A svájciak közel 60 tonna kendert fogyasztanak évente
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Június 22-én a svájci kormány bejelentette, hogy feloldja a kannabisz gyógyászati ​​célú felhasználásának tilalmát a svájci kábítószer-törvény módosítása értelmében, amit a parlament 2021 márciusában hagyott jóvá. Az Agence France Presse szerint a kormány „szándéka, hogy a betegek könnyebben hozzáférhessenek az orvosi kannabiszhoz.”

“A kannabisz alapú gyógyszer terápiás célú felhasználásáról az orvos dönt a beteggel egyeztetve” – ​​mondta a kormány a módosításról. Augusztus 1-től a betegeknek nem kell engedélyt kérniük a Szövetségi Közegészségügyi Hivataltól (FOPH). A felnőtteknek szánt kannabisz értékesítése és fogyasztása azonban továbbra is illegális marad.

Egy friss tanulmány szerint a svájci lakosok közel 60 tonna kannabiszt fogyasztanak évente, és az 1%-nál kevesebb THC-t tartalmazó legális kannabisztermékek iparága évente közel egymilliárd svájci frankot termel.

Az európai kontinens jelentős változáson megy keresztül a kannabiszpolitikát illetően, és sok tekintetben Svájc ebben a változásban az élen jár. Az alacsony THC-tartalmú (kevesebb mint 1%) kannabisztermékeket, például a szárított CBD virágzatot 2017 óta legálisan vásárolhatják és értékesíthetik Svájcban.

A Genfi Egyetem UNIGE és az EBP tanácsadó cég közös kutatócsoportja egy olyan felmérést végzett a közelmúltban, amely a jelenlegi törvények és politikák hatását vizsgálta Svájc gazdaságára.

„A Szövetségi Közegészségügyi Hivatal (FOPH) Genf kantonjaival, Basel-City-vel, valamint Bern és Zürich városokkal együttműködve finanszírozta a tanulmányt, amely eddig el nem érhető információkat mutat be gazdasági szempontból” – olvasható a felmérés eredményeiben.

Ezek a megállapítások akkoriban születtek, amikor az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága a közelmúltban jogalkotási javaslatot indított a kannabisz legalizálására.

A felmérés egyik fő megállapítása, hogy a svájci polgárok évente körülbelül 56 tonna kannabiszt fogyasztanak el, és a svájci kannabiszipar éves szinten körülbelül egymilliárd svájci franknak megfelelő forgalmat bonyolít le – derül ki a Genfi Egyetem és az EBP tanácsadó cég tanulmányából.

Ez valamivel több mint 750 000 jointnak felel meg naponta. Ezen kereslet alapján a rekreációs kannabisz svájci piacának éves bevétele 582 millió CHF-ra becsülhető (ami import nélkül nagyjából 432 millió CHF-ra becsülhető).

Ezenkívül a kannabisz körül szerveződő rendszer többi szegmensének közvetlen forgalma a következőképp alakul 14 millió CHF (bírósági végrehajtások), 9 millió CHF (joggyakorlat), 34 millió CHF (rendőrség) és 22 millió CHF (egészségügy). A közvetett inputokat és a generált bevételeket felölelő közvetett hatásokkal együtt a teljes hatás (közvetlen és közvetett) 843 millió CHF-nak felel meg a piaci szegmensben, 44 millió CHF-nak az egészségügyben, 71 millió CHF-nak a rendőrségnél, 18 millió CHF-nak a joggyakorlatban és 23 millió CHF-nak a bírósági végrehajtásban.

Svájc legalizál – a betegek mostantól könnyebben hozzáférhetnek az orvosi kannabiszhoz

A tanulmány megállapította, hogy a kannabiszipar „teljes bruttó hozzáadott értéke” a svájci gazdaság számára az ország autó- és autóalkatrész-termelésével mérhető össze, és hogy a kannabiszipar által foglalkoztatott munkaerő-állomány „hasonlít a svájci biztosítótársaságok által generált foglalkoztatáshoz”.

A megállapítások akkoriban születtek, amikor az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága a közelmúltban jogalkotási javaslatot indított a kannabisz legalizálására. Az eredmények azt mutatják, hogy a jelenlegi illegális piac megterheli az állami költségeket, míg a legális kannabiszipar komoly nyereséget termel.

„Ezért egy jól szabályozott piacra van szükségünk, amely biztosítja a gyermekek és fiatalok védelmét” – mondta Adrian Gschwend, a Svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal FOPH vezető munkatársa.

„Ez a tanulmány […] alapvető információkat nyújt a jelenlegi és alternatív szabályozási forgatókönyvek gazdasági hatásairól, amelyek új minőséget adnak a svájci kannabisz szabályozására vonatkozó jogalkotási folyamatnak” – nyilatkozta Dr. Sandro Cattacin, a Genfi Egyetem szociológiai tanszékének professzora, a tanulmány egyik összefoglalójában.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom