Az USA Egészségügyi Minisztériuma elismerte a kannabisz orvosi felhasználását
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az információszabadságról szóló törvény alapján kiadott dokumentum szerint az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma (HHS) jelentős lépést tett a kannabisz orvosi használatának elismerése és a növény szabályozási besorolásának módosítása felé – olvasható a Marijuana Moment oldalán. A minisztérium közleménye, új megvilágításba helyezi a kannabiszról kialakult nézeteket. A közlemény arra világít rá, hogy a kannabiszt át kell sorolni a veszélyes kábítószerek listájának I jegyzékéből a kevésbé szigorúan szabályozott III jegyzékbe.

Az ajánlás mögött az a megállapítás áll, hogy a kannabisz kevésbé okoz függőséget, mint a vele egy jegyzékben szereplő többi kábítószer (pl. kokain, heroin), és elfogadott orvosi használattal rendelkezik az Egyesült Államokban. A HHS által végzett 2023-as felülvizsgálat kimutatta, hogy a kannabisz széles körben használatos az orvosi kannabisz törvényekkel rendelkező több mint 40 államban, ahol több mint 30 000 egészségügyi dolgozó írja azt fel több mint hatmillió bejegyzett beteg számára.

Ez az ajánlás különösen fontos azok számára, akik orvosi kannabiszt használnak különböző állapotok, például krónikus fájdalom, epilepszia, és a rák kezelésére. A kannabisz átsorolása lehetővé tenné a könnyebb hozzáférést és a kutatások bővülését a kannabisz orvosi alkalmazásai terén. Emellett ez az ajánlás a kannabisz széleskörű társadalmi elfogadottságának irányába mutat, tekintettel arra, hogy ma már az amerikaiak több mint 90%-a támogatja a kannabisz orvosi legalizálását.

2024 januárjától a kender virágzata bekerül az Európai Gyógyszerkönyvbe

Ez a fejlemény jelentős előrelépést jelent a kannabisz szabályozásában és a növény körüli stigma csökkentésében. Az Egyesült Államokban a kannabisz jelenlegi besorolása, miszerint magas függőségi potenciállal rendelkezik és nincs elfogadott orvosi felhasználása, régóta vitatott. A HHS ajánlása és a kannabisz átsorolásának lehetősége új távlatokat nyit meg a betegek számára, és újraértékeli a kannabisz szerepét az orvostudományban.

A HHS ajánlást tett a DEA (Kábítószerellenes Hivatal) számára 2023. augusztus 23-án, hogy a kannabiszt sorolják át, a DEA még viszont azóta sem reagált az HHS ajánlására. A DEA jelenleg az a szervezet, amelynek döntenie kell a kannabisz szabályozási státuszának esetleges módosítása felől a HHS ajánlása alapján.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom