körülbelül 8 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az Európai Parlament nemrég felszólalt az ipari kender engedélyezett THC-szintjének 0,2%-ról 0,3%-ra történő emelése mellett, és ezáltal egyértelmű példát mutatott az európai ipari kenderfajták megengedett THC-tartalmának újrafogalmazásának folyamatát illetően.

Az Európai Ipari Kenderszövetség (EIHA) által régóta támogatott javaslatot a múlt héten a Parlament által elfogadott Közös Agrárpolitika (Common Agricultural Policy – CAP) reformjának részeként hagyták jóvá.

“Ez egy történelmi pillanat iparunk, mezőgazdasági termelőink, a zöld jövő és minden európai számára” – mondta Daniel Kruse, az EIHA elnöke. Végre egyenlő versenyfeltételekkel rendelkezik az EU a globális ipari kenderágazatban.

A döntés, ami a tárgyalások alapja

A döntés megpecsételi azt a hivatalos parlamenti álláspontot, amelyet az Európai Tanáccsal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során alkalmaznak majd, amik az EU-ban a jogalkotás folyamatának részét képezik.

A Parlament megszavazta a kender felvételét a forgalmazási előírásokkal szabályozható termékek listájára is, ami által javulniuk kellene a termelés és forgalmazás gazdasági feltételeinek és a mezőgazdasági termékek minőségének. Az EIHA is szorgalmazta ezt a változást, amely Kruse szerint „lehetőséget ad számunkra, hogy lendületet kapjunk és utolérjük a világot”.

Az eddig kihasználhatatlan kenderfajták, az új kutatások és a CBD ipar

Mit jelent a piac számára a magasabb engedélyezett THC szint az európai kenderben?

Előszöris bővíteni fogja az európai termelők rendelkezésére álló kender törzsek számát, amik nagyjából 60 fajtára korlátozódtak a 0,2%-os THC korlátozás miatt. Ezek a fajták számos észak- és kelet-európai nagy hozamú kenderfajtákat jelentenek, amik eddig szunnyadtak az európai piacon, mivel a THC szintjük meghaladja a 0,2%-ot, viszont kevesebb, mint 0,3%.

Talán ennél is fontosabb, hogy új lendületet ad a vetőmagtudománynak, ami olyan speciálisabb rost-, mag- és növényfajták nemesítéséhez vezet, amelyek fejlesztésére az európai kutatók eddig nem voltak ösztönözve a 0,2%-os THC-határ miatt.

“Az európai kendernemesítési projekteknek végre esélyük lesz globálisan versenyezni az ágazattal, és nagy szerepet játszhatnak a következő években” – mondta Kruse.

A vetőmag fajták bővülő száma a kenderfajták szélesebb választékaként szolgál majd a gazdáknak, ami olyan fajtákat is magában foglal, amik alkalmazkodni tudnak a különböző talaj- és éghajlati viszonyokhoz, ez pedig olyan növényeket eredményezhet, amelyek jobban ellenállnak a betegségekkel szemben.

Bár ezeket a fejleményeket örömmel fogadták, Kruse szerint túl késő, hogy Európa felzárkózzon a globális CBD-piacra. “Az izolátumpiac már elszaladt az európai gyártók elől” – mondta. „A THC 0,3%-ra emelésének legújabb fejleményei túl későn érkeztek. Nincs esély arra, hogy Európa rövid távon utolérje az izolátumtermelést. ”

Európai Ipari Kender Szövetség: ipari kender helyzete Európában

A modern történelem: a THC szint alakulása Európában

Európában a kender THC-szintjének határát eredetileg a modern korban szabták meg, így 1984-ben 0,5%-ra, majd 1987-ben 0,3%-ra csökkentették, egy széleskörben elismert Ernest Small és Arthur Cronquist amerikai növénytudósok által írt tanulmány alapján, amelyet az 1970-es években a Nemzetközi Növényrendszertani Szövetség (International Association for Plant Taxonomy – IAPT) megbízásából végeztek. Ez a tanulmány a kender viráganyagának száraz tömegére alapozva megállapította, hogy a Cannabis sativa-t (ipari kender) és a Cannabis indica-t (orvosi kender) megkülönböztető THC szint a 0,3%. Majd Európát követve hamarosan, a 0,3%-os normát átvette Kanada és más országok, végül az Egyesült Államok, amikor az Egyesült Államok 2014. évi mezőgazdasági törvényjavaslata lehetővé tette az amerikai termelők számára, hogy újraindítsák ott az iparágat.

Mivel a kender a múlt század vége felé újból megjelent Európában, az érdekeltek új generációja az elsődleges hangsúlyt a rost fajták termesztésére fektette. Majd Európa 1999-ben kicsit visszább lépett – kissé megmagyarázhatatlanul – azzal, hogy tovább csökkentette a kender megengedett THC-szintjét 0,2% -ra. Miért?

Franciaország szerepe

Franciaország akkoriban jó helyzetben volt a kender előnyeinek kiaknázása szempontjából, mivel alacsony THC tartalmú kendertörzseket nemesítettek az 1980-as és 1990-es években, amelyek az ország papírgyártását és építőipari ágazatát táplálták. Számtalan oka van annak, hogy azt feltételezzük, hogy ha az ipari kender THC határának 0,5%-ról 0,3%-ra, majd 0,2%-ra történő csökkentését talán nem is a mezőgazdasági vetőmagok francia nemesítői kezdeményezték, de biztosan nem ellenezték.

Aggódva, hogy összhangban maradjanak az uniós útmutatásokkal, és a globális drogháború árnyékában, más európai termelők kénytelenek voltak szintén megfelelni a 0,2%-os THC-követelménynek, amennyiben kendert akartak termeszteni. Ez volt az kizárólagos belépő a kendertermelés támogatására tervezett uniós támogatási programokba; a támogatások különösen népszerűek voltak Franciaországban, ami az európai kenderrost-előállítás vezetője volt, és ahol a kormány időről-időre azzal is kecsegtetett, hogy további nemzeti támogatásokat osztott.

A dolgok ismételt mozgásba hozása

A 21. század hajnalán egyre több vállalat kezdte felismerni a kender élelmiszer-potenciálját, valamint a kenderből származó CBD-ben rejlő egészségügyi előnyöket, amelyek arányosan emelkednek az ipari kender THC-szintjével.

A Kruse cég, a düsseldorfi székhelyű HempConsult GmbH volt az, amely egy kiadott tanulmányában közel egy évtizeddel ezelőtt elsőként kezdte feltárni Európa kívülálló 0,2%-os THC-határértékeinek racionalitását és létjogosultságát. Ez az első tanulmány volt végül a Brüsszelben folyamatban lévő változások beindítója, miután az EIHA késve vette a THC-t a napirendjére, és végül 2017-ben kiadta saját elemzését.

Ahogy a táplálékkiegészítők és a kenderélelmiszerek a világ minden táján kezdtek felfutni, a CBD-ből származó bevétel gyorsan növekedett, és a kenderipar globális bevételeinek jóval több mint a felét tette ki. Ebben a gyorsan növekvő környezetben az EU 0,2%-os THC határértéke súlyos hátrányt jelentett az európai piaci szereplői számára.

A CAP reformjai által beindított változások végleges jóváhagyása után az uniós kender hátránya megszűnik. Kruse a következőket nyilatkozta az Európai Parlament múlt heti szavazását követően: „Amikor 10 évvel ezelőtt először felvetettük ezt a témát, szinte senki sem értette ennek a kérdésnek a hátterét és fontosságát. A tíz évnek köszönhetően, mialatt e pillanatot vártam, ma biztosan az Európai Unió legboldogabb embere vagyok. ”

A 0,3%-ig tartó hosszú visszaút

 

2020

Az Európai Parlament elfogadja a Közös Agrárpolitika reformját, helyreállítva a THC 0,3%-os határértékét és a kender forgalmazási szabályait.

 

2018

Az Európai Ipari Kenderszövetség (EIHA) az ipari kender 0,3%-os THC határszintjének visszaállítását kéri az EU egész területén.

 

2016

Január 7-én lép hatályba az Egyesült Királyságban a Bizottság (EU) 2016/17 végrehajtási határozata, amely megkísérli a FINOLA kenderfajta betiltását. A döntést az Egyesült Királyság hivatalosan március 2.-án vonja vissza.

 

2013

Az EC megszünteti a tagállamok kötelezettségét a földekről vett kenderminták segítségével történő THC-adatok jelentését illetően, így minden tagállam eldöntheti, hogy az adott kenderfajta megengedett-e vagy sem.

 

1999

A THC-határt 0,3%-ról 0,2%-ra csökkentik, hogy megakadályozzák a “marihuána” termesztését az ipari kendernövények közt.

 

1984

Az ipari kender határértékei először lettek meghatározva Európában – amikor az 1987-ig tartó gazdasági évekre 0,5%-os határértéket; míg az azt következő gazdasági évekre 0,3%-os határértéket állapítanak meg.

 

1982

Az EU-irányelv (1420/82) először jegyzi meg, hogy “a kábítószerekkel való visszaélések növekedése valószínűleg veszélyeztetik az emberi egészséget”

 

1972

Módosul a kábítószerekről szóló egyezmény, belefoglalva a THC-t is. Rendelkezéseket hoznak az ipari kender kizárásáról a kábítószerek közül.

 

1971

Megszületnek a kenderre és a lenre megállapított támogatásokra vonatkozó általános iránymutatások.

 

1970

Létrejön az EU len és kender közös piacszervezése.

 

1963

A THC felfedezése.

 

1961

A kábítószerekről szóló egységes egyezmény az első nemzetközi szerződés, amely magában foglalja a Kannabiszt, mint szabályozott anyagot.

 

A kender rövid történelme

 

1941

Henry Ford 1941-ben bemutatott egy kenderrostokkal megerősített műanyagból készült karosszériájú autót. Tízszer inkább ütésálló, mint az acél karosszéria.

 

1925

A marihuána elleni lobbi Harry Anslinger aktív vezetése alatt áll – a marihuána veszélyes kábítószerként van besorolva. A kender tilos lesz.

 

1900

A kender tinktúra a gyógyszertárak egyik legnépszerűbb és legkelendőbb gyógyszere.

 

1873

Az első Levi’s farmerek kenderből készültek.

 

1776

Az amerikai függetlenségi nyilatkozatot kenderpapírra írták.

 

1100

Hildegard von Bingen (1098-1179) természettudós és gyógyító dicséri a kendermag gyógyító erejét a gyomorbetegségek terén.

 

800

Nagy Károly törvény által kötelezi a gazdákat kender termesztésére. Minden adót kendermaggal lehet fizetni.

 

100

v.Chr.

Kínában előállították a kenderből készült első papírt.

 

400

v.Chr.

A kender világszerte terjed, és egyre több alkalmazást talál.

 

500

v.Chr.

A kínai állampolgárok kenderszárakkal fizethetik az adókat.

 

1000

v.Chr.

Ebből az időből származik a legrégebbi tartósított kenderszövet.

 

2300

v.Chr.

Az első írásos említés a kenderről, mint gyógyszerről.

 

2800

v.Chr.

A világ első kötelének gyártása kenderrostból Kínában.

 

5500

v.Chr.

Kannabisz mag legkorábbi felfedezése Európában Tübingen közelében történt (Németország).

 

8000

v.Chr.

Az első történeti kenderleleteket Krisztus előtt 8000-re becsülik. Kínában a kendert (kínaiul: “Ma”) már 10 000 évvel ezelőtt használták.

 


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok