körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Németországban a biztosító által visszatérített orvosi kannabisz az október-decemberi időszakban új szintre emelkedett, aminek köszönhetően a tavalyi év összes visszatérítése közel 70%-kal haladta meg a 2018-as összeget, a Kötelező Egészségbiztosítási Alapok Német Nemzeti Szövetségének (GKV-Spitzenverband) friss adatai szerint.

Néhány, 2019 év végi ellátási probléma ellenére, az orvosi kannabisz visszatérítés elérte a 36,6 millió eurót 2019 negyedik negyedévében.

Ez 13%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest, amikor 32,3 millió euró értékű orvosi kannabiszt térítettek vissza.
A kötelező egészségbiztosítók – amelyek a német lakosság kb. 90%-át fedezik – összesen 123 millió eurót térítettek vissza kannabiszért 2019-ben, ami összhangban van a „körülbelül 120 millió euróval”, amit a Marijuana Business Daily decemberben előrejelzett, amikor az év utolsó negyedévének adatai még nem álltak rendelkezésre.

A 2019-ben visszafizetett 123 millió euró 67%-os növekedést jelentett a 2018-ban visszafizetett 74 millió euróhoz képest. A német gyógyszertárak 2019-ben 267 348 vényt dolgoztak fel a jogszabályban foglalt program keretén belül, 44%-kal többet az előző évben feldolgozott 185.370 vényhez képest. Az bevétel nagyobb növekedése, a vények növekedéséhez képest azt jelenti, hogy az orvosok átlagosan nagyobb mennyiségekre írtak elő vényeket.

2019 december volt a legerősebb hónap, amióta 2017 elején bevezették a jelenlegi szabályozást, mivel az összes visszatérítés csaknem 13 millió eurót tett ki. A decemberi teljes összegből 6,6 millió eurót térítettek vissza virágzatra, ami 14%-kal több a novemberben biztosítók által fedezett 5,8 millió euróhoz képest. A kanadai Aurora Cannabis gyártó termékei november végén elérhetetlenné váltak. A virágzat utáni visszatérítés decemberi növekedése arra utal, hogy azok a német betegek, akik az Aurora virágzatát használták, pótolni tudták azt a versenytársak által.

Kendertér - nemet kannabisz biztosito

A piac mérete

Minden visszatérítési adat a gyógyszertárak kiskereskedelmi árain alapul, amik Németországban az egyetlen engedélyezett értékesítési pont a betegek számára. A „kész gyógyszerkészítmények” kategóriába nem tartozó termékeket a gyógyszertárak 100%-os haszonkulccsal értékesítik tovább.

A visszatérítési adatok nem tartalmazzák a magánorvosoktól kapható vissza nem térítendő receptek utáni eladásokat, amelyeket a betegek zsebből fedeznek. Mivel a visszatérítési adatok nem tartalmazzák a magánfinanszírozású vényköteles gyógyszer árát, a kötelező egészségbiztosítók által fedezett összeget nem szabad a teljes piaci értéknek tekinteni, ami ennél valamivel magasabb. A német kormány a hónap elején egy parlamenti vizsgálatra adott válaszában elismerte, hogy nem tudja, hogy mennyi kannabiszt értékesítettek Németországban 2019-ben, mivel nincs adat a vissza nem térítendő receptekről.

A német piac teljes mérete felmérésének másik módja az importra vonatkozó adatok vizsgálata, mivel eddig Németország a legtöbb termékkategória esetén, így a virágzat esetén is, kizárólag a nemzetközi beszállítóktól függött. A kormány adatai szerint 2019-ben összesen 6719 kilogramm virágzatot importáltak Németországba, „elsősorban gyógyszertári értékesítés céljából”.

Termék eloszlás

Németország továbbra is messze a legnagyobb orvosi kannabisz importőr a világon, mivel a hazai termesztésű virágzat várhatóan nem éri el a polcokat 2020 októberéig. 2019 végéig az összes visszatérített virágzatot és teljes spektrumú kivonatot Kanadából, Hollandiából vagy Portugáliából importálták.

A virágzat – amely magában foglalja a „feldolgozatlan virágzat ” és a „készítményekben felhasznált virágzat ” kategóriákat, amelyeket általában őrölt virágzatként árusítanak – a teljes orvosi kannabisz piac valamivel több mint felét teszi ki. Ez 2019 negyedik negyedévében a kannabisz visszatérítések teljes összegének 51%-át tette ki, majdnem pontosan ugyanannyit, mint az előző negyedévben elért 52%.

A teljes spektrumú kivonatok visszatérítése növekedett kissé, de továbbra is maradt a visszatérített piac mindössze 4%-án.

A kannabinoid készítmények lefedettsége kissé nőtt az előző negyedévhez képest, és most a biztosítás által fedezett piac 30%-át teszi ki. A kategóriát elsősorban a C3 – a kanadai Canopy Growth leányvállalata – által Németországban gyártott Dronabinol képviseli, de magában foglalja a gyógyszerészeti CBD-t is, amit számos vállalat szállít azon gyógyszertárak számára, amelyek kizárólag receptre adják el azt.

A kész gyógyszeripari termékek kategória, amit főleg a Sativex képvisel, enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, elérve a visszatérített piac 15%-át a negyedévben.

Legfrissebb

Az Európában a koronavírus kitörése miatt bekövetkezett bezárások és határlezárások ellenére a közeljövőben nem várhatók zavarok az orvosi kannabiszellátás terén.

Az MJBizDaily által hétfőn végzett gyógyszertár felmérés kimutatta, hogy a következő virágzatfajták rendelkezésre állnak különböző régiókban:

  • Mind az öt Bedrocan-fajta (amelyet számos német nagykereskedő hozott be az Orvosi Kannabisz Holland Hivatalától).
  • Számos fajta amit Kanadából az Aurora, a Canopy és a Tilray által importáltak.
  • A Cannamedical (az egyetlen olyan vállalat, amely jelenleg Kanadából, Hollandiából és Portugáliából importál) német nagykereskedő által behozott számos fajta.

Nemrégiben új kanadai létesítmények kapták meg A Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat (GMP) tanúsítványt, ami kulcsfontosságú lépés a német piac ellátásához. A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy még eltarthat egy ideig, amíg termékeik elérhetővé válnak a német betegek számára.

A hónap elején a német kannabiszügynökség, a Német Kábítószer- és Orvosi Készülékek Intézetének (BfArM) részét képező Cannabisagentur – pályázati folyamatot indított egy olyan  forgalmazót keresve, aki a jövőben a hazailag előállított összes kannabiszvirágzatot eljuttatná a gyógyszertárakhoz. A pályázati folyamat dokumentációja szerint az első szállítás 2020 októberében várható.

Csak a kanadai Aphria és Aurora cégek német leányvállalatai, valamint a német Demecan termeszthetnek Németországban. A három vállalat együttesen várhatóan 2600 kilogramm gyógyszerészeti minőségű kannabisz virágzatot fog előállítani négyévente. A termékeiket csak a kannabiszügynökségnek értékesíthetik a pályázati folyamat során felajánlott áron, amely átlagosan 2,3 euró/gramm.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok