A kannabisz-használók jobban megértik mások érzelmeit
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy a “Journal of Neuroscience Research” folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kannabisz rendszeres használói általában jobban megértik mások érzelmeit. A pszichológiai értékelések kimutatták, hogy a kannabiszt rendszeresen fogyasztó személyek hajlamosabbak lehetnek társaik érzelmi állapotának átélésére.

A tanulmány agyi képalkotó módszereket alkalmazott a vizsgálat során, amelyek felfedték, hogy a kannabisz-használat által érintett agyterület, ami az empátiáért is felelős, erősebb kapcsolatot mutat azokkal az agyterületekkel, amelyek mások érzelmi állapotát érzékelik.

A kutatás 85 rendszeres kannabiszhasználót és 51 nem használót vont be. Mindkét csoport pszichometrikus teszteken vett részt, és a résztvevők egy alcsoportja – 46 kannabiszhasználó és 34 nem használó – funkcionális mágneses rezonancia vizsgálaton is átesett.

Víctor Olalde-Mathieu, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatója és a tanulmány társszerzője szerint, bár további kutatásokra van szükség, ezek az eredmények új lehetőségeket nyitnak meg a kannabisz potenciális hatásainak vizsgálata előtt olyan állapotok kezelésében, amelyek a szociális interakciók hiányosságait foglalják magukban. Ilyenek például a szociopátia, a szociális szorongás és az elkerülő személyiségzavar.

A tanulmány eredményei izgalmas betekintést nyújtanak a kannabisz hatásainak megértésébe, különös tekintettel arra, hogy ezek a hatások hogyan befolyásolhatják az emberi interakciókat és társas kapcsolatokat. Egyúttal új terápiás lehetőségeket is felvet azok számára, akik nehézségekkel küzdenek a szociális interakció terén. A kannabisz használatának ezen pozitív aspektusai további vizsgálatot és kutatást igényelnek, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolhatja ez a gyógynövény az agyi funkciókat és az emberi viselkedést.

A kender használatától empatikusabb, kedvesebb és erkölcsibb ember leszel

Az eredmények azt is sugallják, hogy a kannabisz esetleges terápiás alkalmazása szociális interakciós zavarok kezelésében reális lehetőség lehet, különösen azokban az esetekben, ahol más kezelések nem hoztak kívánt eredményt. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kannabisz hatásai változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek, ezért a kutatásoknak ezt is figyelembe kell venniük.

Összességében ez a tanulmány új perspektívákat nyit a kannabisz pszichológiai és neurológiai hatásainak megértésében. Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a tudományos közösség folytassa a kutatásokat ezen a területen, hogy teljesebb képet kapjunk arról, hogyan befolyásolhatja a kannabisz a szociális érzékenységet és empátiát. Az ilyen irányú kutatások hozzájárulhatnak a kannabisz használatának szélesebb körű megértéséhez és potenciálisan új terápiás megközelítések kialakításához azok számára, akik társasági és kommunikációs zavarokkal küzdenek.

foto: pexels.com/hu-hu/foto/nok-kapcsolat-homaly-fiatal-6383158/

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom