövekedett kannabiszhasználatával, míg egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a gyerekek hozzáállása sem változik a kannabiszhoz annak rekreációs szintű legalizálása következtében.

A kutatók több mint 4300 tanulmányt publikáltak a kannabiszról és összetevőiről 2022-ben – derült ki a NORML elemzéséből.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom