körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy új tanulmány szerint a méhek a kender rajongói. Úgy tűnik, hogy a magasabb kender növények tömegével vonzzák a méhpopulációkat.

A Cornell Egyetem kutatói által végzett legfrissebb kutatást az Environmental Entomology kiadványban tették közzé. Az új eredmények megerősítik a Colorado Állami Egyetemen által publikált korábbi tanulmány eredményeit, miszerint a méhek nagymértékben vonzódnak a kannabisz növényhez a bőséges mennyiségű pollenje miatt.

Ez a megállapítás előkészítheti a jövőbeni kutatáshoz vezető utat, amely kutatással új módszereket fedezhetnek fel az Egyesült Államok északkeleti részén található, legalább 16 különböző fajta méhpopuláció feltámasztására. A tanulmány azt is megállapította, hogy a magasabb kendernövények 17-szer több méhet vonzanak, mint az alacsonyabbak.

Ezek a megállapítások szokatlanok, ugyanis a kannabisz nem termel édes nektárt, ami azokban a virágfajtákban található, amelyek vonzzák a rovarokat. Továbbá az élénk színek, amelyek egyéb növényekhez gyakran vonzzák a méheket és más rovarokat, szintén kevésbé vannak jelen, mint más virágfajoknál, amitől ez az egyedi megállapítás még inkább érdekessé válik.

A tanulmány egyik szerzője úgy beszél ezen megállapítások következményeiről, mint amik döntő hatással vannak az Egyesült Államok méhpopulációjának csökkenésére.

„A kendertermelés gyors növekedése az Egyesült Államokban… jelentős következménnyel lehet az agroökoszisztéma-szintű beporzás dinamikájára.

CBD-t a méheknek?

Mint késő szezonális növény, amely pont az őszi virághiány időszakában virágzik a kendernek különösen nagy a potenciálja, hogy növelje a beporzók egyedszámát és az azt követő év növényeinek beporzását azáltal, hogy kitölti a késő szezonális erőforráshiány által keletkezett réseket. ”

A méhek, a világ döntő fontosságú beporzói, felelősek a növények szaporodásáért és kulcsszerepet játszanak az élelmiszereink termelésében. Méhek nélkül sok növény egyszerűen eltűnne.

A tanulmány szerzői átfogó magyarázatot adnak arra, hogy bár a méheket jelentős mértékben vonzza a kender, a kannabinoidban gazdag pollen nem fog beszivárogni az étrendünkbe, és nem is lesz hatással a méhek fejlődésére, a rovarokra jellemző kannabinoid receptorok hiánya miatt.

Ha szeretnél te is aktívan tenni a szebb holnapért ültess kendert még ma: https://kenderter.eu/kannabisz-termesztese-magyarorszagon/

Ajánljuk a Németországban termesztett Finn éghajlatra tenyésztett fajta Finola kipróbálását, mivel alacsony növekedésű, és könnyű a termesztése, és mindemellett magas a CBD tartalma.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok