körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az olaszországi betegek 861 kilogramm orvosi kannabiszt vásároltak 2019-ben, ami az olasz egészségügyi hatóságok új adatai alapján közel 50%-os növekedést jelent a 2018-ban eladott 578 kilogrammhoz képest.

A növekedés jelentős része a Hollandiából származó importált mennyiség növekedésének köszönhető, ami lehetővé tette az olaszországi betegek számára, hogy több orvosi kannabiszhoz férjenek hozzá.

Az adatok segítenek képet alkotni az Európa második legnagyobb orvosi kannabiszpiacáról a virágzat és más teljes spektrumú termékek eladási volumene alapján. Olaszország a belföldi értékesítésben messze Németország mögött zárta az évet, de megelőzte Hollandiát.

A három ország – Európa legnagyobb kannabiszpiacai – ugyanazzal a rangsorolással zárta az évet, mint ahogy kezdte.

Az elmúlt évben Olaszországban eladott 861 kilogramm szinte megegyezett a 900 kilogrammal, amit a Marijuana Business Daily előrejelzett az „Orvosi kannabisz Európában: A piac és lehetőségek” 2019. évi jelentésében.

A növekedés ellenére az orvosi kannabisz kumulatív legális piaca Európában továbbra is kisebb, mint Kanadában.

Olasz ellátás

Az elmúlt évben az Olaszországban eladott 861 kilogrammnak valamivel több mint 80%-át Hollandiából importálták közvetlenül kórházi gyógyszertárak – az Egészségügyi Minisztérium részeként -, vagy magán gyógyszer-nagykereskedők amik a gyógyszertárak felé értékesítenek. Ez az adat nőt a 2018-ban elért 75%-hoz képest.

Olaszország a Holland Office of Medical Cannabis (OMC) ügynökség második legnagyobb export célpontja.

A holland ügynökség a Bedrocan által termelt virágzatot exportálja. Bedrocan az egyetlen kereskedelmi termelő Hollandiában.

Olaszország, hasonlóan Németországhoz a kereslet kielégítése szempontjából, nagyban függ az importtól.

Azonban Németországtól eltérően Olaszországban már van valamilyen szintű hazai termelés, amit kizárólag a Védelmi Minisztérium vezet a Firenzében működő Stabilimento Chimico Farmaceutico Militare (SCFM) révén.

Az SCFM volt a felelős azért, hogy a 2019-ben Olaszországban eladott 861 kilogramm-ból 157-et biztosítson a gyógyszertárak számára.

Kendertér - orvosi kannabisz olaszorszag

Ennek a 157 kilogrammnak azonban nem a teljes részét termelte Olaszországban az SCFM. Az SCFM ugyanis a kanadai Aurora Cannabis-tól is vásárolt fel virágzatot, amit az olasz gyógyszertárak felé terjesztett.

2018 elején nyerte meg Aurora Olaszországban az első beszállítási pályázatot, átlagosan grammonként 3,2 euró árat kínálva. Ez az első pályázat tette lehetővé a társaság számára, hogy 100 kilogrammot értékesítsen az SCFM felé.

A kanadai vállalat, hivatkozva a titoktartásra, nem volt hajlandó pontos számokat közzétenni azzal kapcsolatosan, hogy mennyi kannabiszt szállított Olaszország számára 2018-ban és 2019-ben.

Figyelembe véve a helyi jelentéseket, amelyek szerint az SCFM évente mintegy 100 kg-ot termelt 2018-ban és 2019-ben, ez azt jelentené, hogy az Aurora az első beszállítási pályázat 100 kilogrammjának egy részét 2018-ban szállította majd 2019-ben a maradékot.

Aurora volt a 2019 közepén kihirdetett második beszállítási pályázat egyedüli nyertese, átlagosan 1,73 euró/gramm árat kínálva összesen 400 kilogrammra vonatkozólag két éves határidővel.

A 400 kilogrammos szállításból negyvenet később a Védelmi Minisztérium visszamondott, azzal indokolva a döntés, hogy az eredeti pályázati tételek egyike „szükségtelen”.

Az SCFM 2020-ban várhatóan növelni fogja a hazai termelést.

Koronavírus hatása

Annak ellenére, hogy Olaszország a COVID-19 világjárvány által leginkább sújtott országok egyike, az orvosi kannabisz terjesztése és hozzáférhetősége a szokásoshoz hasonlóan folytatódott.

Fabio Di Francesco, a római székhelyű gyógyszerész, aki az orvosi kannabiszra szakosodott, azt mondta, hogy a koronavírus közvetlenül nem befolyásolta Olaszország orvosi kannabiszellátását.

“Ez nagyon jó, mert sok olyan beteg van, akiknek most még jobban szükségük van erre, mint valaha” – mondta Di Francesco.

“Néhány héttel ezelőtt kaptuk meg az év első Aurora szállítmányát, és ez nagyszerű hír, hogy ismét több termék áll rendelkezésünkre, mert az utolsó Aurora szállítmány 2019 októberében jött”.

“Szerencsére időközben Hollandiából importáltunk.”

A gyógyszerész megjegyezte, hogy az SCFM által előállított két kannabiszfajta közül az egyik 2019 közepe óta nem volt elérhető, azaz egyetlen hazailag termesztett törzs volt elérhető az országban.

“A világjárvány ellenére az ellátás jelenlegi helyzete jó, de a valóság az, hogy koronavírussal vagy anélkül úgy tűnik, hogy kannabiszból soha nincs elég” – mondta Di Francesco.

Az összes Olaszországban értékesített kannabiszvirágzatot az Európai Uniós helyes gyártási gyakorlat tanúsítvánnyal rendelkező létesítményekben állítják elő és annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a mikrobiális szennyeződést sugárkezelik is.

Németországban az orvosi kannabisz ellátását szintén nem érintette a világjárvány nagymértékben.

Regionális különbségek

Olaszország 20 közigazgatási régióval rendelkezik, amelyek bizonyos szintű autonómiával rendelkeznek az egészségügyi politika terén.

A régiók többségében valamilyen szinten a betegek számára az orvosi kannabiszt fedezi a biztosítás, ám a minősítési feltételek eltérőek.

Az ország középpontjában található Toszkána régió vezeti az értékesítést Olaszországban. Ezt követi:

Liguria, Lombardia és Piemont északnyugaton.
Emilia-Romagna északkeleten.
Apulia délen.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok