körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Nepálban a kannabiszt évtizedekkel ezelőtt tiltották be.

A nepáli törvényhozók törvényjavaslatot terjesztettek a Parlament elé a kannabisz legalizálását illetően, évtizedekkel azután, hogy a kannabiszt a délkelet-ázsiai országban a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok nyomásának hatására betiltották. A törvényjavaslatot Birodh Khatiwada törvényhozó és az ország Makawanpur körzetéből származó, kormányzó Nepáli Kommunista Párt tagja terjesztette be.

Makawanpur az ország legnagyobb illegális kannabisz termelő körzete. A kannabiszt 1973-ban tiltották be Nepálban az Egyesült Államok és más nemzetek nyomására elfogadott Kábítószer-ellenőrzési Törvény bevezetése által. A kannabiszhasználók legfeljebb egy hónap, míg a kereskedők tíz év börtönbüntetéssel is büntethetők.

Khatiwada állítása szerint 65 ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Németország már valamilyen formában legalizálta a kannabiszt, ezért szerinte legfőbb ideje, hogy Nepál is kövesse példájukat.

“A kannabisz legalizálása segíteni fog a szegény gazdákon, és mivel a nyugati világ nagy része, amely hatására törvénybe ütköző lett, már megszüntette a tilalmat, Nepálnak szintén fel kell számolnia azt” – mondta Khatiwada.

A hippik hasis célpontja

Nepálban a kannabisztermesztés és -felhasználás hagyománya már évszázadok óta jelen van, és a hippikultúra megjelenésével az 1960-as években ennek a kultúrának a hírneve az egekbe szökött, ugyanis a hippik nagyon szerették a helyi kézi készítésű hasist amit charas-nak (olvasd: csarasz) hívnak. A tilalom bevezetését követően azonban a kormány törölte a kannabisztermelők, kereskedők és az üzletek összes engedélyét, ami által az ipar a fekete piac része lett. A tiltott termesztés folytatódott, és a kannabiszt nyíltan füstölik a hindu isten, Shiva fesztiválján, ami múlt pénteken került megrendezésre.

Khatiwada javaslatát, amit a Képviselőház elé múlt hónap végén terjesztettek, a Nepáli Kommunista Párt 45 képviselője támogatta. A törvényhozó elmondta, hogy a kannabisz szereti az ország éghajlatát és a hegyvidéki terepet, és gazdasági lehetőséget jelent a vidéki gazdálkodók számára, így járulhatna hozzá életszínvonaluk javításához.

„A kannabisznak többféle felhasználási módja ismert. Segít szert tenni külföldi valutákra és a gyógyszerek előállításában is”- mondta Khatiwada.

A kannabisz legalizálására irányuló javaslatot a Nepáli Kommunista Párt számos befolyásos tagja és korábbi vezetője támogatja, köztük Janardan Sharma, Pampha Bhusal, a volt szóvivő Onsari Gharti  és a volt elnökhelyettes Purna Kumari Subedi is. Mielőtt azonban hatályba léphetne, a kormánynak meg kell vitatnia azt, és Nepál két parlamenti házának jóvá kell hagynia. Gokul Baskota, az ország Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztere elmondta, hogy a kormány még nem tett lépéseket a javaslat jóváhagyására.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok