Thaiföld ismét kriminalizálná a kender rekreációs felhasználását
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Thaiföld új egészségügyi minisztere, Cholnan Srikaew egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, mely jelentős változást hozhat a kannabisz használata terén a délkelet-ázsiai országban. A javaslat értelmében a továbbiakban szigorúan csak orvosi célokra engedélyeznék a kannabisz használatát, kizárva ezzel a szabadidős fogyasztását – olvasható a helyi sajtóorgánumok oldalain.

A 2022-es dekriminalizáció után, a megfelelő törvénykezések hiányában, Thaiföldön hirtelen virágzó kannabiszüzletek kerültek a figyelem középpontjába. Ezek a boltok szinte felügyelet nélkül értékesíthetik termékeiket, ami aggodalmat keltett a kormány és a társadalom körében. Néhány termék, amelyet Thaiföld virágzó kenderüzleteiben árulnak akár 25% THC-t tartalmaz. Az új kormányzat ezért felülvizsgálta az érvényben lévő kannabiszpolitikát és tisztázó jogszabályokat kíván bevezetni.

A törvényjavaslat értelmében a kannabisznövény csak engedélyezett részeit lehetne árusítani, valószínűleg kizárva a növény virágait a magas THC (tetrahidrokannabinol) tartalmuk miatt. A javaslat még nem tisztázta, hogy a gyógyászati célú kannabisz megvásárlásához orvosi igazolásra lesz-e szükség.

Az új törvénytervezet célja, hogy segítse a hatóságokat a kannabisz szabadidős használatának büntetőjogi üldözésében, ezért a javaslat szerint a 0,2%-nál magasabb THC tartalmú termékek illegálissá válnának. Egy tavalyi választások előtti felmérés szerint a lépés összhangban van a thaiföldi közvélemény nagy részének álláspontjával, mely támogatja a szabadidős kannabisz használatának újbóli kriminalizálását.

A törvényjavaslat, amennyiben elfogadják, jelentős hatással lesz Thaiföld kannabiszpiacára és a kannabiszturizmusára is. Az új szabályozások határozzák meg, hogy milyen szigorúan korlátozzák a kannabisz szabadidős célú fogyasztását, és várhatóan további módosításokra kerülhet sor.

Thaiföldi miniszterelnök orvosi kannabiszt használ egy rendezvényen Ganja kabala társaságában

A korábbi egészségügyi miniszter, Anutin Charnvirakul, aki jelentős szerepet játszott a kannabisz dekriminalizálásában, jelenleg belügyminiszterként tevékenykedik és a véleménye még kérdéses a törvényjavaslat kapcsán. Annak ellenére, hogy ő indítványozta a kannabisz növények orvosi célú terjesztését a lakosság körében, Charnvirakul szerepe a jelenlegi szigorításokban egyelőre nem egyértelmű.

Májusban még azt javasolta, hogy országszerte egymillió, 0,2% alatti THC-szintű kannabisznövényt osszanak szét a háztartások között, szigorúan orvosi felhasználásra. Befolyása potenciálisan megakadályozhatja a kannabiszra vonatkozó jelenlegi szabályozás szigorítását. A Bhumjaithai Párt, mely korábban a kannabisz használatának szélesebb körű liberalizálását támogatta, tagadja, hogy a szabadidős használatot pártolná. Anutin Charnvirakul, a párt vezetője és jelenlegi belügyminiszter, ugyanakkor korábban arra utalt, hogy a közvéleménynek meg kell változtatnia a kannabiszról alkotott nézetét.

Valószínűsíthető, hogy az újonnan alakult, virágzó thaiföldi kannabiszipar összes résztvevője szintén teljes mellszélességgel fogja ellenezni ezt a törvényjavaslatot. Kétségtelen, hogy már fegyverkeznek a jólfizetett lobbisták, akiket az ágazat hatalmas nyereségéből pénzelnek és akik mindent megtesznek, hogy valamilyen formában maradhassanak megbízóik.

Összességében; Thaiföld új törvénytervezete szigorúbb irányvonalat képvisel a kannabisz használatával kapcsolatban, hangsúlyozva az orvosi célú felhasználást és korlátozva a szabadidős fogyasztást, miközben figyelembe veszi az ország nemzetközi kötelezettségeit és a közvélemény aggodalmait. A kannabiszt korábban dekriminalizáló miniszter álláspontja egyelőre ismeretlen és a mindenhová beszivárgott, mára virágzó üzletek sem hagyják szó nélkül a tervezetet.

Ha egyszer a dzsinn kikerült az üvegből, visszatessékelni nem lesz olyan egyszerű!

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom