Delfinekben eddig ismeretlen endokannabinoidot fedeztek fel
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A két legismertebb endokannabinoidot, az anandamidot és a 2-AG-t a 90-es évek elején fedezték fel. A San Diego-i tudósok most viszont úgy vélik, hogy találtak egy következőt.

A Scientific Reports folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerzői megállapították, hogy ez az új endokannabinoid, a pentadekanoilkarnitin (PDC), ami a szervezeten belül egy zsírsavból, a pentadekánsavból (C15:0) szintetizálódik.

A kutatók azt találták, hogy a PDC kötődik a CB1 és CB2 receptorokhoz, és előnyös lehet a fájdalom, a hangulat, a gyulladás és az alvás fiziológiai folyamatainak szabályozásában.

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy “a PDC széles körű dózisfüggő antiproliferatív és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és egy teljesértékű endokannabinoid, amely pleitróp (több, különböző területen kifejtett) aktivitással rendelkezik a fizikai és mentális egészség szempontjából.”

Mi az endokannabinoid? Repetitio est mater studiorum.

Az agyban és a testben nagyszámú kannabinoid receptor található, amelyek az endokannabinoid rendszert (ECS) alkotják. Ezek a receptorok forgalomirányítóként működnek, számos testi funkció mértékét és aktivitását szabályozva.

E receptorok aktiválásához testünk endokannabinoidoknak nevezett molekulákat termel (az „endo” jelentése „belül”). Felépítésük hasonló a kannabinoidokhoz, például a THC-hez és a CBD-hez, amelyeket a kannabisznövény termel, ezért nevezték el őket róluk.

Az első felfedezett endokannabinoidot a szanszkrit ananda szó után anandamidnak nevezték el, ami „boldogságot” jelent.

A THC és az anandamid egyaránt erős affinitást mutatnak a CB1 receptorhoz történő kötődés terén. A CB1-receptor aktiválása felelős a kannabiszhoz kapcsolódó módosult tudatállapot minőségéért, valamint a futók által “runner’s high” néven ismert edzés utáni feldobott hangulatért.

A CB2 receptorok leginkább az immunrendszerünk részei, és segítenek az immunrendszerünk, beleértve a gyulladások szintjének szabályozásában.

Az endokannabinoidokat a szervezetünk az arachidonsavból szintetizálja, amely egy négyszeresen telítetlen esszenciális omega-6 (ω-6) zsírsav.

Ezeket a zsírsavakat húsból, halból, tojásból és tejből nyerjük. Vagy átalakíthatók linolsavból (ami szintén egy omega-6 zsírsav), amely megtalálható magvakban, diófélékben és a finomított növényi olajokban.

Hogyan találták meg a pentadekanoilkarnitint

A kutatásban résztvevő cégek az Egyesült Államok Haditengerészetének Tengeri Emlős Programja, az Epitracker (egy gyógyszerkutató cég) és a Seraphina Therapeutics (az Epitracker spin-off vállalata) voltak.

A kutatók a kulcsfontosságú C15:0 metabolitok biológiai hatásainak tanulmányozásába kezdtek.

Azzal indítottak, hogy elemezték a módosított étrenddel táplált delfinek korábban gyűjtött vérmintáinak vizsgálati eredményeit, hogy olyan vegyületeket azonosítsanak, amelyek szintje a zsírsavfogyasztás növekedésével párhuzamosan emelkedett.

Hat hónap speciális táplálást követően kiderült, hogy a PDC az első számú, ami leginkább összefüggésbe hozható a megnövekedett C15:0 bevitellel.

A tudósok ezután a PDC-t laboratóriumi környezetben egy tucat emberi sejtrendszeren tesztelték, amelyek különféle betegségi állapotokat modelleztek, hogy tisztázzák annak közvetlen hatásait.

A kenderből nyert terpéneket az ökológiai gazdálkodás során használható biztonságos rovarirtó szerek kifejlesztésére is lehetne használni

Az újonnan felfedezett endokannabinoid jövője

Azt találták, hogy a PDC dózisfüggő gyulladásgátló hatást mutatott öt sejtrendszerben. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a kutatók szerint ezek a rendszerek klinikailag relevánsnak tekinthetők az immunrendszeri, daganatos (tumorral összefüggő), szív- és érrendszeri, tüdő- és bőrbetegségek kezelésében.

Végül a molekuláris hatásmechanizmusának felmérése érdekében a kutatók számos célponton tesztelték a PDC aktivitását, beleértve a receptorokat, transzportereket, ioncsatornákat és enzimeket. Azt találták, hogy az újonnan felfedezett endokannabinoid a CB1 és a CB2 receptorok teljes agonistája, amely tulajdonságon csak egy másik ismert endokannabinoiddal, a 2-AG-val osztozik.

A szerzők szerint további kutatásokra lenne szükség, hogy mélyebben megvizsgálhassák a pentadekanoilkarnitint és annak endokannabinoid szerepét.

Ugyan a tudományos tanulmányok csak ritkán említik, de a tudósok szívesen látnának további tanulmányokat amelyek felmérik az allergia, a mentális egészségi állapot, az alvászavarok és a C15:0 hiányos bevitele közötti lehetséges összefüggéseket.

Fotó: https://www.pexels.com/@hamid-elbaz-62178/§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom