Cseh kutatók kenderből készítik az organikus vérplazma helyettesítőt
körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Naponta többszázezer liter vérplazmára van szükség a világon, aminek sajnos csak egyharmadát sikerül fedezni. Csehországban ugyanakkor egy egyedülálló ötlet született, amely a jövőben hatással lehet a globális egészségügyi ágazatra. A Plasma for People projektet 2019-ben alapították, első orvosbiológiai start-upként, amely célja szerves vérplazma-helyettesítőt dobni a piacra. A siker kulcsának az edestint tekintik, a kendermagból nyert fehérjét, amelyet például már az 1950-es években is alkalmaztak Csehországban gyermektuberkulózis kezelésére. A klinikai vizsgálat előkészítési szakaszában lévő megoldás sokkal olcsóbb és logisztikailag egyszerűbb lehetőséget ígér a természetes plazma gyűjtésével szemben.

A vérplazma gyűjtésének költsége magas, ami különösen a kevésbé gazdag országokban jelent problémát. A plazma tárolásának költsége is magas – mélyhűtött formában kell tárolni és az elosztása is energiaigényes dobozokban kell, hogy történjen. Az edestin alapú mesterséges vérplazma nagyjából tízszer olcsóbban állítható elő, és számos egyéb előnnyel jár – nem fertőződhet prionbetegséggel, HIV-vírussal vagy hepatitisszel, és olyan betegeknek is beadható, akik vallási vagy etikai okokból nem engedélyezik a donoroktól származó vérplazma felhasználását.

Ezenkívül a szerves vérplazma sokkal tovább eláll, és nem kell olyan különleges körülmények között tárolni, mint a fagyasztott emberi plazmát. „Port készítünk, ezt vákumozzuk, ráadásul teljesen inert. A porított edestin gyorsan szállítható például tömeges katasztrófák helyére, ahol a fiziológiás oldattal való összekeverés után szabadföldi körülmények között is beadható lesz” – magyarázza Pavel Kubů, a Plasma for People projekt orvosi fejlesztési igazgatója.

Két fehérje feltűnő hasonlósága

Hogyan jött az edestin használatának ötlete? „A cseh kutatók, akik régóta vizsgálják a kender egyes részeinek felhasználási lehetőségeit, a kendermagban található fehérjéket is vizsgálni kezdték. Irena Šlamborová egyetemi docens fejében pedig megszületett az ötlet az edestin fehérje szabadalmaztatható felhasználására, amely régóta keresett és máig fel nem fedezett forrás lehet a fő vérfehérje albumin pótlására” – írja Kubů. Az Edestin segíthet az albuminhiányhoz kapcsolódó problémákon, például a rossz anyagcsere esetén. Ezenkívül az edestin és az albumin feltűnően hasonló. “A kendermagkása pedig a legmagasabb koncentrációban tartalmazza az edestint a természetes források közül, de telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyeknek számos egészségjavító hatása van” – magyarázza Kubů, hogy valójában miért pont erre a növényre esett a választás.

A szerves plazma megoldás a szabadalmi tulajdonjogon és az azt követő fejlesztésen alapul. A Plasma for People szakemberei már el tudják készíteni a projekt alapvető építőelemét – a 99,9 százalékos tisztaságú edestint – és megkezdték a Plasma For People Bloody Organic szerves plazmahelyettesítő klinikai vizsgálatának elkészítését. A cseh kutatók a munka jelentős részét már elvégezték. „Az edestin izolálása úgy, hogy teljesen elkülönüljön a kendermagban található többi fehérjétől, és megőrizze 3D szerkezetét, összetett tudományág. Amikor ez a folyamat sikerült, állatkísérleteket végeztünk egészen a főemlősök szintjéig. És azon is meglepődtem, hogy még az immunrendszer aktivitásának szakaszos ellenőrzése sem mutatta ki, hogy a szervezet idegen anyagként érzékelné az edestint” – írja Kubů.

A projekt ezzel a következő szakaszba lépett. “Jelenleg eszközöket keresünk a klinikai tesztelés következő szakaszához és a piacra való jóváhagyás előkészítésének folyamatához, ami nagyságrendekkel komolyabb finanszírozást igényel” – mondja Kubů, majd hozzátette: “Azt is igyekszünk elérni, hogy ne csak gyógyászati ​​minőségben legyen meg az edestin előállításához szükséges infrastruktúra, amit már meg is tudunk tenni, hanem azt is, hogy a termelésünk nagyobb volumenű kapacitásokkal rendelkezzen.”

Edestin a tuberkulózisban szenvedő gyerekeknek is segített már

Pavel Kubů szerint nem általánosak a világon a vérplazma alternatívával történő helyettesítésére irányuló kísérletekkel kapcsolatos tapasztalatok. „Nemcsak a saját vérplazmapótló kifejlesztésére tett erőfeszítés, hanem az intravénás gyógyászat fejlesztése és jóváhagyása is egy nagyon specifikus tudományág. Nagyjából öt ország van a világon, ahol van némi klinikai tapasztalatuk, és esetleg találhat ott olyan szakértőt, aki gyakorlati tapasztalattal rendelkezik e folyamat terén. Azonban sem az edestin, sem a kannabisz nem játszik szerepet ezekben a tapasztalatokban, mivel más növényekből, mint például szójából és rizsből származó fehérjéket teszteltek” – mondja Kubů.

Más, korábban tesztelt fehérjékhez képest az edestin abban egyedülálló, hogy milyen erősen képes támogatni az emberi test regeneratív funkcióit. „Az 1950-es években például Csehszlovákiában publikáltak olyan tanulmányokat, amelyek az edestin-diéta pozitív hatásait írták le a tuberkulózisban szenvedő gyermekek kezelésében. A gyerekek különféle formákban fogyasztották az edestint, ami sikeresen meggyógyította a tuberkulózist – még a tuberkulózis elleni gyógyszerek és a védőoltások megjelenése előtt” – mutat rá Kubů.

Ha egyszer tömegesen beindul az edestin alapú mesterséges vérplazma gyártása, nem kell majd attól tartani, hogy a tábláinkon bőséggel ültetett repcét kenderrel váltja fel. A termelés nem igényel jelentős mennyiségű alapanyagot. „Egy kilogramm kendermagból húsz darab 100 milliliteres zacskó plazma készíthető. A kendermag pedig már régóta a szuperélelmiszerek listáján szerepel, így előállítása még mindig elegendő az edestin előállításához” – biztosítja Kubů.

A kendermag 9 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

A mesterséges intelligencia, mint kulcstényező

Egy klinikai vizsgálathoz jó tudni, mit tud a tudomány az adott problémáról. A Plasma for People projekt kutatói mesterséges intelligenciát használtak ehhez – és ez még azelőtt történt, hogy a média ilyen szinten felkapta volna. A szakértők módszere, ahogy a mesterséges intelligenciát használják nagyban eltér attól, ahogy a szélesebb publikum ez év elejétől elkezdte használni.

Az Ontosight mesterséges prediktív intelligencia segítségével megvizsgálták a világ minden tájáról elérhető adatforrásokat. Ez egy specializált és hosszú távon “képzett” eszköz az adatok orvosi adatbázisokban történő keresésére, azok szintézisére és elemzésére. A vele végzett munka során fokozatos finomítások történnek, másrészről a hibás utak kiküszöbölése. Ez a speciális eszköz nyilvános és magánforrásokat pásztáz át, és a rendelkezésre álló hipotézisek és ismeretek fényében felülvizsgálja a javaslatokat – nemcsak a kutatók által gyakran használt forrásokból dolgozik, hanem nem nyilvános forrásokból is, például nem publikált klinikai vizsgálatokból, amelyekből rendkívül értékes adatok nyerhetők. „Az általunk használt Ontosight mesterséges intelligencia már annyira képzett, hogy megtalálja a szükséges összefüggéseket a biomedicinában, továbbá nemcsak szövegeket, hanem táblázatokat, képeket vagy biokémiai sémákat is megért” – magyarázza Kubů egy ilyen megoldás előnyeit.

Ezeknek a képességeinek köszönhetően a mesterséges intelligencia rendkívül részletes és átfogó találati halmazt kínált az edestinről múltbéli hivatkozásokat kereső kutatóknak, miközben az edestint egyes feljegyzésekben nem is említették. „Elhozott nekünk egy, az Oxford Journalban 1911-ben megjelent tanulmányt, amelyben egy angol orvos leírta a kínai orvoslás által használt homeosztázis eljárásokat és a fehérjék felhasználását. Akkoriban, bár a leírt fehérjét még edestin néven nem ismerték, az orvos csak táblázatban sorolta fel jellemzőit. Az Ontosight pedig ezt a több mint száz éves információt meg tudta találni és kinyerni, így ennek köszönhetően megtudtuk, hogy az edestint akkoriban nemcsak Európában, hanem Ázsiában is használták a diétás kezelésben. “- mondja Kubů, majd hozzáteszi: “A mesterséges intelligencia olyan új minőséget hoz az orvosbiológiai kutatásba és fejlesztésbe, amelyet nem lehet megkövetelni a kutatóktól. Nem mond semmit, amit a természetes intelligencia előbb-utóbb ne találna ki, de hatalmas mennyiségű adatot képes a legapróbb részletekig kiértékelni nagyon rövid időn belül. Ráadásul folyamatosan tanul és finomítja a keresett válaszokat.”

foto: https://www.freepik.com/author/freepik

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom